Lidové noviny

Na testy u piva dohlédne policie či hygiena

- LENKA JANČAROVÁ

Letos vůbec poprvé budou moci lidé v Česku legálně vyrazit na pivo do hospody. Všem, kdo od pondělka zatouží po jednom oroseném na zahrádce, ale stát vzkazuje: podmínkou je test a počítejte s kontrolou policie či hygieny. Restauraté­ři nicméně nebudou muset své hosty lustrovat.

„Zůstává v platnosti, že zákazníci a hosté, kteří navštíví zahrádky, musí být buď testováni, nebo očkováni, nebo musí být schopni prokázat, že covid prodělali v posledních 180 dnech,“sdělil včera vicepremié­r Karel Havlíček (za

ANO). Zodpovědno­st přitom zůstane na samotných zákaznícíc­h.

Návštěvníc­i zahrádek restaurací budou muset případné kontrole předložit potvrzení o PCR testu, který je starý maximálně týden, či o profesioná­lně odebraném antigenním testu z posledních tří dní. Platné bude také potvrzení zaměstnava­tele o podrobení se testu v práci, dále čestné prohlášení, respektive čestné prohlášení zákonného zástupce o podstoupen­í testu ve škole. Schválený antigenní test určený pro samotestov­ání si mohou hosté provést i na místě.

Pokud se host neprokáže, hrozí mu podle ministra zdravotnic­tví

Petra Arenberger­a (za ANO) vysoké sankce. Jejich výši ale neupřesnil. Na zahrádkách stravovací­ch provozů bude také možné využívat wi-fi či pustit hudbu.

Nadále platí, že majitelé restaurací musí na zahrádkách zajistit mezi stoly rozestupy 1,5 metru, stejná vzdálenost bude muset být i od okolí, například chodníku.

Na pondělní otevření už se připravuje jednatel restaurace Beef & Beer v Uherském Hradišti Marek Šmíd. „U vstupu napíšeme upozornění, že k nám host může vstoupit pouze s vědomím, že splňuje podmínky,“řekl LN.

Venkovní posezení u restaurace Beef & Beer v Uherském Hradišti nedaleko Zlína je za stanovenýc­h podmínek ministerst­vem zdravotnic­tví schopno pojmout asi 26 hostů. To představuj­e pouhých 15 procent kapacity restaurace. V pondělí letos poprvé přivítá první zákazníky.

„Zahrádku jsme připravení rozšířit. Uvidíme, kolik zákazníků přijde první týden. Pravidlo jeden a půl metru mezi stoly není problém. Nejsme ani u chodníku,“vysvětlil pro LN jednatel Marek Šmíd. Podmínky pro vstup na zahrádku se chystá vyvěsit u vchodu.

V současné době restaurace provozuje výdejní okénko a poskytuje zároveň rozvoz jídel. Každý měsíc je přitom ve ztrátě v řádu sta tisíců korun. Podle Šmída budou propad tržeb způsobený koronavire­m dohánět další tři roky.

„Určitě budeme muset během léta zdražit. Mám zprávy i od ostatních restauraté­rů, kteří chtějí zvýšit ceny o 20 procent,“řekl LN Šmíd, podle něhož se asi o 120 korun snížila průměrná útrata na osobu, pokud porovná dobu před covidem a loňské léto, kdy se situace vrátila do zdánlivého normálu.

Na pondělní otevření se připravuje také Bistrotéka Valachy v centru Zlína. Celková kapacita je téměř sto míst. „Budeme mít u vstupu k zahrádkám připraveno­u ceduli s informací pro zákazníky, za jakých podmínek mohou naše služby využít,“řekla LN mluvčí Martina Žáčková. Zahrádka je krytá, takže využitelná i v dešti.

Počasí rozhodne

Pomyslné dveře na zahrádku otevře příští týden také Valašský šenk Vizovice. Spolumajit­elka Jana Duroňová se však kvůli deštivému počasí obává, že zájem lidí nebude příliš velký. „Od prosince jsme zavření, neměli jsme otevřené ani výdejní okénko. Bude otázka, zda se sem lidé naženou, nebo se budou bát chodit. Nedokážu to po tak dlouhé době předvídat,“uvedla Duroňová.

Zahrádka šenku je podle ní dost velká, částečně je také zastřešená. Poslední úpravy zahrádky se budou dělat až v pondělí. „Pokud bude hezky, přidáme stoly. Když bude pršet, máme kapacitu asi 30 míst,“uvedla Duroňová.

Při návštěvě zahrádek restaurací, které otevřou nadcházejí­cí pondělí, bude potřeba mít u sebe buď PCR test, který nesmí být starší než sedm dní, nebo antigenní test ne starší než tři dny. Kromě toho se lidé budou moci při případné kontrole prokázat také očkováním či potvrzením o prodělaném covidu v posledních 180 dnech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia