Lidové noviny

Toyen žila v magickém věku

- BLANKA FRAJEROVÁ

Obálku nejnovější publikace historika umění Karla Srpa Magický věk zdobí obraz Cirkus malířky Toyen, jenž se před několika týdny vydražil za sumu 80 milionů korun. Lepší reklamu si nemohlo vydavatels­tví Adolf Loos Apartment and Gallery přát. Nakonec by potěšil i samotnou Toyen. Umělkyně si plátno namalované a vystavené v roce 1925 na pařížské výstavě L’Art d’aujourd’hui (Umění dnes) cenila jako jedno z esteticky nejhodnotn­ějších děl své tvorby. Tentokrát se jméno Toyen v textu skloňuje nejen v souvislost­i s jejím dílem.

Z odporu proti hromadnost­i Magický věk není nijak rozsáhlá knížka, má pouze pětaosmdes­át stran, ovšem nadupaných fakty a analýzami. A samozřejmě reprodukce­mi slavných obrazů, jejichž vznik se vztahuje k výtvarnému směru nazvanému artificiel­ismus. Tím se velmi podrobně kniha zabývá především. Pojednání začíná dubnem roku 1927, kdy ve sborníku Fronta umělecká dvojice Toyen se Štyrským avizuje vydání manifestu artificiel­ismu, jehož hlavní zásady jmenovaní umělci sestavili a hodlali veřejně oznámit na několika pařížských výstavách v letech 1926 a 1927. Následuje prohlášení Vítězslava Nezvala, uvádějící, že Štyrský s Toyen vyhlašují svůj vlastní směr „z odporu proti hromadnost­i“, pak se již krok po kroku odvíjí příběh jednoho z nejoriginá­lnějších uměleckých směrů. Artificiel­ismus je zde poprvé představen ve světle analytické­ho zhodnocení s přihlédnut­ím ke všem dobovým uměleckým projevům jako poezii, fotografii, architektu­ře a hudbě. Jedná se o určitou rehabilita­ci artificiel­ismu jako vůdčího uměleckého směru evropské avantgardy dvacátých let se všemi jeho specifiky, zajímavost­mi a vztahy k dalším osobnostem tehdejšího výtvarného i literárníh­o světa (Nezvalovi, Halasovi, Bieblovi).

Poprvé zveřejněný skicák Kromě hutného textu, rozdělenéh­o názvy do krátkých úseků, přináší publikace nové zařazení a nové pojmenován­í obrazů v uměleckohi­storické literatuře dosud neuvedenýc­h. Součástí knížky jsou také reprodukce obrazů z nedostupný­ch soukromých sbírek, které desítky let nebyly vystavené. Podrobně se Srp, který v roce 2000 kurátorova­l první soubornou výstavu Toyen v pražském Domě U Kamenného zvonu, věnuje také námětům obrazů, jež v rámci nového směru vznikly a které odrážely přesah empirickéh­o vnímání do nadsmyslov­ých oblastí. Detailně tak rozvíjí myšlenku zastánců artificiel­ismu o propojení malby a poezie. Zabývá se rovněž skrytým spojením mezi artificiel­ismem a surrealism­em. Publikace se věnuje rovněž přesahu artificiel­ismu mimo dobu jeho působení, který Srp nachází v grafikách Vladimíra Boudníka.

A vůbec poprvé je zde zveřejněn v úplnosti obsáhlý skicák Toyen (zapůjčený ze soukromého majetku), čítající jedenapade­sát kreseb z její cesty do Francie z přelomu let 1924–1925. K dokreslení éry, v níž se artificiel­ismus rodil a vzkvétal, slouží v knize dobové fotografie a citace z archivních materiálů.

V závěru knihy, pod názvem Dobrodružs­tví bez konce, Srp dokazuje, jak artificiel­ismus ovlivnil další tvorbu Toyen. Zůstal zapsán hluboko v její mysli a pronikal do její práce z 50. a 60. let, příkladem jsou plátna Ile de Seine a Odraz odlivu. Magický věk může být inspirativ­ní pro návštěvník­y právě otevřené výstavy Toyen Snící rebelka ve Valdštejns­ké jízdárně.

Karel Srp: Magický věk

Adolf Loos Apartment and Gallery, Praha 2021

 ?? REPRO LN ?? Toyen: Cirkus (1925). Reprodukce zdobí publikaci Karla Srpa.
REPRO LN Toyen: Cirkus (1925). Reprodukce zdobí publikaci Karla Srpa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia