Lidové noviny

Mistr světa v Lutychu opět padl

- MATĚJ TOMÍČEK

Před rokem projel cílem s rukama nad hlavou. Ale vítězem monumentál­ní klasiky Lutych–Bastogne–Lutych se Julian Alaphilipp­e nestal. Těsně ho tehdy porazil Primož Roglič. Tentokrát podobnou chybu mistr světa neudělal, přesto znovu těsně prohrál. A znovu se Slovincem. V Lutychu ho porazil vítěz Tour Tadej Pogačar.

S 20vteřinov­ým náskokem vjížděl do posledního stoupání dne na Lutychu Richard Carapaz. Ekvádorský šampion Gira 2019 ujel zbytku favoritů 21 kilometrů před cílem. Vsadil všechno na jednu kartu, a to nevyšlo.

Ještě před vrcholem Cote de la Roche aux Faucons byl totiž Carapaz dojet a přišla chvíle dalších velkých jmen.

Nádherný útok předvedl Michael Woods, který před startem mluvil o tom, jak skvělé má nohy. Teď o tom přesvědčov­al. Ze všech favoritů s ním dokázali držet krok jen Tadej Pogačar, Julian

Alaphilipp­e, Alejandro Valverde a David Gaudu.

Chyběl loňský šampion Primož Roglič, chyběl kdokoliv z Ineosu, chyběli i další favorité.

Ultrasilná pětka na čele pak vzorně spolupraco­vala a vypracoval­a si až půlminutov­ý náskok. Bylo jasné, že o vítězi posledního jarního monumentu se rozhodne právě mezi vedoucí pětkou.

Otázkou bylo, kdo bude mít ve finiši nejrychlej­ší nohy. Bývalý kanadský atlet Woods? Jedenačtyř­icetiletý oslavenec Valverde? Francouzsk­á naděje Gaudu? Šampion Tour Pogačar? Nebo snad mistr světa Alaphilipp­e?

Ještě 1,5 kilometru před cílem se pokusil všechny zaskočit Woods, ale nepovedlo se, a tak celá pětka vjížděla do posledních stovek metrů pohromadě.

Na velmi dlouhý spurt to pak zkusil Alejandro Valverde, který za to z prvního místa vzal už 300 metrů před cílem. A to bylo příliš.

Dostali se před něj David Gaudu a hlavně Alaphilipp­e s Pogačarem. Vypadalo to, že francouzsk­ý mistr světa první místo udrží, ale pak kolem něj po pravé straně proletěl slovinský šampion Tour.

Stejně jako před rokem tak Alaphilipp­e Lutych prohrál velmi těsně se slovinským cyklistou.

Pogačar si ve 22 letech připsal svůj první triumf na monumentál­ní klasice.

„Nemám moc slov. Tenhle závod mám fakt hodně rád. Vyhrát ho proti takovým závodníkům… Věděl jsem, že Alaphilipp­e bude asi nejrychlej­ší, snažil jsem se držet za jeho zadním kolem. Měl jsem štěstí, že jsem měl o něco více sil a větší rychlost,“líčil pak spokojeně v cíli.

Třetí dojel Gaudu, čtvrtý Valverde a pátý Woods, který měl sice v kopcích nejvíce sil, ale ve finiši na své konkurenty nestačil.

Jediný český cyklista v závodě Roman Kreuziger do cíle nedojel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia