Lidové noviny

S penězi pomůže rozpočet

Koronakriz­e zamávala s rodinnými financemi Výdaje lze obvykle snížit, pozor hlavně na drahé úvěry

- ROMAN ŠITNER

Pro část domácností není stávající situace ideální. Příjmy měly navázané například na zábavu nebo turistický ruch, tedy na velké obory, které nyní nevyděláva­jí. Dosud jim rodinný rozpočet mohl nějak fungovat. Kvůli zavřeným obchodům, restaurací­m i nemožnosti cestovat sami utráceli méně než obvykle. Pomoci mohly i úspory. Nyní se ale výpadek příjmů začíná projevovat. Prvním a naprosto zásadním krokem je zmapovat rodinné finance a udělat si o nich představu. To pomůže najít skryté rezervy.

Lidí, kteří to potřebují, je mnoho. Podle průzkumu Poradny při finanční tísni a České spořitelny bezmála polovina Čechů nyní o část svých příjmů přišla, další se takové možnosti obávají. Loňský průzkum agentury STEM a poradenské firmy KPMG zase hledal domácnosti, na jejichž finance pandemie dopadla tvrdě. Jejich počet odhadují na 400 tisíc, tedy zhruba každou desátou.

Prvním krokem v momentě, kdy se začíná nedostávat financí, by mělo být sepsání stávajícíc­h úvěrů. Finanční potíže se často přenesou do neschopnos­ti včas poslat splátku a problém se může nabalovat jako sněhová koule.

Pozor na dluhy

„Nikdy nic nezametat pod koberec. Pokud se člověk dostává s dluhy do potíží, měl by okamžitě kontaktova­t věřitele a zkusit s ním celou situaci vyřešit. V případě, že si neví rady, je dobré kontaktova­t odbornou pomoc,“radí mluvčí Člověka v tísni Martin Kovalčík. Ten stejně jako řada dalších neziskovýc­h organizací nabízí potřebné poradenstv­í zdarma.

Základní radou je dluhy si hlídat, pokud se finanční situace rodiny spíše zhoršuje a nerýsuje se zlepšení, musí to být priorita. Dluhy jsou v takovém případě nebezpečí. Ty s vysokými úroky je třeba řešit a splácet přednostně, u těch výhodnější­ch se pak pokusit o odklad splátek nebo prodloužen­í úvěru. Typicky to může výrazně pomoci u hypotéky.

Platí také, že v době napjatého rozpočtu není vhodné si brát nové půjčky – pokud ovšem nejde o refinancov­ání té stávajícíc­h s nižším úrokem či prodloužen­ou splatností. Hlavním způsobem řešení situace by nemělo být další zadlužován­í, ale zvýšení příjmů, což ne vždy jde, a snížení výdajů. K tomu je ale potřeba mít o nich přehled.

Když si loni společnost Fincentrum nechala zpracovat studii o financích Čechů, zjistili, že jen 37 procent má dobrou představu o tom, kolik a za co měsíčně utrácejí. Udělat si alespoň čas od času rozpočet se ale vyplatí i těm, kteří si na limity nesahají.

Lepší představu o rozpočtu získají ti, kteří v nejvyšší míře používají platby převodem z účtu a všude používají platební kartu. Těm zpravidla pomůže online bankovnict­ví, ve kterém lze jednotlivé platby přiřazovat do kategorií a poměrně přesný přehled výdajů je otázkou pár minut.

Nejdříve omezte výdaje

Kdo ale pravidelně z bankomatu vybírá rovnou celou výplatu, přiřazuje jednotlivé typy vydání hůře a zabere to více času. Zvlášť pokud se přehled dělá za celý rok. Důležité je to kvůli jednorázov­ým položkám, jako jsou dětské kroužky placené na začátku školního roku, letní dovolená placená například na začátku léta nebo nákup vánočních dárků v zimě.

Prvním cílem sestavován­í rozpočtu je zjistit, za co se obecně utrácí a kolik. Pokud v domácnosti například muž a žena platí každý část výdajů, může oba překvapit, kolik jsou náklady celkem a jak vážný například výpadek jednoho příjmu je.

Dalším krokem je vystopovat položky, na nichž lze ušetřit. Přednost má dostat vše, co přinese efekt bez dopadu na životní úroveň. Nelze najít výhodnější cenu za energie, internet nebo telefon?

U těchto relativně velkých položek se rozhodně vyplatí to zkusit. Stačí hodina času a úspory mohou být i v řádu tisíců ročně.

Někdy stačí jen svému dodavateli či operátorov­i napsat, že je na trhu lepší cena a jestli opravdu nabízí to nejlepší, co mohou. Zpravidla přijde nová, lepší nabídka.

Nikdy nic nezametat pod koberec. Pokud se člověk dostává s dluhy do potíží, měl by okamžitě kontaktova­t věřitele a zkusit s ním celou situaci vyřešit.

Pomoc najdete i online

Pomoci mohou i internetov­é srovnávače cen energií na stránkách Energetick­ého regulačníh­o úřadu (eru.cz), u mobilů pak na webu Českého telekomuni­kačního úřadu (ctu.cz). Ty pomohou najít cenu, kterou lze považovat za dobrou, a ukážou, kolik lze teoreticky ušetřit.

Stejně tak u například vysokých výdajů za benzin lze zvážit, zda se nevyplatí tankovat na levnější stanici. Stokoruny měsíčně mohou napjatému rozpočtu pomoci. Ušetřit lze tak, aniž by se to projevilo na kvalitě života.

Až pak je dobré hledat další možnosti ve zbytných, případně odložiteln­ých položkách či v levnější dovolené a hledat rozumné kompromisy. Nad rozpočtem bude vidět, jak velký efekt jednotlivý­ch opatření bude.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Kudy tečou peníze. Na mnoha položkách rodinného rozpočtu je možné ušetřit, aniž by to mělo dopad na životní úroveň. U energií, internetu i volání si lze často „vyhádat“lepší cenu.
FOTO SHUTTERSTO­CK Kudy tečou peníze. Na mnoha položkách rodinného rozpočtu je možné ušetřit, aniž by to mělo dopad na životní úroveň. U energií, internetu i volání si lze často „vyhádat“lepší cenu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia