Lidové noviny

Země živitelka v novém pavilonu

-

Výstaviště v Českých Budějovicí­ch ožívá. Zásadní proměnou prochází pavilon Z. Vše se má stihnout do léta, kdy proběhne tradiční výstava Země živitelka.

Pavilon Z je příkladem stavby, u které postupné úpravy zcela zastínily původní architekto­nické prvky. Studio A8000 se ve svém návrhu pokusilo posunout celou stavbu do 21. století. Stavba ze 70. let minulého století je založena na principu postupně se zvětšující­ch na sobě položených kvádrů. U navržené podoby rekonstruk­ce je tento prvek jasně vidět, v aktuálním stavu budovy ale zanikal. Nakonec byl ale důvodem, že se rozhodlo o rekonstruk­ci a ne o demolici a stavbě nového pavilonu.

„Rozhodujíc­í byl kvalitní architekto­nický koncept pavilonu. Trojice kvádrů gradujícíh­o objemu nám přišla zajímavá a chtěli jsme ji zachovat a dále s tímto principem pracovat,“říká Daniel Jeništa z ateliéru A8000.

Architekti uvádějí, že inspirací pro rekonstruk­ci byl proces šlechtění bonsaje, při které se od základní větve odstřihuje vybraná část, aby se dosáhlo nového vzdušného a originální­ho vzhledu. Nová podoba pavilonu proti minulosti ubrala na barevnosti a množství materiálu a je mnohem jednodušší.

„Exteriér pavilonu dostane bílou fasádu a bílou střechu – tak aby se pohledově sjednotil,“dodává Jeništa s tím, že ji doplní profilovan­é vrstevnaté sklo barvy zelených lahví.

Po úpravě bude pavilon působit jako multifunkč­ní společensk­é centrum. Hlavní sál nabídne 800 míst k sezení a 1200 pro stání i potřebné zázemí pro pořádání konferencí nebo společensk­ých akcí. Jde o největší investici na budějovick­ém výstavišti za posledních deset let, vyjde na více než 135 milionů korun.

 ??  ??
 ?? VIZUALIZAC­E ATELIÉR A8000 ?? Tři kvádry na sobě. Koncept ze 70. let 20. století byl nakonec tím, co budovu Pavilonu Z zachránilo před demolicí. Ateliér A8000 se rozhodl zachovat originální architekto­nické prvky a navrátit je blíže původnímu stavu. Návrh rekonstruk­ce sází na jednoducho­st a vzdušnost. Bílou fasádu odlehčí plochy lahvově zeleného skla. Po úpravách se pavilon promění v multifunkč­ní společensk­é centrum. Nabídne prostory pro pořádání konferencí, plesů, koncertů, výstav a dalších kulturních akcí. Hlavní sál pojme až 800 sedících diváků.
VIZUALIZAC­E ATELIÉR A8000 Tři kvádry na sobě. Koncept ze 70. let 20. století byl nakonec tím, co budovu Pavilonu Z zachránilo před demolicí. Ateliér A8000 se rozhodl zachovat originální architekto­nické prvky a navrátit je blíže původnímu stavu. Návrh rekonstruk­ce sází na jednoducho­st a vzdušnost. Bílou fasádu odlehčí plochy lahvově zeleného skla. Po úpravách se pavilon promění v multifunkč­ní společensk­é centrum. Nabídne prostory pro pořádání konferencí, plesů, koncertů, výstav a dalších kulturních akcí. Hlavní sál pojme až 800 sedících diváků.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia