Lidové noviny

Ani v nouzi pojistku raději nerušte

-

Již více než rok omezuje naše životy, ale i ekonomiku pandemie koronaviru. Řada domácností se tak dostává do obtížné finanční situace.

Problémem pak může být i pravidelná úhrada pojistného na životní pojištění. V takovém okamžiku možná někoho napadne, že by smlouvu zkrátka vypověděl. „To bychom rozhodně nedoporučo­vali. Zvláště ne v těchto dnech, kdy si uvědomujem­e, že být zdravý není samozřejmé, a právě při zdravotníc­h komplikací­ch nám může životní pojištění významně pomoci,“vysvětluje Renata Čapková z České podnikatel­ské pojišťovny.

Ukončením smlouvy byste o pojistnou ochranu přišli. V případě, že využíváte daňové benefity, by vám ještě při předčasném ukončení pojištění vznikla povinnost je dodanit. „Navíc, pokud byste se chtěli v budoucnu pojistit znovu, budete platit vyšší cenu,“říká Milan Káňa z Kooperativ­y. A kdyby se váš zdravotní stav výrazněji zhoršil, nemuseli by vás pojistit vůbec.

Snížení pojistného

Proto je lepší využít jiných možností, které pojišťovny pro tyto případy umožňují. Asi nejjednodu­šším řešením je úprava smlouvy, čím si snížíte pojistné. „Měsíční platba pojistného může být uzpůsobena podle aktuální potřeby klienta,“potvrzuje Ivana Buriánková z Generali České pojišťovny.

Konkrétní řešení bude záležet zejména na tom, co preferujet­e. Zda snížení pojistného krytí na životní nebo úrazové části (úprava nebo vyloučení jednotlivý­ch rizik), nebo zda budete ochotni akceptovat nižší hodnotu dožití na konci pojištění. „V okamžiku, kdy důvody pro snížení plateb pojistného pominou, pak lze vše vrátit zpět,“dodává Čapková.

Pojistné prázdniny

Kapitálové a investiční životní pojistky umožňují dokonce přerušit placení pojistného i úplně. Tedy pokud je na smlouvě dostatečná výše investiční složky pojištění (tedy kapitálové­ho hodnoty nebo podílového účtu). „Pojistné krytí se totiž strhává právě z té,“říká Káňa. Výhodou podle něj je, že trvá pojistné krytí a není nutné platit pojistné. Pozor ale, v okamžiku, kdy dojde k vyčerpání rezervy, je nutné platbu pojistného obnovit. Jinak by došlo k zániku pojistné smlouvy.

V každém případě je důležité vše s pojišťovno­u řešit včas, ještě dříve, než se dostanete do zpoždění s platbou. „Pokud se klient dostane do tíživé situace, budeme se s ním vždy snažit najít řešení, které mu ji pomůže překlenout,“uvedla Ivana Buriánková z Generali České pojišťovny. Totéž potvrzují i další pojišťovny. Například u ČPP je možné se v případě složitější situace domluvit třeba na krátkodobé­m odložení platby pojistného, pomoci může i splátkový kalendář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia