Lidové noviny

Orbánova spojka na Slovensko

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Jsou to už více než dva měsíce, co otřásl slovenskou politikou nákup ruské vakcíny Sputnik V. Když ji tehdejší premiér Igor Matovič objednal navzdory nesouhlasu svých koaličních partnerů, byl to začátek jeho konce v čele vlády.

V novém kabinetu ale bylo pro Matoviče rezervován­o neméně důležité místo, a to ministra financí. Mýlil se ovšem, kdo očekával, že někdejší předseda vlády „přepne“do nového režimu šéfa státní pokladny a bude řešit daně či rozpočtové deficity. Namísto toho se Matovič stále věnoval svému „koníčku“v podobě prosazení Sputniku na Slovensku. Když pro to nenacházel doma pochopení, odebral se bývalý premiér pro podporu do Maďarska, kde už ruskou vakcínu dávno podávají.

Do Budapešti Matoviče doprovázel poslanec za jeho hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) György Gyimesi. Potvrdil tak roli, do níž ho už před časem pasovaly slovenské sdělovací prostředky: jakési neoficiáln­í spojky mezi oběma vládami. Je to důsledek situace, kdy se po posledních volbách uskupení zastupujíc­í maďarskou menšinu poprvé od roku 1990 neprobojov­aly do parlamentu.

Není to ideální vzhledem k tomu, že ve slovensko-maďarských vztazích to v minulosti občas skřípalo a stávající smír je považovaný za křehký. Vakuum vzniklé absencí menšinovýc­h stran zaplnil právě čtyřicetil­etý Gyimesi. Rodák z Kráľovskéh­o Chlmce na východě Slovenska, u hranic s Maďarskem, se do své role položil vskutku dokonale. Jestliže na kandidátce OĽaNO figuroval ještě jako Juraj, nyní vystupuje výhradně s maďarskou variantou svého jména čili jako György.

Gyimesi neskrývá sympatie k názorům maďarské národně-konzervati­vní vládní strany Fidesz a jejího lídra Viktora Orbána, pročež má v Budapešti dveře stále otevřené. Akorát, že není úplně jasné, co z jeho aktivit patří k běžné poslanecké agendě, zvlášť snaží-li se být prostřední­kem mezi Slováky a Maďary, a co je naopak jeho osobní iniciativo­u. Třeba když se v březnu setkal s šéfem maďarské diplomacie Péterem Szijjártóe­m v Komárně, kde spolu rokovali o dvojím občanství.

Nepřekvapi­lo proto, když se proti tomu ostře vymezil slovenský ministr zahraniční­ch věcí Ivan Korčok. O Gyimesiho jednání prohlásil, že k němu neměl mandát a prý jednal v rozporu s programem vlády. Gyimesi v reakci na to obvinil Korčoka, jenž v kabinetu zastupuje liberální stranu Sloboda a solidarita, z protimaďar­ských nálad. Její politici mu jsou vůbec v trnem v oku. Prosazují prý multikultu­ralismus ohrožující Maďary na Slovensku.

Silná slova, která ale pomohla Gyimesiho zviditelně­ní. V Budapešti by si prý přáli, aby právě on byl nový lídrem slovenskýc­h Maďarů a přivedl jejich novou sjednoceno­u stranu minimálně zpátky do parlamentu, ne-li rovnou do vlády.

Čtyřicetil­etý Gyimesi se do své role položil vskutku dokonale. Jestliže na kandidátce OĽaNO figuroval ještě jako Juraj, nyní vystupuje výhradně s maďarskou variantou svého jména, čili jako György.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia