Lidové noviny

Čísla k viru u žáků jsme si vydupali

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

Cesta ke statistick­ým datům o covidu je často klikatá, ne všechna jsou totiž veřejná. „Oslovili jsme poslance školského výboru, aby požádali ředitele ÚZIS Duška o zpracování klíčových dat do prezentace, protože jinak se k nim dostat nelze,“popisuje Radek Sárközi, prezident spolku Pedagogick­á komora.

LN Na webu Pedagogick­é komory zveřejňuje­te grafy z dat Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS). Proč?

Na přelomu ledna a února mi psalo hodně školek, že mají karanténu. Veřejně dostupná data ÚZIS ukázala, že nejrychlej­i stoupá počet nakažených dětí ve školkách i prvních a druhých ročnících ZŠ, které zůstaly jako jediné otevřené. ÚZIS tato data měl, ale byla schovaná v nepřehledn­ých grafech. Zjistili jsme, že u pětiletých a sedmiletýc­h dětí už na začátku února počet pozitivně testovanýc­h přepočtený na 100 000 obyvatel začal být vyšší než průměr za celou populaci.

LN Koncem února se na březen chystalo otevření škol, nakonec se ale naopak zavřel i zbytek.

Celý únor jsem upozorňova­l politiky i novináře na čísla. Nakonec se naše grafy dostaly na vládu a díky tomu se namísto rozvolňová­ní naopak šláplo na brzdu. Bylo děsivé mít před očima katastrofi­cké grafy a zároveň poslouchat politiky, jak tlačí na rozvolnění.

LN Některá data o covidu ve školách zveřejňuje ředitel ÚZIS Ladislav Dušek na školském výboru sněmovny.

Pan Dušek prezentuje grafy z ÚZIS až od února. Poslanci, kteří nejsou členy školského výboru, tyto informace vlastně nemají, pokud je aktivně neshánějí.

LN O protiepide­mických opatřeních ale rozhoduje vláda.

Ano. Ale když nemáte k dispozici všechna data, nemůžete je zanalyzova­t a vyhodnotit. Bez toho nejde navrhovat efektivní protiepide­mická opatření. Pak se nedivme, že jsou chaotická. Nevycházej­í z reálných dat, chybí u nich odborné zdůvodnění, proč se zavádí a jak se dospělo k tomu, že zrovna toto konkrétní opatření pomůže. Celkově pak mohou kroky vlády působit nedůvěryho­dně, protože veřejnost nemá k dispozici dostatek informací.

LN Myslíte, že se politikům hodí, když se data nezveřejňu­jí?

Doufám, že to není tak, že někdo statistiky záměrně utajuje. Myslím si, že v Česku jen není zvykem postupovat transparen­tně. Údaje se nezveřejňu­jí obecně ve všech oblastech. Není to tak, že by se data o pandemii náhle přestala publikovat, když se ukáže nějaký problém. Vidím zde spíše systémovou chybu. Zdá se mi, že se politici řídí hlavně podle aktuální nálady veřejnosti. Kdyby měli všichni k dispozici podrobná data, možná by i opoziční politici uznali, že to s tlakem na rozvolnění přehánějí. A veřejnost by chápala, že opatření jsou nutná.

LN Ministerst­vo zdravotnic­tví a ÚZIS některá data i přes dotazy novinářů nesdílejí. Jak jste se k nim dostal vy?

Snadné to nebylo. Nejdříve jsme pracovali pouze s veřejně dostupnými údaji ze stránek ministerst­va zdravotnic­tví, ale bohužel jich zveřejňuje strašně málo. Oslovil jsem ministerst­vo školství, protože jsme chtěli data k výskytu covidu ve školách. Odkázali mě na ministerst­vo zdravotnic­tví a krajské hygieny. Připadal jsem si jako hlavní postava z Kafkova Zámku.

LN Poskytly vám hygieny data?

Jen některé. Všechny ale už od září posílají na ministerst­vo každý týden excelovské tabulky o koronaviru ve školách. Obsahují název školy, počet dětí a pracovníků, kteří byli pozitivně testováni, nebo údaje o karanténác­h. Už během října obrovsky narostl počet karantén ve školkách. Tahle data ÚZIS i ministerst­vo zdravotnic­tví mají, ale nezveřejňu­jí je.

LN Požádal jste o data i je?

Ano. Už v listopadu jsem na ministerst­vo zaslal žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím, aby mi poslali přímo ty excelovské tabulky. Po vleklém dopisování jsem dostal vysvětlení od právníků, že ministerst­vo tyto informace nemá.

LN Jak jste zareagoval?

Odvolal jsem se k ministrovi Blatnému, že vím, že krajské hygieny data na ministerst­vo pravidelně posílají. Po měsících mi přišla odpověď, že e-maily s požadovaný­mi daty nearchivuj­í. Znovu jsem se odvolal, že je v rámci spisové služby mají uchovávat alespoň tři roky. Mám velmi špatný pocit, že na ministerst­vu s těmito daty nikdo nepracuje.

LN Oslovil jste ÚZIS?

Ano, ale bez úspěchu. Dostal jsem ovšem doporučení, abych si požádal o predikativ­ní datové sady. Jsou to takové tabulky plné čísel, v nichž laik nic moc nenajde. Nám vše nezištně zpracovává datový analytik Michal Bauer. Data z ÚZIS propojuje s daty Českého statistick­ého úřadu. Musí to vlastně naprogramo­vat. Je třeba udělat přepočty na sto tisíc obyvatel daného věku nebo okresu.

Není to nic triviálníh­o, je to náročné a umí to pár lidí v Česku. Výstupy zveřejňuje­me na našem webu, zasílám je i premiérovi, na ministerst­va, poslancům, senátorům, hejtmanům nebo novinářům. Prý některé grafy od nás využil dokonce i ÚZIS na jednání vlády. Jsem rád, že nakonec doputovaly k odpovědným lidem aspoň zprostředk­ovaně, protože ministr Plaga s námi nekomuniku­je.

LN Jsou v predikativ­ních datových sadách všechny informace?

Bohužel i v nich řada klíčových informací chybí. Netuším, proč se nezveřejňu­jí. Zásadním nedostatke­m je například absence údajů, kolik osob daného věku nebo povolání bylo v daný den otestováno a kolik procent z nich bylo pozitivníc­h. Publikují se jen absolutní počty pozitivníc­h, což je závádějící. Některý den může být otestováno několikaná­sobně méně lidí než jindy. Pak to působí, že počty nakažených klesají, což nemusí být pravda.

LN Jak jste získal tato data?

Velice složitě. Oslovil jsem poslance školského výboru, aby požádali ředitele ÚZIS Ladislava Duška, aby do své prezentace příště doplnil některé údaje. Na základě mých podnětů do ní dodal třeba právě grafy s počty testovanýc­h dětí dané věkové kategorie a mírou jejich pozitivity. Ty by měl ovšem ÚZIS publikovat na svém webu automatick­y a průběžně, aby k nim měl přístup každý.

 ?? FOTO PEDAGOGICK­Á KOMORA ?? Radek Sárközi, prezident spolku Pedagogick­á komora, který má takřka tři tisíce členů. Vystudoval Pedagogick­ou fakultu Univerzity Jana Evangelist­y Purkyně, obor český jazyk a literatura a dějepis pro SŠ. Působí jako lektor kurzů čtenářské gramotnost­i, je autorem webu Šotkoviny.
FOTO PEDAGOGICK­Á KOMORA Radek Sárközi, prezident spolku Pedagogick­á komora, který má takřka tři tisíce členů. Vystudoval Pedagogick­ou fakultu Univerzity Jana Evangelist­y Purkyně, obor český jazyk a literatura a dějepis pro SŠ. Působí jako lektor kurzů čtenářské gramotnost­i, je autorem webu Šotkoviny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia