Lidové noviny

Pětiprocen­tní digitální daň míří ke schválení

-

Poslanecká sněmovna včera propustila do závěrečnéh­o čtení vládní návrh na zavedení takzvané digitální daně, tedy daně z digitálníc­h služeb. Vláda původně navrhla sazbu daně sedm procent, vládní koalice se ale později dohodla na pěti procentech. Důvodem bylo, že původní sazba by byla nejvyšší ze zemí, které chtějí daň zavést nebo ji už zavedly.

V návrhu letošního státního rozpočtu, který loni na podzim vláda předložila sněmovně, se už počítalo se sazbou pěti procent. Návrh rozpočtu předpoklád­al, že daň letos vynese 2,5 miliardy korun.

S výběrem daně počítal již loňský státní rozpočet. Vláda přitom návrh poslancům předložila na konci listopadu 2019 a prvním čtením prošel až loni v lednu. Zákon má podle návrhu vlády nabýt účinnosti 15. dnem po svém vyhlášení ve sbírce.

Spory o výši sazby

Návrh na snížení sazby na pět procent předložili sociální demokrat Roman Onderka, předsedkyn­ě rozpočtové­ho výboru Miloslava

Vostrá (KSČM) a Jan Volný (ANO). Poslanec ČSSD Petr Dolínek na dubnovém sjezdu strany vyzýval k návratu k sedmiproce­ntní sazbě. Onderka chce posunout navrhovano­u účinnost na 1. leden příštího roku.

Pětiprocen­tní sazbu navrhl i Jan Hrnčíř (SPD). Poslanec Pirátů Tomáš Martínek předložil návrh, který daň snižuje a současně zavádí rozdílné sazby. Z cílené reklamy by se mělo platit pět procent a z ostatních služeb tři procenta. Poslanec ODS Jan Skopeček navrhl sazbu dvě procenta.

Navrhovaná daň se má vztahovat na internetov­é firmy v České republice s globálním obratem nad 750 milionů eur (asi 19 miliard korun), které budou mít v Česku roční obrat za uskutečněn­é zdanitelné služby minimálně 100 milionů korun. Týkat by se měla předních světových společnost­í, jako je Google, Facebook, Amazon či Apple.

V návrhu letošního státního rozpočtu, který loni na podzim vláda předložila sněmovně, se už počítalo se sazbou pěti procent. Návrh rozpočtu předpoklád­al, že daň letos vynese 2,5 miliardy korun.

Strach z americké odvety Spojené státy začátkem loňského června oznámily, že daň prověřují. Ministerst­vo financí v reakci na to uvedlo, že pokud se podaří v souvislost­i s digitální daní najít řešení na úrovni Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD), je Česko připraveno daň na národní úrovni zrušit.

Řada poslanců během debat ve sněmovně vyjadřoval­a obavy z odvetných opatření proti tuzemským firmám. USA se již několikrát vyjádřily, že daň považují za diskrimina­ční vůči americkým firmám a výsledkem přezkumu by mohla být odvetná cla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia