Lidové noviny

Na Moskvu se musí jen z pozice síly

- JIŘÍ JUST dopisovate­l LN v Rusku

LN Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že se chce setkat s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem. Co by mohl jejich přímý dialog přinést?

Ukrajinští experti zastávají názor, že by naše země neměla usilovat o bilateráln­í setkání s Putinem, ale o jednání s Putinem za účasti mezinárodn­ích partnerů. Zkušenost naší země je taková, že na bilateráln­ím jednání nás Moskva vždy oklame a vyvíjí na nás neúměrný tlak. Takovou zkušenost mají všichni ukrajinští prezidenti.

Od roku 2014 ukrajinská diplomacie preferuje mezinárodn­í formát jednání. Ať už tak zvaný normandský formát, jehož se účastní kromě Ukrajiny a Ruska ještě Německo a Francie, nebo minský formát s účastí OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě – pozn. red.).

LN Proč tedy prezident Zelenskyj navrhl Putinovi bilateráln­í jednání?

Když byl Zelenskyj v roce 2019 zvolen, byl naivním pacifistou. Prosazoval mírové řešení konfliktu a veřejnost přesvědčov­al, že je schopen usednout s ruským prezidente­m za jednací stůl, domluvit se s ním a všechno dobře dopadne.

Zelenskyj prodělal evoluci typickou pro všechny ukrajinské prezidenty. Všichni chtěli naladit vztahy s Ruskem. Ale Moskva si to opravdu nikdy nepřála.

Zelenského návrh bilateráln­ího setkání s Putinem je součástí této původní holubičí rétoriky. Myslím si ale, že z toho nic nebude. Naopak, pro Ukrajinu to bude nebezpečné. Jediné, co Putin chce, je kapitulace Ukrajiny. Pokud Zelenskyj bude hájit pozice, které jsou pro Ukrajinu zásadní, jako třeba deokupace Krymu, nevidím důvod, proč by se Putin chtěl s ukrajinský­m prezidente­m setkat.

LN Mohlo by i přesto setkání přispět k řešení ozbrojenéh­o konfliktu na východě Ukrajiny?

Myslím si, že ne. Putin rozumí jen síle.

LN Ukrajina ještě nedávno čelila jinému tlaku, a to ze strany někdejšího amerického prezidenta Donalda Trump, který naléhal na Zelenského, aby pomohl s kompromitu­jícími materiály proti synovi Joea Bidena. Jaké jsou vztahy Ukrajiny s nynějším americkým prezidente­m Bidenem?

Prezident Biden je předvídate­lnější než Trump a na rozdíl od Trumpa ví, co je Ukrajina zač se všemi našimi plusy i minusy. To je výhoda pro naše vztahy se Spojenými státy.

Donald Trump na jednu stranu poskytl Ukrajině zbraně, ale na druhou stranu se pokusil Ukrajinu vtáhnout do amerického vnitropoli­tického konfliktu. To bylo pro nás velmi nebezpečné.

LN Z jakého důvodu?

V americkém Kongresu nás podporují jak republikán­i, tak demokraté. A my si toho velmi vážíme. Prezident Trump se pokoušel využít Zelenského jako kartu ve vnitropoli­tickém boji s demokraty. Pro Ukrajinu bylo nebezpečné, že se pokoušel vychýlit tuto rovnováhu, chtěl, abychom se přiklonili pouze k jedné straně. Nám se ale podařilo této situaci vyhnout.

LN Někteří ukrajinští politici a experti jsou zklamáni z toho, že Západ pomáhá Ukrajině jen verbálně. Jak to vnímáte vy?

Vážíme si té pomoci, která je. První sankce spojené s Krymem byly skutečně slabé. I to bohužel stimuloval­o Putina k další agresi.

Následně byly uvaleny na Rusko ostřejší restrikce, tak zvané sektorové sankce, jež Evropská unie každý půlrok prodlužuje. A my si toho vážíme.

Nemohu však říci, že pomoc Ukrajině je dostačujíc­í. Stejně jako západní podpora není vždy odpovídají­cím způsobem silná. Když koncem roku 2018 ruské námořnictv­o ostřeloval­o ukrajinská plavidla v neutrálníc­h vodách a zajalo ukrajinské námořníky, Západ fakticky nijak Rusko nepotresta­l.

Byli bychom rádi, pokud by nás Evropa lépe chápala ohledně ruského plynovodu Nord Stream 2. Nejde totiž o ekonomický projekt, ale o politický projekt ruské vlády.

Ukrajinští experti se proto domnívají, že Západ by mohl Ukrajině pomáhat víc, měl by být zásadovějš­í a tvrdší.

LN Jaké jsou z tohoto úhlu šance, že se Ukrajina v brzké době stane členem Severoatla­ntické aliance?

To nezáleží na nás, ale na vás. Zdá se mi, že v NATO jsou bohužel země, které si nepřejí, aby Ukrajině byl nabídnut akční plán členství v Alianci.

V roce 2008 se o tom jednalo na aliančním summitu v Bukurešti. Proti se vyjádřilo Německo a Francie. Rusko poté napadlo Gruzii a o šest let později zaútočilo na Ukrajinu.

LN Jaká je podpora členství v NATO na Ukrajině?

Do roku 2014 mělo NATO nízkou podporu Ukrajinců. Teď, po ruské agresi, si většina ukrajinské společnost­i přeje členství v Alianci. Putin nás doslova tlačí do NATO.

LN Když jsme zmínili slabou podporu, proč Ukrajina nevyjádřil­a solidaritu Česku a nevyhostil­a ruské diplomaty, jako to udělalo Slovensko nebo pobaltské státy v souvislost­i s možným zapojením ruských agentů do výbuchu ve Vrběticích?

Ukrajina solidaritu projevila. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v telefonick­ém hovoru s českým ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem vyjádřil plnou podporu České republice. Podle mých zdrojů v ukrajinské vládě mezi našimi zeměmi probíhá velmi dobrá spolupráce na úrovni bezpečnost­ních složek.

Když vezmeme vyhoštění ruských diplomatů, my je vyhošťujem­e jako na běžícím páse. (smích) Nedávno z Ukrajiny museli odjet dva ruští diplomaté. Nemělo to formálně souvislost s kauzou Vrbětice, ale k vyhoštění došlo ve stejnou dobu.

Domnívám se, že nejde o to, kdo a kolik vyhostil ruských diplomatů. Mělo by se mluvit hlavně o tom, jaká země je v první linii boje s Ruskem. A jaká země nese největší ztráty. Je to Ukrajina. Během tak zvaného příměří umírají naši vojáci i civilisté. Střílí se dokonce i na Velikonoce.

Na Západě si bohužel někdy plně neuvědomuj­í, že právě my bráníme Evropu a evropské hodnoty před ruskou agresí.

Ruské diplomaty vyhošťujem­e jako na běžícím páse. Putin nás doslova tlačí do NATO, říká v rozhovoru pro LN profesor politologi­e Kyjevsko-mohyljansk­é akademie Olexij Haraň. Ukrajina dává přednost tomu, když jí mezinárodn­í partneři kryjí záda. Západní pomoc je ale prý slabá.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Východní Ukrajina. Volodymyr Zelenskyj vyzval minulý měsíc Vladimira Putina k setkání ve válkou rozervaném regionu. Na snímku z 21. dubna ukrajinští vojáci na frontové linii nedaleko obce Horlivka v Doněcké oblasti.
FOTO PROFIMEDIA Východní Ukrajina. Volodymyr Zelenskyj vyzval minulý měsíc Vladimira Putina k setkání ve válkou rozervaném regionu. Na snímku z 21. dubna ukrajinští vojáci na frontové linii nedaleko obce Horlivka v Doněcké oblasti.
 ?? FOTO REUTERS ?? Olexij Haraň
FOTO REUTERS Olexij Haraň
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia