Lidové noviny

McGregor: whiskey a teď ManU?

- ANTONÍN VAVRDA

Nejbohatší­m sportovcem za uplynulý rok je poprvé v historii žebříčku časopisu Forbes hvězdný MMA zápasník Conor McGregor. Většinu svého jmění ale získal prodejem milované společnost­i vyrábějící whiskey.

Už od roku 1990 sestavuje respektova­ný magazín Forbes žebříček nejbohatší­ch sportovců za uplynulé roční období.

Za těch 31 let se mnohé změnilo. Forbes začal nejdříve top 30 sportovci, postupně přešel na elitní stovku.

V prvních pěti letech se povětšinou jednalo o výdělky čistě ze sportu, tedy platy. Až poté se postupně začala plnit také kolonka marketing.

A zatímco nyní už v posledních čtyřech letech absolutní král vždy překročil hranici 100 milionů dolarů, před 31 lety stačilo Miku Tysonovi k primátu 28,6 milionu.

Mimochodem, prve padla stomiliono­vá hranice až v roce 2007, zasloužil se o ni golfista Tiger Woods, jeden ze šesti mužů, kteří se díky sportu stali miliardáři (hned polovinu z nich tvoří hráči z greenů).

Ohlížení bylo dost, pojďme do přítomnost­i, respektive období od 1. května 2020 do 1. května 2021, které se týkalo letošního pořadí.

Zatím tedy jen elitní desítky. Jako by také Forbes zohlednil neobvyklou, koronaviro­vou dobu a místo tradiční stovky zatím zveřejnil deset sportovníc­h boháčů.

Ostatně, se svým seznamem přišel také o měsíc dříve, než je obvyklé.

A aby těch novinek nebylo málo, vůbec poprvé sportovním­u světu vládne MMA (smíšená bojová umění). Zásluhou své jednoznačn­ě nejvýrazně­jší postavy – Ira Conora McGregora.

Třiatřicet­iletý rodák z Dublinu přidal za sledované období na svůj účet 180 milionů dolarů (dle aktuálního kurzu ČNB 3,773 miliardy korun).

Stačil mu jeden zápas, navíc prohraný – v lednu podlehl ve dvou kolech Američanov­i Dustinu Poirierovi, se kterým ho čeká 10. července odveta – v kleci a...

Prodej většinovéh­o podílu milované

Conor McGregor 180 22 158 a tolik propagovan­é whiskey Proper Twelve. Tu už nyní spoluvlast­nil s mexickou společnost­í Becle, které ale v březnu prodal zbylých 51 procent.

Za ně měl inkasovat 150 milionů dolarů (zbylých osm milionů ve výčtu plyne z dalších McGregorov­ých mediálních aktivit).

„Jen zřídka je vidět vliv osobnosti na značku tak, jako se to stalo u Conora a whiskey Proper Twelve. Za nás nebylo co řešit,“znělo v prohlášení společnost­i Becle poté, co byl obří obchod oznámen. Je jasné, že hvězdě UFC zůstává podíl z prodeje, což plyne z faktu, že nadále setrvává tváří oblíbeného destilátu.

Slavný zápasník, který má za sebou i řadu kontroverz­í a návštěv soudních síní, tak do puntíku plní slib, který dal před patnácti lety svým rodičům.

Před pár lety neměl na jídlo

Ty tehdy naštvalo, že se rozhodl vydat se na cestu MMA zápasníka bez maturity, bez výučního listu. „Budeš litovat, protože já se stanu jednou milionářem,“houkl tehdy na otce, který ho za jeho plány profackova­l.

Ještě osm let před debutem v UFC měl na účtu pár centů navíc, přivyděláv­al si trénováním lidí za 15 dolarů na hodinu.

V roce 2018 se objevil v elitní desítce seznamu Forbes poprvé, s výdělkem 99 milionů dolarů obsadil čtvrté místo.

Nyní mu vůbec poprvé vládne. A ač má za sebou svět těžký koronaviro­vý rok, primátů mají za sebou nejbohatší sportovci vícero.

McGregor jako vůbec první překonal hranici 100 a 150 milionů dolarů v kolonce příjmů mimo sportovišt­ě (celkově se top desítce povedlo vydělat na tomto poli 512 milionů dolarů, což je o 105 milionů více než loni).

Pro místenku v elitní společnost­i byl letos třeba celkový výdělek alespoň 75 milionů dolarů (loni to bylo 59,1 milionu dolarů). Též čtyři sportovci s výdělkem přes 100 milionů dolarů za rok je novým rekordem.

Při pohledu na tato čísla si obyčejný smrtelník musí položit otázku, jak to s tou finanční (koronaviro­vou) krizí v tomto odvětví vlastně je.

Je třeba dodat, že elitní desítka „sportovníc­h pracháčů“je pouze špičkou ledovce. Právě až celkový stohlavý seznam bude tím správným ukazatelem. Jak autor žebříčku dodává, že většině zámořských soutěží se v posledním roce krátily mzdy, někde až o 20 procent. To platí také pro fotbalisty, menší výdělky zaznamenal­i i například tenisté.

Důkazem budiž švýcarský elegán Roger Federer. Ten za poslední rok inkasoval na kurtech 35 tisíc dolarů, v elitní společnost­i loňského vítěze žebříčku udržel 90 milionů dolarů, které dostává od trojice exkluzivní­ch partnerů Rolex, Credit Suisse a Uniqlo.

A cože sportovci s mnohdy obřími výdělky dělají? Většina investuje do nemovitost­í či cenných papírů, letošní král pak přemýšlí o další možnosti.

„Jako první mi nabízeli akcie Celticu Glasgow, mě osobně láká Manchester United. Uvidíme, jak to dopadne, ale v určité fázi života mám reálný zájem o získání vlastního sportovní klubu.“

 ??  ?? Letos autoři časopisu Forbes počítali výdělky sportovců za období 1. květen 2020 až 1. květen 2021. Zohlednili plošné snižování platů u sportů, kde to bylo jasně deklarován­o, například basketbalo­vá NBA (minus 20 procent ze základních platů). Aktuálně oproti předchozím letům Forbes vydal jen elitní desítku nejbohatší­ch sportovců planety.
Tradiční Top 100 by mělo následovat, většinou se tak děje na začátku června. výdělek ve sportu (plat + bonusy) výdělek mimo sport (marketing)
2.
Argentina, 33 let, fotbal, FC Barcelona milionů dolarů milionů dolarů milionů dolarů 1. Irsko, 32 let, MMA milionů dolarů Výdělek ve sportu (plat + bonusy): milionů dolarů
Výdělek mimo sport (marketing): milionů dolarů 4.
USA, 27 let, americký fotbal, Dallas Cowboys milionu dolarů milionu dolarů milionů dolarů
6.
Brazílie, 29 let, fotbal, Paris St. Germain milionů dolarů milionů dolarů milionů dolarů
8.
V. Británie, 36 let, formule 1, Mercedes milionů dolarů milionů dolarů milionů dolarů
10.
USA, 32 let, basketbal, Brooklyn Nets milionů dolarů milionů dolarů milionů dolarů
Letos autoři časopisu Forbes počítali výdělky sportovců za období 1. květen 2020 až 1. květen 2021. Zohlednili plošné snižování platů u sportů, kde to bylo jasně deklarován­o, například basketbalo­vá NBA (minus 20 procent ze základních platů). Aktuálně oproti předchozím letům Forbes vydal jen elitní desítku nejbohatší­ch sportovců planety. Tradiční Top 100 by mělo následovat, většinou se tak děje na začátku června. výdělek ve sportu (plat + bonusy) výdělek mimo sport (marketing) 2. Argentina, 33 let, fotbal, FC Barcelona milionů dolarů milionů dolarů milionů dolarů 1. Irsko, 32 let, MMA milionů dolarů Výdělek ve sportu (plat + bonusy): milionů dolarů Výdělek mimo sport (marketing): milionů dolarů 4. USA, 27 let, americký fotbal, Dallas Cowboys milionu dolarů milionu dolarů milionů dolarů 6. Brazílie, 29 let, fotbal, Paris St. Germain milionů dolarů milionů dolarů milionů dolarů 8. V. Británie, 36 let, formule 1, Mercedes milionů dolarů milionů dolarů milionů dolarů 10. USA, 32 let, basketbal, Brooklyn Nets milionů dolarů milionů dolarů milionů dolarů
 ?? FOTO: REUTERS, MAFRA-ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN ??
FOTO: REUTERS, MAFRA-ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia