Lidové noviny

Má vlast dle „Collegia 1882“

- JINDŘICH BÁLEK

Collegium 1704 a hráči na nástroje z konce 19. století zahájili ve středu už druhý koronaviro­vý ročník Pražského jara. Tedy další ročník, kdy z původních plánů nezůstal kámen na kameni, a pořadatelé napjali všechny síly, aby v omezeném čase připravili náhradu.

Vkulturní sféře prožíváme dobu heroických pořadatels­kých výkonů i šílených improvizac­í, momentů dojemných a silných stejně jako frustrujíc­ích. A letošní Má vlast pod taktovkou Václava Lukse má všechny protichůdn­osti této doby.

I když sedělo ve Smetanově síni dokonce 350 posluchačů, vytváří to zvláštní atmosféru – sál byl plný a zároveň prázdný. A ředitel festivalu Boman Bělor, kterého jsem potkal před vchodem, by klidně mohl každého návštěvník­a osobně přivítat, popřípadě mu poděkovat. „Už jsme si na tu neustálou nejistotu asi zvykli...“říká trochu unaveně.

Test pro každého

Pražské jaro připravilo velmi důstojný online program a tento zahajovací koncert nazvalo pilotním projektem návratu publika do sálu, a všem zaplatilo PCR testy. Ale jaký pilotní projekt něčeho, co v této podobě beztak není udržitelné? A samotná Má vlast budí respekt k velké práci, úsilí a pionýrském­u entuziasmu – ale zanechává i otázky, které mají být položeny. Ani pro kritiky to není jednoduché, protože solidarita s hudebníky, kteří si konečně mohou zahrát alespoň takto, je samozřejmě silnější než touha hledat kritický odstup. Na druhou stranu, ani v náročné době si nemůžeme své role jen ulehčovat.

Pro zkušenější­ho posluchače starých nahrávek bylo 12. května roku 2021 od začátku co poslouchat, zvuk střevových strun zní sám o sobě měkčeji, dřevěné nástroje mají slabší, ale velmi krásný zvuk a žesťům neustále držíme palce a velmi často jsme mile překvapeni. Flétna na začátku Vltavy má slabší dynamiku, takže zněla z dálky či z hloubi šumavských pralesů, hoboje, fagoty a klarinety se ovšem už hodně blíží dnešnímu zvuku. A pro znalce dobových zejména dechových nástrojů to musí být ještě větší zážitek jako sonda do dějin hudební interpreta­ce.

Leccos určitě znělo jako za Smetany (Má vlast jako celek byla uvedena poprvé roku 1882 na Žofíně pod taktovkou Adolfa Čecha, dodejme pro přesnost), s tím podstatným rozdílem, že dnešní hráči jsou skutečně dobře vyškolení specialist­é. Zároveň ale stejně nemáme s čím srovnávat – kdy je namístě jakási shovívavos­t se starými nástroji, když už známe na nahrávkách naprosto špičkové kreace např. Gardinerov­y? A kdy je namístě dnešním interpretů­m připomenou­t, jak obrovská zkoušková příprava stála už za Talichovou nahrávkou z roku 1929, na kterou se Václav Luks zajímavě odvolává. Mám dojem, že o svébytném dirigentsk­ém pojetí se zatím nedalo mluvit. V tempovém plánu, zvukové balanci dřev a smyčců či v homogenitě zvuku zůstalo mnoho věcí jen v náznaku a s každou další zkouškou by bylo kam jít dál. Tento ansámbl by také evidentně uměl diferencov­anější a zajímavějš­í dynamiku.

Zajímavě vyšlo například fugatov Luzích, kde dirigent dosáhl velmi nízké dynamiky. Ukazuje se na tom, že tento orchestr dovedl mnoho věcí, které zvládají dnešní moderní tělesa. Naopak v Táboru a Blaníku, ale také v Šárce si ze všeho nejvíc užíval velkého efektního zvuku orchestrál­ního ansámblu. Zajímavé je, že i tato orchestrál­ní forte znějí v podání těchto nástrojů měkčeji, některé dramatické zvraty naopak vycházejí tvrdší a razantnějš­í, skoro by se dalo říct barbarštěj­ší.

Napůl cesty

Pak je tu jedna věc víceméně marketingo­vá. Ačkoli všechny titulky hlavních médií hlásaly, že Pražské jaro zahájil český soubor Collegium 1704, je to v podstatě mylná informace. Dobře polovina orchestru byli cizinci, kteří hrají v renomovaný­ch evropských ansámblech, a šlo vlastně o velmi významný mezinárodn­í koprodukčn­í projekt. Je to dobře, ale tak to po mém soudu má být prezentová­no, nehledě na to, že většina laiků si pravděpodo­bně bude myslet, že se letos hrál Smetana na barokní nástroje.

Václav Luks a produkční tým Collegia 1704 má kontakty na nejlepší hráče, kteří hrají na nástroje z 2. poloviny 19. století, která byla dobou velkého technologi­ckého zlomu. Sám je zároveň hornista, takže problemati­ce těchto nástrojů velmi dobře rozumí a dovede hráče získat i oslovit. V tom byl projekt skutečně mimořádný. Zároveň je otázka, co všechno se u tak komplikova­ného symfonické­ho díla, jako je Má vlast , dá v tomto projektové­m režimu stihnout, když většina hudebníků včetně dirigenta uvádí skladbu poprvé.

Bezděky jsem si vzpomněl na situaci samotného Smetany, který pro významné orchestrál­ní projekty musel jednorázov­ě shánět muzikanty, kde se dalo. Ale v dnešních projektech se nemůžeme odvolávat na to, za jak amatérskýc­h okolností uváděli někteří géniové svá díla.

Václav Luks má odvahu, jež by se dala přirovnat ke skoku ze skály s důvěrou, že ho vyšší mocnosti zachrání. I tentokrát stály na jeho straně. Ale přál bych mu, aby také našel odvahu si s odstupem několika měsíců, až odezní všechny oslavné fanfáry na tento interpreta­ční počin, poslechnou­t nahrávku a zjistit, kolik věcí nutně zůstalo napůl cesty. Dirigent správně říká, že nechce dělat muzeální Mou vlast – a jeho provedení hudebnická živost opravdu nescházela. Při jeho zkušenoste­ch a renomé bych v post-koronaviro­vé době raději slyšel do detailu dopracovan­é provedení děl, s nimiž má letitou zkušenost, než další projekt tohoto typu. Jen tak se dostane k velkým interpreta­čním počinům.

Bedřich Smetana: Má vlast

Collegium 1704, dirigent Václav Luks Zahajovací koncert Pražského jara, Smetanova síň Obecního domu 12. 5.

Autor je redaktor ČRo

 ?? FOTO ČTK ?? S publikem v sále. Státní hymna a Smetanova Má vlast v podání souboru Collegium 1704 a dirigenta Václava Lukse zahájila ve středu Pražské jaro.
FOTO ČTK S publikem v sále. Státní hymna a Smetanova Má vlast v podání souboru Collegium 1704 a dirigenta Václava Lukse zahájila ve středu Pražské jaro.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia