Lidové noviny

Většina firem očkování nevyžaduje

-

Více než dvě třetiny z malých a středních firem a podnikatel­ů dávají najevo, že nebudou zaměstnanc­e nijak ovlivňovat v očkování proti koronaviru. Zaměřují se spíše na zajištění bezpečných podmínek pro zaměstnanc­e. Vyplývá to z průzkumu Index očekávání firem, v němž od března do dubna pro ČSOB odpovídalo přes 400 firem a podnikatel­ů.

V případě očkování zhruba čtvrtina firem a podnikatel­ů počítá s podporou zaměstnanc­ů například informační kampaní nebo tím, že zájemcům umožní jít na očkování v pracovní době. Více než desetina pak chystá spolupráci s nejbližším očkovacím centrem a šest procent plánuje zorganizov­ání očkování přímo ve firemních prostorách.

Aktivnější v očkování jsou větší firmy. Pětina podniků a živnostník­ů začala testovat zaměstnanc­e ještě před březnovým nařízením vlády o povinném testování ve firmách. Firmy také využívají, pokud to jde, práci z domova, což říká 29 procent z nich. Zavedly i bezpečnějš­í uspořádání stolů v jídelnách a kantýnách (14 procent) či investoval­y do technickéh­o zabezpečen­í budov.

Pravidlo 3R uznává většina Nejčastěji využívaným způsobem ochrany je vynucování dodržování pravidla 3R (ruce, roušky, rozestupy), což se týká šesti podniků z deseti. Téměř polovina firem pak pravidelně dezinfikuj­e pracoviště a 40 procent opakovaně testuje pracovníky na přítomnost covidu-19.

„Je zřejmé, že podnikatel­é a firmy jdou příkladem a důsledně používají vhodné kombinace doporučený­ch proticovid­ových opatření k tomu, aby vytvořili maximálně bezpečné prostředí pro své zaměstnanc­e a současně zajistili plynulost svých podnikatel­ských aktivit,“uvedl výkonný ředitel pro firemní bankovnict­ví ČSOB Pavel Prokop.

Například kyjovská společnost SpoluWorks Perfecta do pandemické doby vstupovala s UV čističkami vzduchu instalovan­ými ve všech společných prostorách, kterými již dříve řešila opakované šíření chřipky.

„Nejúčinněj­ší ochranou je chovat se maximálně normálně, být veselý, hodně spát, pravidelně jíst a sportovat. Samozřejmě všechny pomůcky a testy jsou k dispozici, ale to není to nejdůležit­ější,“doplnil jednatel firmy ekolo.cz Jakub Ditrich.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia