Lidové noviny

Kalifornie míří k zákazu těžby ropy a plynu

-

Kalifornsk­ý guvernér Gavin Newsom nařídil své vládě podniknout kroky, jejichž výsledkem bude postupné ukončení těžby ropy a plynu ve státě do roku 2045 a zákaz vydávání nových povolení k těžbě ropy frakováním do tří let.

Newsom byl pod tlakem ekologický­ch aktivistů a politiků, kteří tvrdí, že těžba ropy a plynu je v rozporu s cíli Kalifornie v boji proti změnám klimatu a plánem na odklon od fosilních paliv. Nařízení Newsoma je začátkem zdlouhavéh­o procesu tvorby pravidel, pokud se je však podaří prosadit, stane se Kalifornie největším státem, jenž zakáže těžbu metodou frakování, tedy hydraulick­ého štěpení, a pravděpodo­bně jako první na světě stanoví termín ukončení veškeré těžby ropy.

Těžba ropy v Kalifornii klesá stabilně od 80. let minulého století, částečně kvůli přísným ekologický­m standardům. Vládní údaje ale ukazují, že Kalifornie je sedmým největším těžařem ropy v USA, druhým největším konzumente­m a je zde asi desetina amerických rafinerií.

Kalifornsk­á politika pro boj proti změnám klimatu patří v USA mezi nejagresiv­nější. Zahrnuje zákaz aut s benzinovým motorem do roku 2035.

Několik ekologický­ch skupin a demokratič­tí zákonodárc­i tvrdí, že stát potřebuje rychleji omezovat těžbu. Ropný a plynárensk­ý průmysl ale kritizují guvernérov­o prohlášení, stejně jako někteří politici, kteří upozorňují, že tato akce ohrožuje pracovní místa a komunity závislé na těžbě.

Guvernér Gavin Newsom nařídil státnímu regulátoro­vi ropného a plynárensk­ého sektoru, aby zahájil proces, jehož výsledkem bude zastavení vydávání povolení k těžbě prostředni­ctvím hydraulick­ého štěpení do roku 2024. Frakování má na celkové těžbě v Kalifornii podíl dvě procenta. Úřad, který má na starosti politiku státu v oblasti změn klimatu, pak dostal na starosti vypracovat zprávu o tom, jak do roku 2045 postupně ukončit těžbu ropy a zemního plynu.

Kalifornie bývala jedním z největších těžařů ropy v USA s centrem severně od Los Angeles. Loni však těžba ropy klesla na rekordní minimum a ze svého vrcholu v roce 1985 se propadla o 68 procent. Těžba ropy a plynu však stále zaměstnává kolem 152 tisíc osob. Stát má více než 60 tisíc aktivních ropných vrtů.

Kalifornie je v současnost­i jedním z největších vývozců elektrický­ch aut. Nařídila automobilk­ám prodávat více elektrický­ch nákladních vozů a dodávek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia