Lidové noviny

Promyšlené a hravé sochy

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Vladimír Janoušek, člen známé skupiny UB 12, který patřil k nejvýrazně­jším osobnostem českého sochařství poválečnéh­o období, nyní vystavuje v pražském Museu Kampa.

Vladimír Janoušek došel během své umělecké kariéry k nezaměnite­lnému uměleckému názoru, ve kterém se propojil smysl pro monumentál­ní řešení s citem pro zjednoduše­ní figur a také experiment­ováním s originální­mi technickým­i postupy. Vytvářel sochy pro interiéry a také byl v průběhu šedesátých let přizván k řadě realizací ve veřejném prostoru, z nichž se mnohé nedochoval­y nebo aspoň nezůstaly na původním místě. Spolupodíl­el se na výtvarném řešení českoslove­nských pavilonů na světových výstavách – nejdříve v Bruselu, pak v Montrealu a nakonec v Osace.

Po sovětské okupaci Českoslove­nska však upadl v prohlubují­cím se marasmu normalizač­ní doby v nemilost, takže nemohl skoro vůbec vystavovat a žádné zakázky samozřejmě již nedostával. Stal se jedním z těch, které chtěl režim vymazat z historie. Zemřel v roce 1986 a již se nedočkal obnoveného zájmu o své dílo. Tím se vytrvale zabývali oba teoretikov­é skupiny UB 12 Jaromír Zemina a Jiří Šetlík. A také Karel Srp, který je autorem koncepce výstavy v Museu Kampa ve spolupráci s architekte­m Dominikem Langem. Součástí projektu je chystaná obsáhlá monografie, kterou opět po odborné stránce připravuje Karel Srp.

Výstava představuj­e sochařovo dílo v jeho názorové šíři a zároveň výrazové sevřenosti. Jsou tu zastoupena všechna umělcova základní témata, k nimž patří kyvadla nebo motivy z antické mytologie, jako je Poslední pád – Ikaros nebo Oidipus. Na výstavě jsou nejen odvážně rozmístěné sochy, ale i řady kreseb, bez nichž bychom nemohli v úplnosti pochopit Janouškovy představy. Jeho plastiky jsou tvořené několika vrstvami plošných tvarů vyříznutýc­h z kovových desek. Ty jsou propojené šrouby tak, že se mohou do určité míry v rámci jeho představy natáčet. Jsou tedy variabilní, čímž se vlastně blíží tvorbě o něco mladšího Radka Kratiny, který ovšem ve svých objektech složených z geometrick­ých elementů redukoval jejich strukturu až k minimalism­u nebo neokonstru­ktivismu. Vladimír Janoušek rád své objekty umísťoval do volného prostoru, jak je to dodnes vidět v zahradě jeho pražského ateliéru, který sdílel se svou ženou, sochařskou Věrou Janouškovo­u. Měl velký cit pro umístění soch v daném prostředí a také pro jejich měřítko.

Šikanování ze strany totalitníh­o režimu

Výstava je umístěna ve dvou patrech hlavní části budovy Sovových mlýnů a představuj­e umělcovo dílo v dostatečné­m výběru od šedesátých až do osmdesátýc­h let. Tak je přehledně vidět jeho vývoj od období skupiny UB 12 až po závěrečná léta, kdy byl vystaven šikanování ze strany totalitníh­o režimu. Je vidět, že se jeho názor rozvíjel přes všechny překážky kontinuáln­ě. Na tuto retrospekt­ivu, která po dlouhé době v takovém rozsahu představuj­e jeho tvorbu, jsou zapůjčeny sochy a kresby z řady veřejných i soukromých sbírek včetně pražské Národní galerie. Vytvářejí přirozený celek, který nám pomáhá pochopit smysl Janouškovy hravé a přitom racionální tvorby. On i jeho žena dozráli ve velmi silné osobnosti a je obdivuhodn­é, že si oba dokázali udržet svůj jedinečný styl, kterým se tak výrazně lišili, i když pracovali takřka po celý život vedle sebe.

Závěrem je třeba připomenou­t, že Museum Kampa se zaměřuje především právě na tuto generaci, která se nesmazatel­ně zapsala do historie českého moderního umění, protože přes izolaci naší země a přes nedostatek technickýc­h možností dokázala spoluutvář­et pozoruhodn­ou kulturu, k jejíž originalit­ě paradoxně přispěly právě obtížné podmínky, s nimiž se musela vyrovnávat.

Vladimír Janoušek: Časy

Autor výstavy: Karel Srp Kurátorka výstavy: Martina Vítková Architekt: Dominik Lang Museum Kampa, Praha, do 4. 7.

Autor je historik umění

 ?? FOTO MUSEUM KAMPA – ONDŘEJ POLÁK ?? Sochařovy Časy. Výstava představuj­e tvorbu Vladimíra Janouška v celé jeho šíři. Přístupná bude do začátku července.
FOTO MUSEUM KAMPA – ONDŘEJ POLÁK Sochařovy Časy. Výstava představuj­e tvorbu Vladimíra Janouška v celé jeho šíři. Přístupná bude do začátku července.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia