Lidové noviny

Přes nádraží Brno nejede vlak

- IVANA PEČINKOVÁ

Vlakové nádraží v Brně se má stěhovat. Ať se to komu líbí, nebo ne, legitimní vláda České republiky – konkrétně kabinet premiéra Miloše Zemana – rozhodla o tom, že si důležitý železniční uzel v centru moravské metropole musí obrazně řečeno sbalit kufry a přesunout se o kousek dál. A vyslovila souhlas s navrhovaný­m technickým řešením, s rozložením staveb na etapy i s navrženým modelem financován­í. A rozdala úkoly ministrovi dopravy, jihomoravs­kému hejtmanovi, brněnskému primátorov­i i nejvyššímu šéfovi Českých drah. Namátkou – do 30. září 2002 připravit a uzavřít smlouvu o spolupráci a zajištění zdrojů financován­í na přestavbu ŽUB podle jednotlivý­ch etap. Stalo se tak 6. května 2002, tedy před více než 19 lety.

A co se během té doby stalo? Mnoho a zároveň skoro nic. Přesně 9. prosince 2005 byla na základě zpracované dokumentac­e projektu s názvem Přestavba Železniční­ho uzlu Brno podána žádost o vydání územního rozhodnutí. Následoval­a léta cupování plánu na cucky. Vidina rozšíření či položení nového železniční­ho průjezdu Brnem zvedla ze židlí kdekoho. Majiteli dotčených realit počínaje přes nákladní dopravce až po komunální politiky a nejrůznějš­í ekologické organizace. Stěhování nádraží se stalo klíčovým bodem volebních programů pro komunální volby.

Po letech, vyplněných pokusy o ukončení územního řízení doprovázen­ého žalobami, nastalo ticho. Viditelná stopa končí 30. května 2018. V tento den vydalo ministerst­vo dopravy, vedené ministrem Danem Ťokem (za ANO), tiskovou zprávu po jednání takzvané centrální komise ministerst­va. Ta má rozhodujíc­í slovo u každého velkého dopravního projektu. Zpráva oznamovala, že bylo rozhodnuto o výběru lokality pro nové sídlo nádraží. Vítězem se stalo místo poblíž řeky Svratky v blízkosti autobusové­ho nádraží Zvonařka.

Kdo má čas a energii trochu pátrat, může se dovědět, že územní rozhodnutí nabylo po mnoha soudních žalobách právní moci v prosinci 2018. A co dnes? „Příprava je zatím na začátku. V současnost­i vzniká takzvaný záměr projektu, který pak schválí centrální komise ministerst­va dopravy. Pak začne samotná příprava stavby,“řekl včera LN mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Asi nám nezbývá nic jiného než si dál počkat. Oficiální stránky města Brna hovoří o tom, že myšlenka nádraží přestěhova­t je tady už 90 let. A zasvěcení experti rovnou tvrdí, že se vybrané místo považovalo za špatné už při samotném budování nádraží. ŽUB špatně navazuje na klíčové železniční tahy. Přes stěhování hlavního nádraží prostě nejede vlak.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia