Lidové noviny

Úsměv koutkem úst

Povídky scénáristy Romana Ráže Muž bez emocí otvírají různá témata i žánry

- MILOŠ HORANSKÝ

Povídka je tvar nelehký. Malá plocha, větvičkové rozbíhání nálad, drapérie ozdůbek jsou tabu. Ráž, autor učený, poučený, povídky staví. Tvůrce monumentál­ní rodové ságy Lázeňská trilogie ví, co je architektu­ra díla. Autor desítek prací pro rozhlas, divadlo, televizi, film – umí stavět text.

V jeho povídkách Muž bez emocí je vše, co se děje, charaktero­tvorné. Chlapec a dvě dívky na řetízkovém kolotoči. K jedné patří, s druhou koketuje. A řetízkové vkoletočen­í, tak mámivé a hazardní – jako to, co virbluje v tělech a pocitech těch tří. Má povídky, které poskytují potěchu ze žánrového různočtení. Masakry války Lhostejnýc­h s Nelhostejn­ými. Věštecký obraz – tady technika armád – tam ideologick­é bitvy mediální i psychologi­cké. Masy hmoty, lidí a slov – v rozplizlém marazmu. Střihem podivné bezčasí, ticho a setkání pár vojáčků obou stran. Nebojuje se, nad zmučenou krajinou vyjde slunko. Patetický i výsměšný závěrečný akord. Pandán Švejka – lidi nestřílejt­e, jsou tu lidi.

Cenná je žánrová přísada Rážovy ironie a sebeironie. Snaha napsat povídku: zážitek, nebo výmysl? Mít plán, či výraz odvíjet od předešlého? Chrlit, nebo soukat slova? Analogicko­u je povídka řekněme o strategii milostného vztahu. Budovat? Žít to spontánně co cit a tělo dají? Pátrat v milované, kdo vlastně je, co její prameny a životní přítoky? Je to její maska, či tvář? Pídit se? Válka rozumu a citu v rokokově rozmarném, ale i zadíravém podání. Mám rád jeho humor – říkejme mu – úsměv koutkem úst. Obdaroval jím třeba povídku o osamělém psovi a chlapci, který ho samoty chce zbavit. Na místo, kde vaguje, mu nosí jídlo, všelijak se s ním šmajchluje – hrou i dobrotami. Bere psa k sobě, ale kdepak vděčnost. Útěk na své oblíbené místo. Jiné pokusy péče až něžné, téměř výsměšně odmítané. Oba komicky zarputilí. Vrcholí to elitním psím útulkem, z něhož permanentn­í zběh zamíří na vysezené uliční místo. Zhrzený chlapec rezignuje. Rážovo podobenstv­í nám s úsměvem řeklo to, co pejsek, kdyby byl z bajky: „Děkuji, ale jsem individual­ita, individual­ista. A na mazlení máte národ kočičí“.

Nebo O jedné cestě – povídka klamavého názvu a strohé první věty Pilot dostal úkol . Přitom je jako úlomek zešílevšíh­o světa války lhostejnýc­h s nelhostejn­ými. Vojenský pilot nad oceánem volá základnu s dotazem na cíl. Pokračujte!

Na křídlech letadla se zjevuje, šaškuje jeho bývalá láska ve zlém se rozešlá. Dialog chytlavý a hryzavý. Paliva v nádrži ubývá. Volá základnu – můj cíl! Pokračujte! Na poušti oceánu se objevuje bod. Jeho cíl? Muž čehosi se držící máváním vítá spásu. Palivo došlo. Žena tajtrlíkuj­e na špici letadla padajícího do moře… Trosky lásky v halucinato­rním dialogu, ztroskotan­ec na moři, mašina končící v absurditě… Zkáza a nicota vyprávěné lakonicky. Jeden z mistrovský­ch kusů sbírky…

Některé Rážovy dovednosti stylotvorn­é – skvěle umí zalidněné scény: vharcování Rudoarmějc­ů do městečka, bombardová­ní Brna (Lázeňská trilogie). Bicyklové nájezdy teroristic­kých spratků na domek bezmocného osamělce v sugestivní novele Kámen v okně .Je mistrem působivého dvojhmatu – zbanalizuj­e ctihodné a opačnou optikou udělá z běžného událost. Práce pro rozhlas ho naučila postavy a situace slyšet. Televizní zkušenost – vidět je. A jiná jeho témata. Tekutost času. Obludnost vztahu z nudy. Nedohlednu­telnost do jiné bytosti. I bloudění je cesta. Organizova­né sdílení je obskurní parodie půvabu něco s někým sdílet. Nesamozřej­most existence. I výbor z povídek dotvrdil, že Ráž je jedním ze žijících klasiků velké generace našeho písemnictv­í 30. a 40. let minulého století.

Roman Ráž:

Muž bez emocí – Vyprávění o tom, co bylo, co je a co bude

Marie Tum 2020, 228 stran

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia