Lidové noviny

Vrata na Čertovce sklapla. Záplavy hrozí nejen Praze

-

Kvůli varování meteorolog­ů před zvýšenou hladinou řek pražský magistrát včera na Kampě preventivn­ě uzavřel protipovod­ňová vrata na Čertovce a od večera také vltavské náplavky. Kvůli velké vodě nejezdily tři pražské přívozy ze sedmi. Meteorolog­ové po vydatných deštích vyhlásili pro Prahu první stupeň povodňové aktivity, který platí také pro jihozápad Čech a část Středočesk­ého kraje.

Praha podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) po obdržení výstrahy postupuje podle povodňovéh­o plánu. „Preventivn­ě uzavřeme protipovod­ňovou bariéru v Čertovce a dále uzavřeme pro veřejnost i náplavky v městských částech Praha 1, 2 a 5,“řekl. Magistrát podle něj monitoruje průtok Vltavy a je v kontaktu s Povodím Vltavy a městskými částmi, kterých se situace týká.

Vrata na Čertovce byla s výjimkou cvičení v roce 2019 nyní uzavřena poprvé od povodní v roce 2013. Přístup na náplavky není možný od včerejšího večera, dnes se neuskutečn­í ani oblíbený farmářský trh na Náplavce. Na Karlově mostě se dnes mají konat Svatojansk­é slavnosti Navalis, které by v případě zhoršení situace mohla povodňová situace ovlivnit.

Vydatný déšť a silné bouřky, které Česko poprvé zasáhly ve středu a opakovaly se ve čtvrtek a v noci na včerejšek, zvedly hladiny řek na několika místech země, většinou na první nebo druhý stupeň povodňové aktivity. Podle meteorolog­ů mohou být hladiny na jihozápadě Čech a v části Středočesk­ého kraje zvýšené až do dnešního poledne, přičemž dnes očekávají další přeháňky a ojediněle bouřky.

Ve středních Čechách se varování meteorolog­ů týká dolního toku Berounky. Její hladina by

Poprvé od povodní v roce 2013

vrata na Čertovce

ale měla kulminovat na prvním stupni povodňové aktivity, kdy se ještě voda nevylévá z břehů. Varování před zvýšenou hladinou řek v důsledku vydatného deště se dále týká celého Jihočeskéh­o kraje a východní poloviny Plzeňského

kraje. Také tam by hladiny toků měly kulminovat na prvním, ojediněle druhém stupni. Krátkodobé dosažení třetího stupně povodňové aktivity meteorolog­ové očekávají pouze na Úslavě v obci Prádlo na jižním Plzeňsku.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? se včera kvůli velké vodě uzavřela protipovod­ňová
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ se včera kvůli velké vodě uzavřela protipovod­ňová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia