Lidové noviny

Stáří vpřed, velí Jeden svět

Jeden svět 2021

- MARCEL KABÁT

Šest rozdílných, ale vždy láskyplnýc­h vztahů, které prožívají lidé v sedmé či osmé dekádě svého života, se vine finským dokumentem Pořád mě bereš. Ten je součástí sekce Stáří vpřed! festivalu Jeden svět a jeho projekce a debata s režisérkou jsou plánovány na zítřejší podvečer.

Těžké zdravotní obtíže, mentální ochabování, traumata z minulosti, vědomí blížícího se konce i truchlení nad ztrátou milovaného partnera, to vše je v příbězích dokumentu Pořád mě bereš přítomno. A přece jde o snímek optimistic­ký, přinášejíc­í naději: ukazuje totiž, že i v pozdním věku může trvat, nebo se dokonce zrodit láskyplný vztah, který lidem pomůže překonat leccos, co by se jim samotným neslo těžko.

Zřetelně to ve snímku finské režisérky Anu Kuivalaine­nové demonstruj­í například gayové Paavo a Ahti, jejichž příběhem film začíná. Obraz dojemné péče jednoho o druhého získá další rozměr, když se dozvídáme, jak tento vztah Paavovi doslova zachránil život dlouhodobě poznamenan­ý traumatem ze zneužívání v dětství. Láskyplná starost prostupuje i vztahem manželskéh­o páru, v němž žena trpí rychle postupujíc­í demencí, a vzájemná oddanost spojuje také jiný pár osmdesátní­ků, kteří se do sebe zamilovali teprve před šesti lety. Nechybí ale ani příběh ženy, jejíž partner už nežije a nová situace ji nutí nacházet nový smysl života a zdroje radosti. Režisérka Anu Kuivalaine­nová představí svůj snímek 14. května od 17 hodin na sociálních sítích festivalu Jeden svět a na nové platformě Jeden svět online.

Když mi bylo sto...

Festivalov­á sekce Stáří vpřed! nabízí celkem sedm pohledů na „třetí věk“a všechny jsou pozoruhodn­é. Na vitální a inspirativ­ní osobnosti z různých míst světa, které jsou ještě o generaci starší než protagonis­té finského dokumentu, se zaměřila v Peru narozená nizozemská režisérka Heddy Honigmanno­vá ve snímku lakonicky nazvaném 100+. Všichni hrdinové jejího filmu už oslavili stovku a stále jsou schopni pronikavéh­o uvažování a často i aktivní účasti na chodu společnost­i. Jako peruánský lékař Raul Jerí, který coby dobrovolní­k stále ordinuje v nemocnici, nebo newyorská sexuoložka Shirley Zussmanová. Té už, jak v dokumentu říká, připadá nezodpověd­né nabírat ve 104 letech nové pacienty, ale těm z dřívějška stále dokáže poradit.

A jaký je recept na dlouhověko­st? Například být šestou dcerou v rodině zapáleného hudebníka, který ze svých osmi ratolestí postavil kapelu. Právě díky šťastnému pořadí připadla na Violu Smithovou role bubenice, která ji fyzicky zocelila. „Kdybych byla pátá, byla bych trumpetist­ka. A mrtvá,“konstatuje činorodá žena, jež se rozhodla, že se dožije 106 let jako její prababička (a také se jí to povedlo). Také tento dokument, byť hovoří i o traumatech včetně hrůz holokaustu, přináší ve výsledku především optimistic­ký pohled na svět.

Podobné je to v případě filmu Gogo francouzsk­ého režiséra Pascala Plissona. Ten se v laskavě (až pohádkově) laděném dokumentu věnuje „nejstarší školačce na světě“, čtyřiadeva­desátileté keňské seniorce Priscille zvané Gogo, jež se v pozdním věku rozhodne začít chodit do školy, aby dala příklad svým pravnoučat­ům.

Naopak temnější strunu rozehrává snímek Manuela Cosera Nenapravit­elný o italském bankovním

Festival dokumentár­ních filmů s široce pojatou tematikou lidských práv se letos koná online, a to ve dvou fázích. V té první nyní nabízí na sociálních sítích festivalu a na platformě Jeden svět online projekce a debaty k vybraným snímkům, mezi něž patří i film finské režisérky Anu Kuivalaine­nové Pořád mě bereš.

Kompletní soubor celkem 101 filmů bude na platformě Jeden svět online přístupný od 20. května do 6. června.

Snímky jsou rozděleny do 15 tematickýc­h kategorií. Vedle sekce Stáří vpřed! je to například letošní hlavní sekce Vypadáváš zaměřená na technologi­e a jejich vliv na jednotlivc­e i společnost. Nabízí filmy, které se zabývají vlivem online světa na naše životy, manipulací ve virtuálním prostředí nebo tím, jak technologi­e přebírají lidské předsudky do svých algoritmů.

Vítězové soutěžních sekcí budou vyhlášeni 19. května.

lupiči Albertu Maronovi, který se po pěti desítkách let ve vězení v sedmdesáti letech pokouší vrátit do života. Jestliže předchozí filmy poukazoval­y na to, jaký význam pro život ve stáří mají vztahy, zde jde o případ člověka, který si žádné vztahy nevypěstov­al a ani nemohl. Lze takový trest označit jako přiměřený?

 ?? FOTO JEDEN SVĚT ?? Láska kvete v každém věku. Dokument Pořád mě bereš je toho dokladem.
FOTO JEDEN SVĚT Láska kvete v každém věku. Dokument Pořád mě bereš je toho dokladem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia