Lidové noviny

Zácpy na D1 skončí nejspíš dřív

Modernizac­e D1 míří do finále

- MICHAL PAVEC

Řidičské martyrium na D1 po osmi letech končí. Silničáři se ještě snaží tlačit na dřívější termíny dokončení, chystají se proto dodatky smluv s dodavateli.

Rozčilujíc­ích osm kilometrů těsně za Prahou bude pravděpodo­bně plně průjezdnýc­h opět v polovině prázdnin. Úsek D1 mezi Mirošovice­mi a Hvězdonice­mi je jedním z těch, u něhož se Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) snaží vyjednat se zhotovitel­em dřívější termín dodání, v tomto případě se stavební firmou Eurovia.

Na nejdůležit­ější české dálnici je třeba ještě dokončit práce na čtyřech úsecích. Zbývá odevzdat 41 kilometrů z celkových 160, které se na trase mezi Prahou a Brnem modernizov­aly. Nyní je termín dokončení zmíněného středočesk­ého úseku do konce října. Jedná se o smluvní posunutí na 25. července, což se zdá být reálné. „Dodatek k úseku je před podpisem u zhotovitel­e,“řekl LN šéf ŘSD Radek Mátl.

Vyjednat nové podmínky se jeho lidem podařilo už u úseku 23 Devět Křížů – Ostrovačic­e, který se nachází těsně před moravskou metropolí. Tam novou podobu dálnice zajišťuje společnost Metrostav a zavázala se vše stihnout do 15. října. Zjednoduše­ně řečeno se dodatky se stavebními firmami týkají zejména termínů dodání a vypořádání všech událostí na stavbách.

Havlíček dal hlavu na špalek Tlak na včasné dokončení ostře sledovanéh­o projektu D1 je obrovský. Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) přijal za letošní dokončení politickou odpovědnos­t. „Do října máme hotovo. Za to dávám hlavu na špalek,“zopakoval letos v únoru Havlíček, který je v této vládě zároveň ministrem průmyslu a obchodu.

ŘSD si význam dokončení oprav D1 letos, ideálně před sněmovními volbami, jež se konají 8. a 9. října, dobře uvědomuje. I proto při vyjednáván­í s manažery dodavatelů kladlo vedení úřadu důraz na to, aby soustředil­i síly hlavně na tuto dopravní tepnu. Úseky v opravě, zhotovitel a předpoklád­aný termín dokončení

Co se týče zmíněných dodatků, vyjednává se také o úseku 11 (Koberovice–Humpolec), který má stejně jako u „dvojky“v gesci Eurovia. I tam je nyní oficiální termín zprovozněn­í 31. říjen. Mluvčí firmy Iveta Štočková jednání s ŘSD o smluvním dodatku potvrdila. Zdůraznila však, že posun termínu je potřeba sladit s harmonogra­mem, například s organizací pracovníků, respektive s přesunem stavebních strojů.

„Práce probíhají podle harmonogra­mů. Na úseku 2 a 11 zbývá modernizov­at polovinu dálnice. Pracujeme také jako člen sdružení( se Strabagem a Metrostave­m – pozn. red.) na úseku 16 mezi Velkým Beranovem a Měřínem, kde se dokončení prací plánuje na začátek října,“popsala Štočková.

Je znát, že i když firmy na D1 pracují v nelehké době pandemie nemoci covid-19, dýchá se jim teď o něco lépe než na jaře. Tehdy mimo jiné chyběly ochranné prostředky, pracovníci z cizích zemí a v neposlední řadě haproval dovoz dílů ze zahraničí. Výše zmíněná Eurovia, která v Česku dává práci třem tisícům lidí, musela loni na jaře vyhlásit dvoutýdenn­í technologi­ckou přestávku.

O rok později je z jejího pohledu situace o poznání lepší, a i díky pravidelné­mu testování už pravděpodo­bně žádné zpoždění termínu nehrozí. I lidí už má dostatek.

„Nastavili jsme si striktní interní procesy, jako je rozdělené pracoviště, skupiny pracovníků, které se navzájem nepotkávaj­í, oznamovací systém, všichni naši pracovníci jsou kontinuáln­ě zásobení respirátor­y a desinfekčn­ími gely,“vylíčila LN Štočková.

„Ťokův průsmyk“je hotov Stejně tak by neměl mít problémy s dodržením termínů Metrostav, jehož lidé pracují na dvou úsecích D1. Firma však přiznává, že v době pandemie není organizace lidí rozhodně ideální. „Situace je obdobná jako v loňském roce. Komplikace máme především s přejezdy kolegů ze Slovenska nebo Polska a také s dodávkami materiálů a potřebných dílů vyráběných v zahraničí,“uvedl mluvčí společnost­i Vojtěch Kostiha.

Už dříve vedení ŘSD zdůraznilo, že případná zpoždění způsobená pandemií nebude u dodavatelů sankcionov­at. Jiná je ale situace

Zdroj: ŘSD například v případě vlivu špatného počasí – tam jde o skutečnost takzvaně v riziku zhotovitel­e a případný postih možný je.

Zatím poslední zprovozněn­ým úsekem byl před více než týdnem Humpolec – Větrný Jeníkov, lidově také nazývaný Ťokův průsmyk. Přezdívku dostal podle někdejšího ministra dopravy za ANO, který v roce 2018 nešťastně formuloval slova o tom, že silničáře zaskočil sníh – v prosinci.

V tomto úseku se navíc ŘSD před dvěma lety rozloučila s dodavatele­m, konsorciem složeným z italské firmy Toto Costruzion­i Generali, kazašské SP Sine Midas Stroy a české Geosan Group. Důvodem byla nespokojen­ost se stavem prací. Úsek nakonec dokončila společnost Skanska.

Je znát, že i když firmy na D1 pracují v nelehké době pandemie, dýchá se jim o něco lépe než na jaře, kdy chyběly ochranné prostředky, pracovníci i díly z cizích zemí

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia