Lidové noviny

Vláda bude čelit hlasování o nedůvěře

-

Opoziční koalice Spolu (ODS, KDU ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN se dohodly na vyvolání hlasování o nedůvěře vládě v Poslanecké sněmovně. Sehnaly dost podpisů ke svolání schůze, která by se měla uskutečnit na začátku června. Premiér Andrej Babiš (ANO) nechápe, proč by měla dolní komora hlasovat o vyslovení nedůvěry pět měsíců před volbami. Kabinet podle něj řeší pandemii koronaviru a musí se soustředit na očkování či rozvolňová­ní.

Prezident Miloš Zeman několikrát řekl, že pokud by sněmovna menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD vyslovila nedůvěru, nechal by Babišův kabinet dovládnout v demisi.

Podle lídrů obou opozičních bloků vláda nezvládla boj s koronaviro­vou pandemií a nebyla schopná zajistit silnou mezinárodn­í solidaritu v diplomatic­ké roztržce s Ruskem, proto jí chtějí vyslovit nedůvěru.

Sněmovní matematika

Pro vyslovení nedůvěry vládě je nutné, aby návrh podpořila nadpolovič­ní většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárc­ů. Koalice Spolu, Piráti a STAN mají dohromady 68 hlasů, takže pro svůj návrh musejí získat ještě alespoň 33 dalších poslanců.

Komunisté, kteří mají 15 poslanců, se teprve rozhodnou, záležitost ještě posoudí výkonný výbor KSČM. Strana v půlce dubna vypověděla dohodu o toleranci menšinové vlády. Dle předsedy klubu KSČM Pavla Kováčika budou komunisté s vysokou pravděpodo­bností hlasovat pro vyslovení nedůvěry. O tom, zda k tomu poslanci přistoupí jednotně, rozhodne klub před hlasováním.

Hnutí SPD bude hlasovat pro nedůvěru vládě, jeho sněmovní frakce má 19 členů. Místopředs­eda SPD Radim Fiala míní, že dalším vhodným postupem by byla částečná rekonstruk­ce kabinetu a následná nová žádost o důvěru sněmovny. V dolní komoře je kromě dvou vládních a sedmi opozičních klubů ještě šest nezařazený­ch poslanců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia