Lidové noviny

UFC: Hrůzné zranění i plná hala

Parádní turnaj má za sebou největší MMA organizace světa UFC. Skvělé titulové zápasy, ve kterých se jednou měnil držitel pásu, ale také jeden s hrozivým koncem. Tak trochu symbolický­m.

- ANTONÍN VAVRDA

Psal se prosinec 2013, když se proti sobě podruhé postavili Chris Weidman a Anderson Silva. O půl roku dříve ukončil prvně jmenovaný osmileté panování legendární­ho „Pavouka“ve střední váze v UFC (a také jeho neporazite­lnost v této lize) a čekalo se, co z toho bude na druhý pokus.

Duel skončil v úvodu druhého kola, kdy si Silva o Weidmanovu nohu zlomil nohu nad kotníkem a nebyl schopen pokračovat dál.

Píše se datum 24. dubna 2021, ve vyprodané aréně v Jacksonsvi­lle na Floridě proti sobě stojí Weidman a Uriah Hall, muž, který byl naopak posledním přemožitel­em Silvy.

Klakson, start zápasu. Weidman se chystá pravačkou kopnout pod koleno soupeře. Také to udělá, trefí se, ale vzápětí je jasno, že je něco špatně. Kosti šestatřice­tiletého veterána prasknou a z nohy má rázem jen gumu, ovšem sám zápasník to ještě neví, na nohu došlápne...

A v tu chvíli je konec. Nepříjemně zraněný exšampion zůstává pochopitel­ně na zemi, Hall nejdříve nabízí pomoc a poté lehce v šoku přechází po kleci.

„Chovám ke Chrisovi jen a pouze respekt. Patří mezi vůbec nejlepší bojovníky historie, v roce 2010 byl prvním, kdo mě porazil,“připomněl v krátkém pozápasové­m rozhovoru taktéž šestatřice­tiletý bijec.

Ten si zlepšil bilanci na 17 výher a 9 porážek, jako první v historii slavné ligy vyhrál duel bez toho, aniž by dal jediný úder.

„Do dneška jsem nevěděl, co znamená strach. Ale tohle mě opravdu mrzí. Doufám, že bude Chris v pořádku, a totéž přeji také jeho rodině,“přidal rodák z Jamajky, který sportovně počkal na to, až bude jeho zraněný soupeř odnesen na nosítkách z klece. Až poté ji opustil také on.

Mimochodem, aby těch symbolik nebylo málo – jak u tohoto zranění, tak u zranění v zápase Weidman vs. Silva 2 byl coby hlavní rozhodčí zkušený Herb Dean. Ostatně, sám Silva také téměř okamžitě reagoval:

„Vyjadřuji maximální a naprosto upřímné souznění, šampione! Měj víru, já ti přeji rychlé uzdravení. A fanouškům vzkazuji toto: Mějte respekt pro tohoto úžasného bojovníka, jakým Chris je. A také mu přejde uzdravení.“

Slavný Brazilec se dokázal po tomto zranění ještě vrátit, byť čekal na další zápas více než rok. Pravda ale je, že poté už byl jen stínem toho „Pavouka“, který dlouhé roky dominoval světu MMA. Z následných sedmi duelů vyhrál jediný a loni v říjnu po prohře s Hallem definitivn­ě ukončil kariéru.

Jaká bude cesta Weidmana, který už včera podstoupil operaci zlomených kostí v pravé noze?

Bylo vyprodáno. Ano, skutečně vyprodáno

Galavečer UFC 261 nabídl ale daleko více než jen hrozivé zranění jednoho z nejlepších bojovníků střední váhy. Na programu dne byly také tři titulové zápasy. Dva z nich obstaraly dámy.

Zatímco Valentina Ševčenková dokázala s přehledem ve dvou kolech obhájit pás šampionky v muší váze, když zdemoloval­a Jessiku Andradovou, titul ve slámové váze majitelku měnil.

Rose Namajunaso­vá za pouhých 78 vteřin knockoutov­ala Číňanku Wej-li Čangovou a podruhé v kariéře je královnou divize.

O tom, kdo je vládcem velteru mezi muži, nedovolil Nigerijec Kamaru Usman nikoho pochybovat. V odvetě s domácím miláčkem Jorgem Masvidalem udělal čest své přezdívce „Noční můra“, když krásným zadním direktem poslal v úvodu druhého dějství rivala do říše snů.

To vše před více než 15 tisíci bouřícími diváky. Ano, čtete správně. Ve Vystar Veterans Memorial Arena bylo plno, bez rozestupů či volných sedadel mezi fanoušky i celebritam­i. Jen s rouškami, pokud o ně příchozí po testování u vchodů stáli.

„Florida je otevřený stát. Chceme dávat lidem možnost, aby se rozhodoval­i sami, kam vyrazí. Jsme rádi, že UFC to vidí stejně a je podobně odvážné, jako jsme my,“řekl před galavečere­m floridský guvernér Ron DeSantis.

Ostatně, důkazem budiž poslední symbolika – Jacksonsvi­lle byl loni v květnu místem, kde se uskutečnil první pocovidový turnaj UFC, byť tehdy ještě bez diváků.

Nyní je prvním místem ve Spojených státech, kde se uskutečnil­a sportovní či kulturní akce bez jakéhokoli­v omezení...

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Bývalý šampion Chris Weidman si takto zlomil nohu o koleno Uriaha Halla, to vše na galavečeru UFC 261, který sledovalo v zaplněné aréně 15 tisíc natěšených fanoušků.
FOTO ČTK/AP Bývalý šampion Chris Weidman si takto zlomil nohu o koleno Uriaha Halla, to vše na galavečeru UFC 261, který sledovalo v zaplněné aréně 15 tisíc natěšených fanoušků.
 ??  ?? Bojová noc na Floridě.
Bojová noc na Floridě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia