Lidové noviny

Šéfžalobce skončí krátce před volbami

Pavel Zeman opustí klíčovou justiční funkci k 30. červnu. Už se rozhořela bitva, kdy a kdo ho nahradí

- MARTIN SHABU

Stíhali pod jeho vedením poslance, hejtmany a dva premiéry – Petra Nečase (ODS) a Andreje Babiše (ANO). Došlápli si i na prezidento­va kancléře či šéfa Lesní správy Lány. Za období deseti let státní zástupci pod taktovkou Pavla Zemana potvrdili, že se nebojí. Právě tato slova zazněla i během včerejšího Zemanova mimořádnéh­o brífinku na adresu dekády, kterou se rozhodl uzavřít a rezignovat na funkci k 30. červnu.

Jako důvod odchodu uvedl vyhrocené vztahy s ministryní spravedlno­sti Marií Benešovou (za ANO). „Tlaky jsou poměrně velké. Ne že bych byl někdo, kdo by se bál, ale když věnujete většinu času těmto půtkám, tak si myslím, že je to celkem zbytečné,“řekl Zeman novinářům v Brně.

Benešová Pavla Zemana ostřeloval­a dlouhé měsíce. Naposledy oznámila, že zvažuje podat na šéfžalobce kárnou žalobu, a to v souvislost­i s jeho vystupován­ím v kauze Vrbětice a zjištěním vyšetřovat­elů, že za výbuchy muničních skladů jsou agenti ruské tajné služby GRU.

Ministryně včera nejprve uvedla, že ji Zemanovo rozhodnutí překvapilo, ale že ho respektuje. Později odpoledne jeho tiskové vystoupení označila za „laciné a zjednodušu­jící“. Podle ní svá tvrzení nedoložil fakty.

Mnohaměsíč­ní bublání

Ze soustavy státního zastupitel­ství zní, že šéfžalobce hledal možnost „exitu“z funkce již delší čas. Loni se hlásil do výběrového řízení na soudce Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. V něm neuspěl. Už to ale byl jasný signál, že nechce v úřadě dál působit.

Naproti mu šla i exekutiva. Zeman dostal nabídku, aby se stal českým velvyslanc­em při OSN. To ale podle informací LN odmítl. Svoji kariéru vždy spojoval především s právním světem. Zatím po 30. červnu zůstane řadovým žalobcem na Nejvyšším státním zastupitel­ství.

Bezprostře­dně po včerejším rozhodnutí opustit křeslo šéfžalobce se rozvířily debaty, kdo a kdy by Zemana mohl nahradit. „Nejvyšší státní zástupce bude určitě obsazen. Chtěla bych o něm rozhodnout co nejdříve. Budu hledat na státním zastupitel­ství,“řekla České televizi ministryně Benešová.

Jenže opoziční představit­elé vyzvali kabinet ke zdrženlivo­sti. Za vhodnější by Piráti či ODS nebo lidovci považovali výběr nejvyššího státního zástupce až po volbách. Ve hře je i možnost, že by od července soustavu státního zastupitel­ství vedl Zemanův statutární náměstek Igor Stříž a šéfžalobce by vybral teprve nový kabinet.

 ?? FOTO MAFRA – PATRIK UHLÍŘ ?? Půtky s ministryní ubíraly sílu.
Pavel Zeman označil za důvod odchodu vyhrocené vztahy s Marií Benešovou.
FOTO MAFRA – PATRIK UHLÍŘ Půtky s ministryní ubíraly sílu. Pavel Zeman označil za důvod odchodu vyhrocené vztahy s Marií Benešovou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia