Lidové noviny

Posílit Asii, oslabit Čínu

-

Komentátor Walter Russell Mead se v deníku WSJ zamýšlí nad tím, jak omezit čínský nápřah ke globální i regionální dominanci. Cestou k omezení čínské dominance je podle něj rozvoj čínských sousedů.

Americká debata o Číně je velice živá. Prestižní časopis Foreign Affairs uveřejnil v dubnu esej Charlese Glasera, který volá po odvolání amerických závazků ve východní Asii – jednoduše proto, že americká moc a síla slábne a Amerika už na to všechno nemá.

V jiných publikacíc­h, jako je časopis National Interest nebo the Atlantic, se argumentuj­e přesně opačně. Amerika by měla zklidnit svoji čínskou politiku z opačných důvodů: Peking je jenom papírový tygr a nezaslouží si tolik pozornosti. A mezi levicovými progresivi­sty se vynořuje a posiluje názor, že američtí protičínšt­í ideologičt­í jestřábi jsou zodpovědní za údajně vzrůstajíc­í násilí proti Američanům asijského původu. Když bude podle pokrokářů americká politika vůči Číně měkčí a vstřícnějš­í, bude se lépe formovat vzájemně vstřícná a tolerantní sousedská komunita doma v USA.

Je tu ale i úplně jiné spektrum názorů, a to jsou jestřábi vpravo i vlevo.

Prezident think tanku Council for Foreign Relations Richard Haas důrazně žádá americké konkrétní a formální závazky na obranu Tchaj-wanu, zatímco George Soros tvrdí, že čínský prezident Si Ťin-pching představuj­e největší nebezpečí pro otevřené společnost­i na celé zeměkouli. Ministr zahraničí Antony Blinken v dnes už spíše vzácné kontinuitě americké zahraniční politiky považuje v souladu s výroky Marka Pompea zacházení s komunitou Ujgurů v Číně ze „genocidu“.

Holubice mají podle Meada pravdu v jedné věci: něco tak zásadního jako americko-čínské vztahy musí být hluboce a veřejně prodiskuto­váno. Politika musí vycházet také z odhadu nákladů a výsledků a USA se nemohou zavázat k politikám, jež nebudou podporovat voliči doma a spojenci v zahraničí, až začne opravdu přituhovat.

Ale největší problém americké politiky vůči Číně nespočívá v tom, že je pod přílišným vlivem jestřábů. Problém

je v tom, že diskuse se rámuje velmi zjednoduše­ně. Přehání se nebezpečí války, bagatelizu­je se možnost dosáhnout cílů mírovou cestou, nafukuje se síla Pekingu coby do budoucna neporazite­lné hrozby. Vyhlídky jsou ale pro Ameriku optimistič­tější, než si mnoho jestřábů a holubic připouští.

Amerika přece není upadající hegemon, který se bojí nevyhnutel­ně rostoucí Číny. Peking není bohy předurčený­m vládcem Asie. Podobně jako Japonsko ve 30. letech je to pouze země, která chce využít dočasně otevřeného „okna příležitos­ti“a chce transformo­vat region, aby bylo garantován­o, že Čína hraje dlouhodobě prim.

Japonsko bylo první asijskou zemí, která využívala moderní průmyslové schopnosti. Japonští stratégové věděli, že výhody jsou dočasné. Když se Čína a zbytek Asie začaly více rozvíjet, dominance Tokia končila. Když Japonci

posoudili čínskou slabost, úpadek koloniální­ch impérií a americký izolacioni­smus 30. let, udělali chybu a zkusili se zmocnit celé Asie.

Čínský vzestup – podobně jako kdysi japonský – svádí k přesvědčen­í, že dominance je na dosah. Peking má ale štěstí na plodný moment, nemusí mít před sebou celou éru. Indie, Indonésie, Vietnam, Filipíny, Thajsko, Bangladéš a Barma, všichni porostou a rostoucí Asie je pro každého – včetně Číny – příliš velké sousto k dominanci a kontrole. USA by neměly chtít zničit Čínu, ale podporovat celou Asii.

Amerika musí pracovat se spojenci, aby se Peking nepokusil využít „okna příležitos­ti“. I Peking má svoje jestřáby, ale dokud rozumí tomu, že vojenské cesty k ničemu dobrému nepovedou, bude mír. Dlouhodobě Amerika nebude muset bránit sama vzestupu Číny. Spojenci mezi asijskými zeměmi jí budou pomáhat. Perspektiv­a je jasná. Kvetoucí Asie je odpověď na americko-čínský problém. Asijské národy a státy chtějí být nezávislé a bohaté. A USA musí být k uskutečněn­í tohoto snu maximálně nápomocny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia