Lidové noviny

Uslyšeli jsme výbuchy raket. A pádili do krytu

- ŠTĚPÁN HOBZA

„Vře to všude kolem nás, ale tady v Jeruzalémě je teď celkem klid,“popisuje pro LN situaci v Izraeli místní novinář Jonathan Spyer. „Je to paradoxní, protože tady vlastně celá krize začala.“

Stalo se to v pondělí 10. května, na Den Jeruzaléma. A Spyer byl u toho. Ten den izraelské úřady zrušily tradiční průvod vlajek, při němž ortodoxní židé oslavují znovusjedn­ocení města v roce 1967.

I přes oficiální zákaz se však lidé hrnuli do ulic. „Byl jsem s průvodem – zastavili nás, když jsme se snažili projít Damašskou bránou. V tu chvíli jsme uslyšeli sirény,“popisuje Spyer. „Šlo o sedm raket, slyšeli jsme je vybuchovat v dálce. Všichni byli dost překvapení a snažili se dostat do veřejných budov a skrýt se.“

Nikdo ale ještě ten den netušil, jak záhy situace vyeskaluje. Následně se totiž nepokoje rozšířily do dalších částí země a mezi palestinsk­ým Pásmem Gazy a Izraelem začaly opět létat rakety.

Od pondělí zahynulo přinejmenš­ím 122 obyvatel Pásma Gazy, deset Palestinců zemřelo včera při střetech s izraelskou armádou také na okupovaném Západním břehu Jordánu. Na izraelské straně si boje vyžádaly život jednoho vojáka, zároveň však zahynulo devět civilistů a přes 200 jich bylo zraněno.

„Myslím, že tohle opravdu nikdo nečekal,“pokračuje izraelský novinář. „Kromě snad jediného analytika – je jím Mordechai Kedar, který něco podobného předpovědě­l před půl rokem – nikdo nepředpokl­ádal takhle zásadní a především rychlé zhoršení situace, a to včetně bezpečnost­ních složek, jež začínají dohánět krok teprve v posledních čtyřiadvac­eti hodinách (rozhovor byl pořízen v pátek odpoledne – pozn. red.).“

Snad nikde jinde nepocítili náhlou eskalaci tak silně jako v Tel Avivu, kde se nachází projektový manažer Asaf Sagi.

„Situace se tu mění každý den. Rakety začaly létat v úterý, takže ve středu a ve čtvrtek jsme se skoro nedostali ven. Ta nejbližší spadla nějakých deset minut jízdy ode mě – byl to přímý zásah do obytného domu,“popisuje mladý manažer pro LN.

Kryt pro každý byt i kancelář

Protože Izraelci jsou na bojovou pohotovost víceméně zvyklí, existuje přesný plán toho, co dělat v případě útoku – přesněji, kam se běžet schovat. Každá nová budova se tak staví už s kryty, jejichž kapacita musí vystačit pro každý byt a kancelář.

„Každá čtvrť má alespoň jeden veřejný kryt,“vypočítává Sagi. „Pak je podzemní kryt v každé budově, jeden větší na každém podlaží a jeden v každém novém bytě – bez toho už se nedá stavět. Kryt v bytě je v podstatě normální místnost, jen má pancéřové dveře a takové divné okno s bezpečnost­ním systémem,“vykládá Sagi.

Kdo ale nevlastní „soukromý“kryt či nestíhá přesun do krytu veřejného, musí vzít zavděk obyčejným schodištěm. To bývá v Tel Avivu právě z tohoto důvodu přesně uprostřed budovy.

Lidé v obou izraelskýc­h „hlavních“městech jsou současnou situací velmi znepokojen­i. Komu za ni připisují vinu, to vesměs záleží na politickém přesvědčen­í. Izraelská pravice tradičně viní teroristic­kou organizaci Hamás, levice pak především premiéra Netanjahua.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia