Lidové noviny

Lidem otrnulo. Nehledě na balíčky

Přelom dubna a května byl zároveň přelomem v chování lidí. Kvůli rozvolňová­ní i kvůli tomu, že strach z viru opadá

- ELIŠKA NOVÁ

I když Prahu zavalil sníh, v parcích nebo na náplavce byly vidět skupinky lidí, jak v ruce svírají horký svařák. Drželi se všichni v blízkosti výdejních okének, aby neměli pro další nášup daleko. Sice se to nezdá, ale tehdy ještě Češi svoje kontakty jakž takž omezovali.

Spolu s jarem ale vystrčili uši ven jako medvědi, kteří se probrali ze zimního spánku. Počty kontaktů mezi lidmi se tak v polovině dubna významně zvýšily. Zatímco ještě v březnu jich bylo v průměru jedenáct a půl dohromady a čtyři a půl na dobu delší než patnáct minut a bez roušky, v týdnu od 26. dubna už je znát, že se lidé začali znovu socializov­at. Kontakty vzrostly na čtrnáct, přičemž šest až sedm bylo dokonce delších a bez ochrany úst. „To jsou čísla nejvyšší od začátku tohoto roku, ale mírně nižší než loni v listopadu a prosinci,“uvádí studie sociologa Daniela Prokopa Život během pandemie.

Do práce chodí 80 procent lidí Před pandemií měl člověk běžně v průměru okolo 23 kontaktů týdně. Když loni na jaře přišel virus, lidé snížili osobní setkávání na v průměru sedm osob, tedy méně než na třetinu. O rok později, tedy letos v březnu, to bylo jedenáct. Míra dodržování opatření se už tak nikdy nepřiblíži­la k počátečním hodnotám.

Větší sociální život mají nyní především lidé pod 54 let. Jejich běžné počty kontaktů jsou ve srovnání s lidmi nad 55 téměř dvojnásobn­é. Zajímavé je, že se to netýká jen obyvatel větších měst, podobnou mírů setkávání vykazují lidé i v menších obcích. Zvyšují se počty návštěv mezi přáteli a rodinami. Ve zkoumaném týdnu se s někým z blízkého okruhu lidí sešlo 58 procent respondent­ů. Na začátku března to bylo o dvacet procent méně. Narůstají rovněž kolektivní aktivity, jako jsou procházky, výlety i pobyt na chatě. Na konci dubna začali lidé také využívat služby.

Vliv má v neposlední řadě také to, že lidé začali opět chodit do práce. Na přelomu dubna a května docházelo do práce, alespoň částečně, téměř osmdesát procent lidí, což je nejvíc od prosince.

„Bohužel platí, že jestli něco trvá určitou dobu, lidem otrne. Nehezky řečeno, i na smrt si člověk zvykne. Přestáváme se bát a bohužel to platí i pro covid-19,“říká epidemiolo­g Petr Pazdiora z Fakultní nemocnice v Plzni. Podle něj by si měl každý uvědomit, že v běžném občanském životě jsou opatření sice unavující, ale daleko víc je to zatěžující pro stresované zdravotník­y, kteří už v tom žijí patnáct měsíců. „Kdyby došlo k nárůstu nakažených, zdravotníc­i by si to odskákali jako první,“míní Pazdiora. Epidemiolo­g přitom upozorňuje, že jakékoliv rozvolnění může vést k novému nárůstu případů. Největší hrozbu představuj­í mutace. „Problém je hlavně v tom, že na naše území může být kdykoli zavlečená závažnější mutace a jestliže narazí na terén lidí, kteří už mají opatření dost, znovu se virus rozšíří,“varuje.

Přelom dubna a května přitom představuj­e v chování lidí zlom. „Ačkoli o uvolnění chování a nedodržová­ní opatření se mluvilo v průběhu celého dubna, ke skutečně populačně důležitým změnám došlo až na přelomu dubna a května,“uvádí šetření. Na druhou stranu ale také roste míra imunizace – takřka čtyřicet procent respondent­ů má aspoň jednu dávku očkování nebo v posledním půl roce nemoc prodělala.

Lidé ale reagují na uvolňování takřka okamžitě, leckdy ještě před ním. Před možnou nákazou covidem-19 jsou čím dál méně ostražití. Méně se ho bojí. Což je další položka, která vychází z Prokopova průzkumu. Zatímco během podzimu a zimy se lidé báli viru hodně a na přelomu února a března skoro stejně jako na začátku pandemie, v polovině března dělala epidemie starosti už jen polovině dospělých. Nyní je jich okolo třiceti procent.

I premiér Andrej Babiš (ANO) včera na tiskové konferenci řekl, že vývoj je sice příznivý, přesto by lidé neměli přestat být opatrní.

Chtělo by to cílit na kraje a okresy

Jenže sama vláda přispívá k tomu, že se už veřejnost nedrží tolik zpátky. Podle Pazdiory se sice o opatřeních přemýšlí více než loni v listopadu, s rozvolňová­ním bychom ale měli zpomalit. Reprodukčn­í číslo nijak dramaticky neklesá a navíc jsou obrovské rozdíly mezi kraji a okresy. „Chybí průběžná analýza. Vláda stanovila, že intervaly mezi jednotlivý­mi rozvolňová­ními budou čtrnáct dní, teď to sama nedodržuje. Každý týden se něco otevře, aniž je možné reálně zhodnotit, co předchozí rozvolnění znamenalo,“líčí epidemiolo­g.

Leckdy přesně neplatí ani předem ohlášené rozvolňova­cí balíčky, jednotlivé aktivity se přesouvají a jejich povolení přichází dřív. Dělo se tak například u amatérskéh­o sportování venku nebo v případě počtu lidí na svatbách. „Místo toho, aby se cíleně pracovalo v jednotlivý­ch okresech nebo krajích, podle toho, kde je situace lepší nebo horší, dělají se plošná opatření bez ohledu na dosažená čísla, a to v pořádku není,“říká Pazdiora.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL TUREK ?? Konec dubna, ze kdy je snímek z pražských Riegrových sadů, byl zlomovým momentem v chování české populace. Obavy z koronaviru začaly opadat a lidé se od té doby čím dál méně ohlížejí na protiepide­mická opatření.
FOTO MAFRA – MICHAL TUREK Konec dubna, ze kdy je snímek z pražských Riegrových sadů, byl zlomovým momentem v chování české populace. Obavy z koronaviru začaly opadat a lidé se od té doby čím dál méně ohlížejí na protiepide­mická opatření.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia