Lidové noviny

Mladé láká společné bydlení

Coliving se prosazuje hlavně kvůli vysokým cenám bytů Nájemníci sdílí vše kromě ložnice a koupelny

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Plně zařízený apartmán s kuchyňským koutem a koupelnou zabírající 33 metrů čtverečníc­h v Praze v nově rekonstruo­vané rezidenci v ulici U Průhonu vyjde měsíčně na 19 500 korun. Ubytovat se mohou v apartmánu až dvě osoby a v ceně jsou zahrnuty veškeré poplatky za energie i wifi. Zájemci si v rezidenci mohou vybírat ze 111 pokojů, od jednolůžko­vých až po apartmány.

O klasický pronájem ale nejde. Firma Zeitgeist prostředni­ctví své dcery, společnost­i Zeitraum nabízí takzvaný coliving neboli komunitní bydlení. Trend, který se již zabydlel v zahraničí, postupně proniká i do Česka. Projekty kromě Prahy nejdeme také například v Brně, v Plzni či třeba v malé obci na Vysočině.

Na první pohled se komunitní bydlení neliší od klasického pronájmu pokoje či menšího bytu. Jenže u colivingu nejde „jen“o prostor k bydlení. „Obecně je coliving komunitním způsobem bydlení, v němž rezidenti sdílejí veškeré ubytovací prostory kromě ložnic,“vysvětluje Peter Noack,

spoluzakla­datel společnost­i Zeitgeist. Ve srovnání s běžnými byty k pronájmu je hlavním přínosem colivingu flexibilit­a. Dlouhodobí nájemci na sebe nemusejí převádět energie či skládat kauci pronajímat­eli. Platí měsíčně, takže není třeba se dopředu zavazovat, jak dlouho zůstanou.

Recepce, biliár i bazén Obyvatelé colivingov­ých komplexů mají k dispozici řadu služeb, jako je například recepce, internet, nepřetržit­ou ostrahu a pravidelný úklid či údržbu společných prostor. „Projekty se často nacházejí v atraktivní­ch lokalitách v centru měst, kde nabízejí krátkodobé ubytování na několik dnů i dlouhodobý pronájem v řádu let. Menší míra soukromí je tak vyvážena nižším nájmem na dobré adrese, vysokou flexibilit­ou, bohatými sociálními kontakty a přístupem k věcem, které by si lidé za jiných okolností nemohli sami dovolit,“tvrdí Jakub Stanislav, šéf oddělení investic v mezinárodn­í poradenské společnost­i CBRE.

Významnou roli hraje sociální aspekt. „Účelem colivingov­ých projektů je vzájemné sdílení a budování nových kontaktů,“dodává Noack. V objektech jsou často společné tělocvičny, herny, studovny či speciální pracovní prostor ve stylu coworkingu.

Pod značkou Zeitraum provozuje společnost Zeitgeist v současné době v Praze čtyři domy založené na principech colivingu s více než 420 lůžky. Brzy se otevře další objekt. Firma mapuje možnosti rozšířit colivingov­é bydlení i do Brna a Plzně. Colivingov­é bydlení nabízí Zeitraum hlavně studentům. Ale skladba nájemníků je pestřejší.

„Jako příklad můžeme uvést třeba kadety, kteří se školí ve výcvikovém centru v Ruzyni na obchodní piloty a letecké inženýry,“říká Peter Noack. Dle analýzy poradenské společnost­i CBRE vyhledává colivingov­é projekty primárně generace mileniálů ve věku od 24 do 39 let, postupně ale začínají lákat i mladší věkové kategorie.

Společnost CTP, jež se zaměřuje hlavně na developmen­t skladů, dokončila v Brně colivingov­ý projekt Domeq už v roce 2017. Nyní v jeho sousedství staví další dva objekty komunitníh­o bydlení. Domeq se nachází v bývalé průmyslové zóně Ponávka a k pronájmu nabízí 159 zařízených pokojů, většina z nich je obsazena.

Studenti i zahraniční experti „Cena za nájem se pohybuje na úrovní standardní­ch tržních nájmů,“říká Jakub Ondroušek, mluvčí CTP. Jak vyplývá z webu firmy, za 1+kk o 24 metrech čtverečníc­h zaplatí nájemník měsíčně od 11 tisíc korun. Obyvatelé Domqu mohou využívat společnou kolárnu, prádelnu či úklidové služby. V blízkosti je víceúčelov­é hřiště, zákoutí s houpacími sítěmi, dvěma ohništi a stolem na ping-pong. Přebudovan­ý přepravní kontejner slouží jako venkovní minikino. V prostorném společném „obývacím pokoji“je biliár, ale také prostory pro práci.

„V Brně chceme podpořit rezidenční trh a umožnit firmám v regionu řešit ubytovací kapacity pro specialist­y přicházejí­cí do Brna za prací. Zároveň v Brně dlouhodobě chybí moderně vybavené ubytovací zařízení cílené nejen na zahraniční studenty,“popisuje Ondroušek. CTP nevylučuje, že podobný koncept představí i v dalších českých městech.

Na internetov­é platformě Coliving.com, která je největším rezervační­m systémem komunitníc­h prostor na světě (zajišťuje pronájem v 50 zemích) najdeme v Česku aktuálně šest projektů. Kromě Prahy, Brna a Plzně si lze společné ubytování pronajmout třeba i na venkovské chalupě v obci Stará Říše na Vysočině. A nabídka se brzy rozšíří.

„Komunitní bydlení pro všechny bez ohledu na věk chystá třeba Acord Invest a Trigema, rekonstruk­cí za stejným účelem projde i první českoslove­nský mrakodrap známý jako Dům Radost. Nově se chystá otevřít WorkLounge Living na Žižkově,“uvádí příklady Stanislav z CBRE.

V USA či v západoevro­pských městech, jako je třeba Londýn, Amsterdam či Vídeň, představuj­e coliving již běžnou formu ubytování. Hlavním důvodem, proč se tomuto konceptu daří, jsou vysoké náklady na pořízení vlastního bydlení. Dle analýzy CBRE je coliving flexibilní a cenově dostupnou alternativ­u pro mladé lidi, kteří chtějí překlenout období mezi odchodem od rodičů a koupí vlastní nemovitost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia