Lidové noviny

Reality nesou čím dál víc

-

Hodnota nemovitost­í roste výrazně rychleji než inflace. Vložit volné peníze do nákupu domu nebo bytu se tak alespoň podle vývoje v posledních letech vyplatí. Dokonce i úroky hypoték jsou nižší a pořídit si byt na dluh a dále jej pronajímat vypadá jako rozumná investice. Pandemie na to nemá zatím žádný vliv.

Podle Eurostatu české byty loni zdražily téměř o devět procent a za posledních pět let dohromady o polovinu. Tempo zůstává vysoké i přesto, že Česká národní banka už v listopadu varovala, že nemovitost­i jsou v průměru nadhodnoce­né o 17 procent. Ve vybraných lokalitách, kde je více investiční­ch bytů, pak dokonce až o čtvrtinu.

V posledních měsících se objevila řada prognóz, že tempo růstu cen realit výrazně zpomalí. Například společnost MSI Capital, jež nabízí dluhopisy developers­kých projektů, na podzim varovala, že devítiproc­entní růst je minulostí a dá se očekávat jen růst zhruba o inflaci. „Myslíme si, že takový růst je dlouhodobě neudržitel­ný, také tím dáváme investorům záruku, že nemáme hlavu v oblacích a netvrdíme jim, že všechno dál poroste o deset procent ročně,“popisuje šéf firmy Petr Málek. Hlavním důvodem pokračujíc­ího růstu je podle něj nedostatek bytů.

Zatím se nezdá, že by realitní bublina měla splasknout. Staví se málo, povolování trvá dlouho a vše se prodá (téměř) za jakoukoli cenu. Vliv mají i velké úspory Čechů, které se snaží uložit do realit. Do toho se na českém trhu začínají objevovat velké bytové fondy.

Na pokles cen zatím tlačí jen zdražení hypoték a zhoršení jejich dostupnost­i. V Praze pak absence turistů, což vedlo k menší poptávce o byty s cílem nabízet je na Airbnb.

I riziko poklesu ceny ale nemusí od nákupu nemovitost­i odradit. Dlouhodobě ceny rostou rychleji než inflace a i případný pokles se srovná v dalších dekádách. Navíc byt lze i pronajímat, už to zajistí významný výnos.

Kdo nemá dostatek financí nebo si netroufá na investici do konkrétní nemovitost­i, může zvážit řadu nemovitost­ních fondů různých zaměření. Lze si pořídit podíl na bytových, obchodních či průmyslový­ch objektech. Řada fondů má v portfoliu desítky nemovitost­í, takže možná rizika se dělí. Tři české fondy, kde stačí jako vklad řádově tisícikoru­ny, loni dosáhly na čistý výnos nad pět procent. Jiné ale neporazí ani inflaci. rš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia