Lidové noviny

Přibývá alkoholiků. Zvykli si popíjet doma

Stres z covidu znásobil problémy se závislostí. Místo rizika řada lidí alkohol vnímá jako „sebeléčbu“

- KRISTÝNA MACHÁČKOVÁ

Několikamě­síční uzávěru barů a restaurací za pandemie si někteří Češi kompenzova­li zvýšeným nákupem alkoholu v obchodech, kde celková poptávka stoupla o šest procent. Odborníci hlásí, že domácí popíjení v kombinaci se stresem z covidu zvýšilo počty lidí na alkoholu závislých.

Jedním z důvodů je podle nich i to, že se nemohla konat skupinová sezení, a lidé tak často museli závislost zvládat zcela osamocení. „Na naše linky, e-maily či online setkání se poslední dobou hlásí mnohem víc nováčků. Přibyla i spousta dotazů z rodin, kde problém vzniká, ale alkoholik si to ještě sám nepřiznává,“potvrdila LN za Anonymní alkoholiky (AA) paní Jitka, která si nepřála zveřejnit své příjmení.

Podle studie týmu Petra Winklera z Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ) se během pandemie o 60 procent zvýšil počet lidí, kteří pili pravidelně každý týden a častěji nadměrné dávky alkoholu. Ten je podle dat Národních stránek pro podporu omezení konzumace alkoholu v Česku příčinou až šesti a půl tisíce úmrtí ročně. Asi dvacet procent dospělé populace – až 1,5 milionu lidí – pije rizikově, z toho třetina konzumuje alkohol v takové míře, že to ničí jejich duševní i fyzické zdraví.

Kvůli krizi mnozí lidé ztratili práci či se potýkali s finančními problémy, což dle odborníků vedlo i k tomu, že v alkoholu hledali úlevu. K láhvi přitahuje nadměrný stres, obavy o sebe, blízké, zdraví či budoucnost. „Alkohol je bohužel používán jako ‚sebeléčba‘,“míní psychiatr Stanislav Ostatník.

Pro alkoholika už tak může být spouštěčem cokoli, covidové okolnosti přinesly další nápor, se kterým si obtížně poradí i zdravý a odolný člověk, pročež i jedinci v léčení čelili riziku, že propadnou recidivě.

„Teď zoufale chybí příležitos­ti podržet se navzájem, podpořit, zbavit se obav a strachu, najít vnitřní rovnováhu nezbytnou pro jakoukoliv střízlivos­t,“posteskla si Jitka.

Alkoholism­us je nemoc, jíž trpí lidé bez rozdílu věku, vzdělání, pohlaví či prostředí, ve kterém žijí či z jakého pocházejí. Podle psychiatra Karla Nešpora, emeritního primáře mužského oddělení závislostí Psychiatri­cké nemocnice Bohnice, však jeho kolega Ladislav Csémy zaznamenal, že během pandemický­ch měsíců nadměrně pili hlavně muži. Zdraví a péče o rodinu jsou dle lékařových závěrů pro ženy důležitějš­ími životními hodnotami než pro většinu mužů, což patrně vedlo ke zdrženlivo­sti.

Izolace je u alkoholiků obecně zhoubná. Živá setkání na mítincích i ostatních akcích chybí nejen současným členům společenst­ví Anonymní alkoholici (AA), čímž je ohrožena i dlouhodobě­jší střízlivos­t, ale také lidem, kteří si svoji závislost teprve přiznávají. „Ani nejbližší rodina či přátelé, kteří nejsou sami závislí, nedokážou pomoci a pochopit osamělost alkoholiků,“domnívá se Jitka.

Závislý člověk je na počátku svého uzdravován­í nejistý, nedůvěřivý a vystrašený. Osobní setkání a hlavně vliv skupiny je tady pro alkoholika tou nejdůležit­ější podporou. Online prostředí, do kterého byli nuceni se přesunout, podle Jitky mírně pomohlo lidem z menších obcí, naopak není dostatečné pro větší skupiny, kde si členové už stihli vytvořit uvnitř vazby, podobné rodinným.

Prohlouben­í extrémů

V období covidové izolace, stejně jako ve všech ostatních oblastech lidského života, také u lidí náchylných k alkoholu více vyplavaly na povrch všechny problémy, které tu byly i předtím. „Měnící se situace vyžadovala pružnost a přizpůsobi­vost, a tu nemáme všichni stejnou,“řekl LN psychiatr Nešpor, který se domnívá, že pandemie hlavně prohloubil­a extrémy. Ti, co pili hodně před pandemií, pili během ní ještě víc. Ti, co se před tím chovali zdrženlivě, v tom pokračoval­i, a dokonce přibylo i abstinentů.

Jaká byla spotřeba alkoholu v různých částech republiky, zajímalo Nešpora s Csémym již před epidemií. Tyto údaje sice nikde nenašli, ale daly se zjistit počty případů deliria tremens, což je život ohrožující příhoda, která vyžaduje rychlou hospitaliz­aci. Lze tedy podle odborníků předpoklád­at, že výskyt delirií koreluje se spotřebou alkoholu. „Nejvíc se jich vyskytlo v moravských krajích, z českých jim mohla konkurovat jedině Vysočina,“sdělil Nešpor. Podle předcovido­vých dat zaznamenal Moravskosl­ezský kraj nejvíce těchto případů, dokonce dvojnásobe­k celorepubl­ikového průměru. Následoval­y Vysočina, Jihomoravs­ký a Olomoucký

kraj. Odhadují, že v regionech s vyšší spotřebou alkoholu za pandemie spotřeba alkoholu tedy nevyhnutel­ně vzrostla víc než jinde.

Vliv uzávěry barů

V Česku se v loňském roce zkonzumova­lo o 2,4 milionu litrů lihovin méně ve srovnání s rokem 2019. Celkové prodeje lihovin v republice meziročně klesly o 4,3 procenta. Způsobilo to však především opakované uzavření barů, restaurací a hotelů, které jsou tradičně největším odbytištěm. Prodeje se podle údajů průzkumu agentury Nielsen propadly až o 43 procent, do poklesu se promítl odliv turistů a zahraniční­ch pracovníků. V maloobchod­ě poptávka po lihovinách naopak stoupla o šest procent, srovnateln­ě s pivem, spotřeba vína narostla o jedenáct procent.

Izolace je u alkoholiků zhoubná. Setkání na mítincích chybí nejen členům společenst­ví Anonymní alkoholici.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Vyhýbejte se rizikové vým prostředím.
Ve výhodě je ten, kd omá domácnost bez alkoholu („suchý domov“).
Pijte dos tvodya vodu mějte stále při sobě.
Je to osvědčený způsob, jak zvládnout bažení po alkoholu.
Pravidelně jezte, zejména pamatujte na snídani. Přiměřeně spěte, zlepší se tak sebeovládá­ní i rozumové schopnosti. společnost­i a alkoholo
Pomáhá připomínat si problémy a utrpení, které způsobil alkohol.
Lze s it ak éu vědomovat výhody střízlivos­ti (lepší zdraví, vztahy, práce, financ e, zájmy, prestiž atd.).
Důvody ke střízlivos­ti lze nacházet kdekoliv. Motive m mohou být jak problémy
(za střízliva se lépe zvládnou), tak i úspěchy střízlivéh­o života.
Motivací ke střízlivos­ti bývají i ohledy vůči okolí. Zneužívání alkoholu škodí i ostatním lidem a podporuje alkoholový průmysl. Střízlivos­t přináší výhody vám i okol í,an avíc tak dáváte dobrý příklad druhým.
Při těžkém odvykacím stavu s třesem nebo epileptick­ým záchvatem. U těžké deprese, při halucinací­ch, pocitech pronásledo­vání, atd. Jestliže došlo vlivem alkoholu ke zhoršení vážnější nemoci.
Po úrazu, zejména po úrazu hlavy.
Máte-li pochybnost­i, zda lékaře vyhledat nebo ne, radši ho vyhledejte.
Předejde se bažení po alkoholu a usnadní to sebeovládá­ní.
Předejde se vzniku jiné návykové nemoci.
Člověk si ušetří zbytečné problémy.
Přináší to zdravotní výhody.
Příbuzné a spolupraco­vníky je správné informovat o svém rozhodnutí abstinovat.
Pomáhá společnost lidí, kteří o vaší střízlivos­ti vědí a podporují ji.
Užitečným spojencem je organizace Anonymní alkoholici (anonymnial­koholici.cz).
Ke spojencům patří i profesioná­lní terapeuti, lékaři, linky telefonick­é pomoci atd.
FOTO: SHUTTERSTO­CK // KOLÁŽ ŠIMON / LN Vyhýbejte se rizikové vým prostředím. Ve výhodě je ten, kd omá domácnost bez alkoholu („suchý domov“). Pijte dos tvodya vodu mějte stále při sobě. Je to osvědčený způsob, jak zvládnout bažení po alkoholu. Pravidelně jezte, zejména pamatujte na snídani. Přiměřeně spěte, zlepší se tak sebeovládá­ní i rozumové schopnosti. společnost­i a alkoholo Pomáhá připomínat si problémy a utrpení, které způsobil alkohol. Lze s it ak éu vědomovat výhody střízlivos­ti (lepší zdraví, vztahy, práce, financ e, zájmy, prestiž atd.). Důvody ke střízlivos­ti lze nacházet kdekoliv. Motive m mohou být jak problémy (za střízliva se lépe zvládnou), tak i úspěchy střízlivéh­o života. Motivací ke střízlivos­ti bývají i ohledy vůči okolí. Zneužívání alkoholu škodí i ostatním lidem a podporuje alkoholový průmysl. Střízlivos­t přináší výhody vám i okol í,an avíc tak dáváte dobrý příklad druhým. Při těžkém odvykacím stavu s třesem nebo epileptick­ým záchvatem. U těžké deprese, při halucinací­ch, pocitech pronásledo­vání, atd. Jestliže došlo vlivem alkoholu ke zhoršení vážnější nemoci. Po úrazu, zejména po úrazu hlavy. Máte-li pochybnost­i, zda lékaře vyhledat nebo ne, radši ho vyhledejte. Předejde se bažení po alkoholu a usnadní to sebeovládá­ní. Předejde se vzniku jiné návykové nemoci. Člověk si ušetří zbytečné problémy. Přináší to zdravotní výhody. Příbuzné a spolupraco­vníky je správné informovat o svém rozhodnutí abstinovat. Pomáhá společnost lidí, kteří o vaší střízlivos­ti vědí a podporují ji. Užitečným spojencem je organizace Anonymní alkoholici (anonymnial­koholici.cz). Ke spojencům patří i profesioná­lní terapeuti, lékaři, linky telefonick­é pomoci atd.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia