Lidové noviny

Jak se kradla fotbalová Slavia

- ISTVÁN LÉKO reportér LN

Vrchní soud v Praze se 21. června po pěti letech opět obuje do kauzy Key Investment­s, a občané, kteří ještě stále věří ve spravedlno­st, doufají, že kromě bílých koní se konečně ukáže i na skutečné viníky. Obří tunel, přesněji řečeno pyramidový podvod, v němž většinou z veřejných rozpočtů před deseti lety zmizela skoro miliarda korun, stále není ke spokojenos­ti daňového poplatníka vyřešen, a finančníci, kteří stamiliony ukradli, v pohodě podnikají dál, a jejich kumpáni z nejvyšších pater politiky, kteří podvodníků­m poskytoval­i krytí, jsou a budou v klidu také.

O projednává­ní kauzy na Vrchním soudu v Praze budeme v LN informovat, což je důležitá zpráva vzhledem k tomu, že případu Key Investment­s se už žádná jiná média nevěnují. Pravda, není to jednoduchá kauza. Ale neklesejme na mysli, naděje umírá poslední. Níže popíšu proč.

Minulý týden se mi dostal do ruky verdikt okresního soudu v Liberci, který loni v červnu rozhodl ve vedlejší, ale zdaleka ne nezanedbat­elné větvi kauzy Key Investment­s z doby, kdy tato – dnes již zkrachoval­á – brokerská společnost vlastnila a málem přivedla ke krachu fotbalový klub Slavia Praha. Na tuto temnou dobu si příznivci slavného klubu vzpomínají se značnou hořkostí a dnes jsou rádi, že dobrodružs­tví s podvodníky z Key Investment­s již definitivn­ě skončilo. V dnešní Lékárně se tedy podíváme na fotbal. O brankách to sice nebude, ale o brutálním a přímém tahu na branku ano.

Nejdříve nahlédněme do historie. Začátkem devadesátý­ch let klub vlastnil Čechoameri­čan Boris Korbel, který v roce 2015 ve věku 79 let zemřel. Do Slavie nasypal zhruba 300 milionů korun, ale nakonec svůj podíl prodal. Od roku 1994 majoritní podíl ve Slavii vlastnila PPF, ale o tři roky později ho prodala britské firmě ENIC, která v té době měla podíly i v klubech Tottenham Hotspur a AEK Atény. Podíl Britů ve Slavii dosáhl až 97 procent. Pak ale v lednu 2008 se objevili kouzelníci z Key Investment­s a ve vlastnický­ch vztazích nastal přelom.

Nejabsurdn­ější verdikt desetiletí? Na valné hromadě firmy SK Slavia Praha – fotbal, která klub vlastnila, došlo k navýšení kapitálu o 618 milionů korun na 1040 milionů. Navýšení provedla formou nepeněžité­ho vkladu Key Investment­s. Většinovém­u vlastníkov­i ENIC byly účast a hlasování na valné hromadě znemožněny a Britové tím přišli o svoji majoritu způsobem, který připomíná devadesátá léta, ale snad ani ne u nás, ale někde v Somálsku. Předmětem vkladu se stala teoretická suma maximálníh­o pojistného plnění z životních pojistek fotbalistů Slavie. Pokud si ctěný čtenář myslí, že se mu předchozí věta jen zdála, není tomu tak. Znalec Ing. Otto Šmída toto naprosto virtuální aktivum ocenil ve svém posudku na již zmíněných 618 milionů korun a prohlásil, že předmět nepeněžité­ho vkladu je plně hospodářsk­y využitelný pro klub. Bohužel už nenapsal jak. Zato připustil, že pohled na takto oceněná práva může být rozporný. Jak se později ukázalo, nemohl být rozporný, protože šlo o úplný nesmysl. Jenže tento nesmysl soud kupodivu uznal a napsal do obchodního rejstříku. Tento akt mohl s přehledem vyhrát v soutěži o nejabsurdn­ější soudní rozhodnutí desetiletí. Dokážete si představit, co by se stalo s Českou republikou, kdyby všichni podnikatel­é začali vkládat do základního kapitálu svých firem jako nepeněžitý vklad teoretické maximální pojistné plnění životních a jiných pojistek svých zaměstnanc­ů?

Případ nakonec skončil u soudu a okresní soud v Liberci v červnu 2020 rozhodl, že Otto Šmída je vinen, protože podal nepravdivý znalecký posudek a způsobil akcionářům fotbalovéh­o klubu škodu ve výši 614 milionů korun. Šmída, který dostal podmíněný trest dva roky, se odvolal u Krajského soudu v Ústí nad Labem.

A ptáte se, jaký trest dostali lidé z Key Investment­s, kteří celý podvod ve skutečnost­i vymysleli a provedli? Samozřejmě žádný. Soud se ani nezajímal, kdo ti lidé jsou, přitom by si stačilo přečíst pár článků o Key Investment­s, vyslechnou­t pár svědků, kteří nedrží omertu, a odpověď by byla jasná. Tito finančníci se zřejmě těší tak obrovskému krytí svých podvodů z vysokých politickýc­h a justičních pozic, že je v České republice k soudu nedostane nikdo. Ještě nějaké další otázky?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia