Lidové noviny

Některé cesty otevře první dávka

Rozdělení zemí podle hrozící nákazy

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

Ode dneška se zmírňují podmínky pro návrat ze zemí, které spadají do kategorie středního a vyššího rizika nákazy koronavire­m. Karanténa ani test na covid nebudou povinné pro ty, kdo mají nejméně 22 dní po první dávce vakcíny proti covidu, kterou podstoupil­i v Česku. Oznámil to ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) na včerejší tiskové konferenci po jednání vlády. Doposud tyto úlevy platily jen pro plně očkované, tedy pro ty, kdo mají za sebou i druhou dávku.

Většina zemí Evropské unie spadá do červené kategorie, která představuj­e nejvyšší míru rizika nákazy.

Od pondělí v červené skupině budou Andorra, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Francie, Itálie, Lichtenšte­jnsko, Lotyšsko, Lucembursk­o, Maďarsko, Monako, Německo, Polsko, Rakousko,

Původně ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) ohlásil, že podobné výhody budou recipročně platit pro ty, kdo absolvoval­i očkování první dávkou, také při cestách do Rakouska, Německa, Maďarska, Slovinska a Polska. Pozdě večer ale v ČT Kulhánkův náměstek Martin Smolek sdělil, že se to týká pouze Slovinska

Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko a Švýcarsko.

Do oranžové kategorie středně rizikových zemí patří Norsko, Finsko, Irsko, Island, Malta, Portugalsk­o, Baleárské a Kanárské ostrovy.

Pro cesty z Rakouska, Polska, Německa, Maďarska a Slovinska stačí první dávka vakcíny, která byla aplikovaná nejméně před 22 dny.

a Maďarska. Polsko a Německo zatím trvají na tom, aby návštěvníc­i jejich země měli dokončené očkování, včetně čtrnáctide­nní lhůty po druhé dávce. Podmínky s Rakouskem budou podle jeho slov dojednány do středy. Jestli a jak se usnadní cestování do Slovenska, by mělo být jasné až příští týden.

Prioritou je teď podle ministra zahraniční Kulhánka vyjednat snadnější podmínky i pro cestování do oblíbených dovolenkov­ých destinací, jako jsou Chorvatsko či Řecko. Později také do Itálie, Španělska či Portugalsk­a.

Ne dvě dávky vakcíny, ale 22 dní po první je nová meta, po jejímž dosažení se usnadní cestování zatím do dvou zemí.

Česko uzná i očkování Sputnikem V

Nově upravili pravidla pro příjezd Čechů Němci. Na nákupy by mělo být možné se vydat minimálně přes saské hranice. Kvůli turistice to ale podle Smolka možné ještě není.

Česko ode dneška také uznává osvědčení o imunitě vůči covidu-19 bez ohledu na typ použité vakcíny. V Maďarsku se jako v jediné zemi EU očkuje ruským přípravkem Sputnik V a dvěma vakcínami čínských firem, které dosud Evropská léková agentura neschválil­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia