Lidové noviny

Očkování u praktiků má spasit Moderna

-

Praktičtí lékaři budou od příštího týdne dostávat vakcínu firmy Moderna přímo do svých ordinací. Měl by se tak vyřešit problém s tím, že u praktiků čeká na očkování přes 216 tisíc lidí, z toho zhruba 23 tisíc seniorů nad 80 let. Dosud praktičtí lékaři dostávali především vakcíny společnost­í AstraZenec­a a Johnson & Johnson, kterých ale zatím nebylo dost pro všechny zájemce o očkování v ordinacích.

Praktici by měli v květnu a červnu dostat 454 000 dávek Moderny. Každý týden bude podle předsedy Sdružení praktickýc­h lékařů Petra Šonky dodáno 70 000 dávek, z toho 50 000 bude rozvezeno do ordinací praktiků, zbytek bude určen na druhé dávky už dříve očkovaných lidí. Vakcíny od AstraZenek­y bude podle Šonky v květnu dodáno jen asi tolik, aby to pokrylo požadavky na druhé dávky očkování.

„Věřím, že to vyřeší problémy očkování u praktickýc­h lékařů. Umožní nám to naočkovat pacienty v nejvyšších věkových kategoriíc­h, kteří u nás stále ještě na očkování čekají,“řekl Šonka.

Vakcínu Moderny si budou praktici objednávat přímo u distributo­ra podobně, jako se to nyní děje s očkovací látkou od Johnson & Johnson. Distributo­rem obou vakcín je firma Avenier ze skupiny Agel podnikatel­e Tomáše Chrenka. Dosud se Moderna rozvážela podle požadavků krajských koordináto­rů očkování. Změnu zajistí dodatek smlouvy, který ve středu podepsaly s distributo­rem zdravotní pojišťovny. Vakcína od firmy Pfizer/BioNTech bude i nadále rozvážena do očkovacích center.

Praktičtí lékaři dosavadní distribuci vakcín kritizoval­i, krajští koordináto­ři podle nich preferoval­i velká očkovací centra. Společnost všeobecnéh­o lékařství České lékařské společnost­i Jana Evangelist­y Purkyně, která sdružuje asi 5000 praktickýc­h lékařů, včera v prohlášení uvedla, že přitom na prakticích bude úkol přemlouvat ty, kteří nejsou rozhodnuti se nechat očkovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia