Lidové noviny

První mečbol pro Třinec. Bude se opakovat historie?

-

Třinečtí hokejisté mají dnes první šanci zajistit si obhajobu titulu a potřetí v klubové historii se stát extraligov­ými šampiony. Oceláři vedou ve finálové sérii play off nad Libercem 3:1 na zápasy a drží v rukách všechny trumfy.

Bílí Tygři jsou ale odhodláni sérii zdramatizo­vat, vybojovat si její prodloužen­í a udělat vše pro to, aby se neopakoval rok 2019.

Slezané si vypracoval­i mečbol v pátek, kdy vyhráli 1:0 v prodloužen­í na ledě Liberce. Trenér Václav Varaďa si ale dobře uvědomuje, že rozhodnuto ještě není. I když jeho svěřenci ve finále Severočech­y doma dvakrát porazili a v play off ve Werk areně vyhráli sedm z osmi zápasů.

„Cestovat k nám za stavu 2:2, nebo 3:1 je velký rozdíl. Liberec se nás teď musí snažit třikrát za sebou porazit a já věřím, že naši hráči jsou na další zápas připraveni a půjdou s maximálním úsilím za tím, aby finále překlopili na naši stranu,“řekl Varaďa.

Vzpomínky na titul ožily Oceláři věří, že se bude opakovat situace z finále v roce 2019, kdy vyhráli v prodloužen­í pátý zápas na ledě Liberce a následně doma slavili titul. Před dvěma lety duel rozhodl Ondřej Kovařčík v 87. minutě, v pátek Matěj Stránský v 70. minutě.

„Hned jsem si na to vzpomněl. Viděli jsme tam poskakovat a radovat se hráče a teď už před sebou vidí následujíc­í nejdůležit­ější zápas. Věřím, že tam nechají vše a vyjde to. Třeba ne, ale určitě ze sebe vydají vše a to od nich chci,“podotkl třinecký kouč.

Hokejisté Liberce nejsou v ideální situaci, ale nevzdávají se. Po discipliná­rním trestu se vrátí do sestavy kapitán Petr Jelínek, nejistý je ale start Michala Birnera. Nejprodukt­ivnější hráč play off nezasáhl do pátečního prodloužen­í, od třetí třetiny nehrál ani obránce Tomáš Hanousek.

„Když vypadne nějaký hráč, je to vždy komplikace, a když vám chybí útočník typu Michala Birnera, je to obrovská komplikace. Kádr nemáme tak široký a jakýkoliv hráč, který vypadne, chybí. Klobouk dolů před ostatními, jsou to bojovníci,“řekl trenér Patrik Augusta.

Liberec dokázal v lednu ve 34. kole extraligy v Třinci vyhrát, i proto věří, že se mu to podaří také dnes.

„Za poslední zápas nemám hráčům co vytknout. Bojovali o každý metr ledu jako Tygři, hráli jsme až do konce, a přestože to pro nás mělo smutný konec, ještě není konec. Dokud někdo nevyhraje čtyři zápasy, není konec. My se na další připravíme,“podotkl Augusta.

Utkání začíná v 17.00, pokud by skončilo po šedesáti minutách nerozhodně, bude se prodlužova­t po dvaceti minutách s pěti hráči na každé straně až do rozhodnutí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia