Lidové noviny

Kurz v hledáčku žalobců

Rakouský kancléř měl v parlamentu údajně podat falešné svědectví kvůli obsazování manažerský­ch pozic

- ROBERT SCHUSTER

Na první pohled nepříliš vábná zkratka „WKSta“nahání v posledních týdnech strach řadě vrcholných politiků v Rakousku. Jedná se o označení pro hospodářsk­ou a protikorup­ční prokuratur­u, která už řadu let rozplétá jemná přediva vztahů mezi vrcholnými politiky země a klíčovými postavami domácího byznysu.

Před několika dny uvízl v jejím hledáčku i rakouský kancléř a šéf lidovců (ÖVP) Sebastian Kurz. Důvodem je podezření, že předseda vlády a vlivný šéf jeho kabinetu Bernhard Bonelli učinili falešnou výpověď. Mělo se tak stát loni v červnu před parlamentn­í vyšetřovac­í komisí, která zkoumá okolnosti aféry Ibizagate, jež vedla před dvěma lety k pádu první Kurzovy vlády.

Tehdy šlo o tajné videonahrá­vky ze španělskéh­o ostrova Ibiza. Dlouholetý šéf pravicovýc­h Svobodných Heinz-Christian Strache na nich naznačoval ochotu ke korupčnímu jednání a zároveň tvrdil, že v Rakousku se běžně obcházejí pravidla financován­í politickýc­h stran. Svobodní v roce 2017 vytvořili vládu s Kurzovými lidovci. Po zveřejnění nahrávek se ale jejich koalice rozpadla, následné předčasné volby vyhrála opět ÖVP, která od té doby vládne spolu se Zelenými.

V červnu 2020 chtěli poslanci od Kurze vědět, jak jeho první vláda obsazovala klíčové pozice ve vedení firem se státním spoluvlast­nictvím. Šlo zejména o nově vytvořený holding Öbag zastřešují­cí mimo jiné státní podíly u energetick­ých koncernů OMV a Verbund či Telekom Austria.

Nyní ovšem vyšlo najevo, že v tomto konkrétním případě kancléř podal před poslanci falešné svědectví. Šéfem Öbagu se totiž stal Kurzův dobrý známý Thomas Schmid. Z jejich zajištěné komunikace přes textové zprávy vyplývá, že Schmidovi byla pozice s Kurzovým vědomím ušita na míru, aby při zvážení všech zadaných kritérií připadal v úvahu pouze on. Nehledě na to, že jako tehdejší generální tajemník na ministerst­vu financí Schmid výběrové řízení zaštiťoval. Komunikace obsahující i řadu emotikonů také ukázala, jak Schmid kancléři euforicky děkoval za to, co pro něj v té záležitost­i všechno udělal. Kurzova odpověď zněla: „Beztak dostaneš všechno, co chceš.“

Teď se kancléř brání. „Všechno, co jsem řekl, je pravdivé a šel jsem tam s tím, odpovědět podle pravdy,“řekl ve středu večer v rakouské televizi. Tvrdil také, že opoziční členové komise prý na něj čtyři hodiny v kuse tlačili a jeho výpovědi údajně překrucova­li, aby vyvolali zdání, že Kurz podal falešné svědectví.

I proto je nyní kancléř z pohledu justice vedený jako „obviněný“a nikoli jen jako „podezřelý“. Protikorup­ční prokuratur­a na něj nyní může podat kdykoli trestní oznámení. Kurz už ovšem vyloučil, že by pak odstoupil.

Vydání dokumentů měl zajistit prezident

Kromě Kurze je další klíčovou postavou v kauze obsazování manažerský­ch pozic lidovecký ministr financí Gernot Blümel. Politik považovaný za druhého muže vlády byl v době výběrového řízení Schmidovým nadřízeným.

I od těchto dvou politiků mají vyšetřovat­elé k dispozici stovky textových zpráv. V jedné z nich ministr ujišťuje o své podpoře slovy: „Jsi rodina.“Proti Blümelovi je vedeno vyšetřován­í již od února. Policie u něj dokonce provedla i domovní prohlídku a zabavila počítač a mobilní telefon.

Směrem k parlamentu vsadil ministr Blümel na obstrukce. Jeho ministerst­vo odmítalo dlouho vydat požadované dokumenty; zákonodárc­i proto podali podnět k ústavnímu soudu. Ten minulý týden rozhodl, aby spolkový prezident Alexander Van der Bellen v roli jakéhosi „nejvyššího exekutora“zajistil vydání požadovaný­ch materiálů, k čemuž mohl podle ústavy teoreticky poslat na ministra policii nebo příslušník­y armády. V Rakousku se ještě nikdy nic podobného nestalo. Ministr Blümel ale na poslední chvíli ustoupil a kartony s požadovaný­mi spisy nechal vydat.

Z pohledu rakouské opozice jsou sice zmíněné kauzy typickým příklad „kamarádíčk­ování“(„Freunderlw­irtschaft“), zatím ovšem z úst jejích představit­elů překvapivě nezazněly výzvy, aby Kurz rezignoval. Možná i proto, že protikorup­ční prokuratur­a vyšetřuje také některé významné politiky opozičních stran.

Za zmínku stojí zejména kauza sociálního demokrata Hanse Petera Doskozila, bývalého ministra obrany a dnešního hejtmana ve východorak­ouském Burgenland­sku. Doskozil, jemuž bývají připisován­y ambice stát se celostátní­m šéfem strany, čelí obviněním v souvislost­i s krachem jedné banky v jeho domovském regionu.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? To ještě převládaly úsměvy. Na snímku z konce února 2020 stojí tehdy čerstvý ministr financí Gernot Blümel (vpravo) vedle kancléře Sebastiana Kurze na stranickém sjezdu konzervati­vních lidovců a nic nevěští příchod horších časů.
FOTO PROFIMEDIA To ještě převládaly úsměvy. Na snímku z konce února 2020 stojí tehdy čerstvý ministr financí Gernot Blümel (vpravo) vedle kancléře Sebastiana Kurze na stranickém sjezdu konzervati­vních lidovců a nic nevěští příchod horších časů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia