Lidové noviny

Blízký východ je na pokraji války

- VÍT ŠTĚPÁNEK EGYPT LIBANON

Třetí den násilí mezi radikálním palestinsk­ým hnutím Hamás a Izraelem přinesl další desítky mrtvých a stovky raněných a již nyní je jasné, že jde o nejhorší konflikt mezi oběma stranami od roku 2014. Tehdy válka trvala sedm týdnů a vyžádala si přes dva tisíce obětí.

Po celou noc na středu a občas i včera během dne vystřelova­li ozbrojenci Hamásu z Pásma Gazy na izraelské území rakety, které mířily zejména na metropoli Tel Aviv i některá další města. Izraelský protiraket­ový systém zvaný Železná kopule sice většinu střel – do včerejšího soumraku jich napočítali na 1500 – zneškodnil, ne však všechny. Mnozí obyvatelé Židovského státu, zejména v regionech blíže Gaze, tak prožili bezesnou noc strávenou v krytech. Do uzávěrky LN hlásily izraelské úřady šest obětí. Byli mezi nimi civilisté i jeden voják, jehož vozidlo poblíž hranice s Gazou zasáhla protitanko­vá střela.

Mnohem větší škody na životech i majetku ovšem způsobilo izraelské bombardová­ní v hustě osídleném Pásmu Gazy. Izraelská armáda tvrdí, že míří hlavně na velitele Hamásu, při útocích ovšem přišlo o život i větší množství civilistů. Tamější ministerst­vo zdravotnic­tví do uzávěrky LN vyčíslilo zabité na 53 včetně 14 dětí.

Jeden z takových izraelskýc­h útoků mířil na dvě vysokopodl­ažní budovy v Gaze, kde se podle izraelskýc­h zdrojů měly nacházet kanceláře Hamásu. Civilisté byli sice krátce před útokem vyzváni, aby opustili prostor, přesto si akce, která oba mrakodrapy zcela zničila, vyžádala i několik náhodných obětí.

Hamás včera potvrdil, že o život přišlo několik jeho velitelů včetně Bássema Issy, vojenského šéfa města Gazy.

Izraelská armáda začala včera přesouvat tankové jednotky směrem k hranicím Pásma Gazy. Zda jde pouze o varování směrem k Hamásu, či o skutečnou přípravu na pozemní operaci v jinak hermeticky uzavřeném Pásmu Gazy, nebylo jasné. Pokud by se Židé pro „trestnou výpravu“do Gazy skutečně rozhodli, dynamiku konfliktu by to značně zvýšilo. Izraelská armáda to od roku 2005, kdy Židé předali správu enklávy Palestinců­m, udělala již několikrát a důsledkem byly vždy vysoké počty lidských obětí.

Hořící synagoga i kameny na Araby

Raketové útoky a bombardová­ní začaly v pondělí večer po měsíci rostoucího napětí ve Východním

Jeruzalémě. Na Chrámové hoře, v okolí posvátné mešity al-Aksá, totiž izraelské pořádkové síly v průběhu islámského postního měsíce ramadánu (skončil včera) několikrát tvrdě zasáhly proti shromážděn­ým muslimům, což vyvolalo hněv Palestinců. Ještě předtím přililo olej do ohně kontroverz­ní rozhodnutí izraelskýc­h úřadů o nuceném vystěhován­í několika desítek palestinsk­ých rodin z jejich obydlí ve Východním Jeruzalémě, kam nyní mají přijít židovští osadníci.

Když úřady židovského státu nereagoval­y na pondělní ultimátum Hamásu, aby se ozbrojené složky stáhly z Chrámové hory, začalo radikální hnutí z Gazy pálit rakety na izraelské cíle.

Paralelně s palestinsk­ými raketovými útoky a izraelským bombardová­ním se rozhořelo násilí i na zemi, a to v řadě izraelskýc­h měst se smíšeným židovským a arabským obyvatelst­vem.

Nejhorší situace byla ve městě Lod mezi Tel Avivem a Jeruzaléme­m, kde se rozbuškou stala pondělní smrt palestinsk­ého mladíka, kterého měl zastřelit židovský osadník. Po pohřbu zabitého Palestince se rozzuřený dav Arabů (kteří tvoří v Lodu asi třetinu obyvatel) obrátil proti židovským cílům a zapaloval automobily či obchody; popelem lehla i jedna synagoga. Místní Židé zase cíleně útočili na automobily arabských obyvatel.

Starosta Lodu vyhlásil ve městě výjimečný stav. Je to poprvé po 66 letech, kdy k něčemu podobnému ve smíšené arabsko-židovské komunitě došlo.

Ozbrojený konflikt mezi Palestinci a Židy včera dál eskaloval: izraelské bomby zabíjely velitele Hamásu i náhodné civilisty, z Gazy létaly na Izrael rakety. Etnické násilí vypuklo také v řadě izraelskýc­h měst.

„Právo na obranu i bezpečnost“

Intenzita násilí a obava z další regulérní války přiměla řadu světových státníků k výzvám ke klidu zbraní, zatím ovšem bez výsledku. Podle ministra zahraničí USA Antonyho Blinkena „má Izrael právo na obranu a Palestinci nárok na bezpečný život“s tím, že „raketové útoky proti civilistům musí přestat“. V řadě měst po celém světě se včera konaly protestní akce odsuzující násilí proti Palestinců­m a „okupaci“.

Při minulých konfrontac­ích mezi Izraelem a Hamásem většinou vedlo ke klidu zbraní zprostředk­ovatelské úsilí ze strany Egypta či Kataru; do včerejšího večera se však žádné takové náznaky neobjevily. Naopak, rétorika na obou stranách průběžně přitvrzova­la.

„Když to bude potřeba, použijeme železnou pěst,“řekl včera izraelský premiér Benjamin Netanjahu s tím, že „Izrael udělá všechno pro to, aby zastavil nepřátele zvenčí i povstalce na svém území“. A izraelský bezpečnost­ní kabinet večer rozhodl, že armáda znásobí údery na Pásmo Gazy. Zaměří se na symboly tamního vládního hnutí Hamás.

Druhá strana mluví o „odporných útocích sionistů na území obydlená civilisty“. „Jestli chtějí (Izraelci – pozn. red.) násilí dále vyostřovat, my jsme připraveni“, stálo včera ve vyjádření Hamásu.

 ??  ?? palestinsk­á území židovské osady
Rafah
Tel Aviv
Středozemn­í moře
Aškelon Gaza
IZRAEL Tulkarím Džanín
Lod Jeruzalém
Nábulus
Ramalláh
Betlém Hebron
Izraelský protiraket­ový systém Iron Dome ničí rakety odpálené ozbrojenci z Hamásu na izraelské město, vzdálené asi patnáct kilometrů od pásma Gazy 5860 km² 3 340 144 570 ob./km² 360 km² 1 918 221 5046 ob./km²
palestinsk­á území židovské osady Rafah Tel Aviv Středozemn­í moře Aškelon Gaza IZRAEL Tulkarím Džanín Lod Jeruzalém Nábulus Ramalláh Betlém Hebron Izraelský protiraket­ový systém Iron Dome ničí rakety odpálené ozbrojenci z Hamásu na izraelské město, vzdálené asi patnáct kilometrů od pásma Gazy 5860 km² 3 340 144 570 ob./km² 360 km² 1 918 221 5046 ob./km²

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia