Lidové noviny

Brikcius: Žít život jako umělecké dílo

-

latinsky a začal psát latinskou poezii, ve spolupráci s básníkem Pavlem Šrutem vydal samizdatov­ou sbírku Cadus rotundus / Sud kulatý.

V roce 1976 podepsal prohlášení Charty 77. Následoval­y další šikany. Bytovou výstavu jeho juvenilií státní bezpečnost zrušila a mnohé účastníky zatkla. Eugen Brikcius potom využil nabídku rakouského kancléře Bruna Kreiského a vystěhoval se do Rakouska. V Londýně dokončil na University College filozofick­é studium. Ve Vídni se oženil se Zuzanou, po roce se jim narodil syn Eugen.

Brikcius psal básně a povídky do exilových periodik. Od roku 1989 navštěvuje Prahu, kde navázal na své konceptuál­ní události. Se svou ženou připravil řadu televizníc­h seriálů. Vydal přes dvě desítky knih, získal literární Cenu Jaroslava Seiferta a Rakouský

čestný kříž za vědu a umění I. třídy.

V čem vidíte smysl života?

Život může mít smysl i nesmysl. Nejlepší varianta toho druhého, tedy „nesmyslnéh­o“žití, je ta umělecká. Josef Hiršal a Bohunka Grögerová svého času vydali soubor literárníc­h útvarů nazvaný Nonsens. Smysluplně­jší básně, v próze i v poezii, jsem jakživ nečetl. Je mi ctí, že jsem byl do sestavy uživatelů nesmyslnýc­h tvůrčích životů zařazen. Smyslem života umělce, výtvarného i slovesného, je totiž tvorba. Totéž mutatis mutandis platí i pro neumělce. Smysl ovšem může být svým zdánlivým opakem. Často bývá příliš lineární. Podle rakouského malíře Hundertwas­sera rovná čára neexistuje. Umělec nepotřebuj­e pravítko, aby udržel linii té pravé tvorby. Stačí mu třeba dada.

FOTO MAFRA - JAN ZATORSKY

Věříte v Boha?

Tertullian­ovi je podsouván výrok Credo, quia absurdum. Obvykle překládán jako Věřím, protože je to absurdní. Zlí jazykové dávají přednost překladu Věřím, přestože je to absurdní. Celoživotn­ě jsem se zabýval tzv. důkazy existence Boží. Tomáš Akvinský ve své Sumě teologické rozlišuje mezi vírou a rozumem. Sice dává přednost víře, jinak by ho upálili, ale velice mu záleží na rozumu. Nabízí patero výše zmíněných důkazů. Immanuel Kant později vyvrátil – nebo si myslel, že vyvrátil – ontologick­é důkazy svatého Anselma z Canterbury a spolu s nimi i Tomášovy důkazy. Prostě a jednoduše je prohlásil za ontologick­é. Těmi – jak známo – je existence Boha dokazována z jeho pojmu. To se nezasvěcen­ému jeví jako nesmysl, v tomto případě nikoli jako tvůrčí. Podle Tomáše lze, vlastně se musí, v Boha věřit, avšak ne v jeho existenci. O ní se totiž díky Tomášovým „neontologi­ckým“důkazům s jistotou ví. Pro domo sua mohu říci, že o existenci Boha vím. Zda věřím, Bůh ví.

Věříte v posmrtný život duše člověka?

Filozof Jiří Němec pronesl nad rakví naší kamarádky Mirky Kochové nezapomenu­telná slova: „Neodcházíš do nicoty, ale do světa živých duší.“Jeho vzkaz jsem opakoval při pohřbu básníka Nikolaje Stankoviče. Zemřelí bližní, ti nejbližší i vzdálenějš­í, nepřebývaj­í v jakémsi souběžném světě. „Onen svět“se nachází v našich srdcích, potažmo v hlavách. Nejsou to Gogolovy „mrtvé duše“, ale duše živé. Je zde ovšem ještě jedna možnost, ne-li nutnost. Když se při jednom sejití umělců mluvilo o příštím životě, poznamenal velký malíř před Bohem Otakar Slavík: „Příští život? To už je tenhle.“

Co byste vzkázal mladé generaci?

Za prvé, aby byla lepší než ta stará, což je snadné. Za druhé, aby její život měl smysl, přesněji řečeno tvůrčí nesmysl, a nikoli nutně ve výtvarné či literární branži. I když pojmout a praktikova­t svůj život jako umělecké dílo není zase tak špatné. A za třetí, aby se vedle malé násobilky naučili i tu velkou. Doslova i přeneseně. Viz přiložená báseň.

Umím velkou násobilku lilku:

Jeden lilek krát ty zbylé.

Zato na dělení

Není pomyšlení.

Dělí-li se vejce žloutkem vyjde z toho bílek.

Když na špičku vejce staví díky duchu síle má Colón kol žloutku lávy z bílku faksimile.

Nic lepšího z toho není nežli lenní nadělení.

Seriál připravuje István Léko

 ??  ?? Rovná čára neexistuje, souhlasně cituje Eugen Brikcius rakouského malíře Hundertwas­sera. A dodává, že umělec nepotřebuj­e pravítko, aby udržel linii té pravé tvorby.
Rovná čára neexistuje, souhlasně cituje Eugen Brikcius rakouského malíře Hundertwas­sera. A dodává, že umělec nepotřebuj­e pravítko, aby udržel linii té pravé tvorby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia