Lidové noviny

Svatba PPF a Monety je o krok blíž

Finanční impérium by mělo vlastnit více než polovinu Moneta Money Bank. O spojení rozhodnou akcionáři v červnu

- IVANA PEČINKOVÁ

Akcionáře Moneta Money Bank čeká v červnu klíčová seance. Budou rozhodovat o nabídce skupiny PPF na transakci, která povede ke vzniku bankovního domu, jenž by se prodral mezi trojici největších bank v Česku. PPF by v něm měla něco přes 55 procent. Podle ekonomů je nabídka výhodnější pro PPF než pro akcionáře Monety, PPF však sází na výjimečnos­t své Air Bank. A šéf Monety Tomáš Spurný transakci věří: před pěti dny přikoupil akcie své banky za deset milionů korun.

V lednu dostala Moneta, patřící k bankám střední velikosti, nabídku spojit se ve dvou krocích s malou Air Bank a jejími sestrami Home Credit a Zonky. Stejná nabídka padla už v roce 2018 a tehdy byla odmítnuta. Nyní situace naopak spěje mílovými kroky k bankovní svatbě. Předminulý týden Moneta oznámila, že podepsala rámcovou smlouvu. A to se ještě před pár týdny, po tragickém odchodu zakladatel­e a majitele PPF Petra Kellnera, spekuloval­o o tom, že z megatransa­kce možná sejde.

Výhodnější pro PPF

Spojením by vznikl co do počtu klientů třetí největší peněžní ústav v zemi, na trhu spotřebite­lských úvěrů je Moneta už nyní dvojkou. Tuto pozici by spojení upevnilo. Pokud ovšem nedá palec dolů mimořádná valná hromada akcionářů – přesný den zatím nebyl stanoven. „Fúze je prezentová­na jako hotová věc. Já ale myslím, že boj ještě neskončil. Nabídka je z pohledu akcionářů Monety extrémně nevýhodná,“říká portfolio manažer investiční společnost­i Cyrrus Tomáš Pfeiler. „Podle toho, jak jsou navrženy podmínky, je transakce daleko příznivějš­í pro PPF,“přidává se analytik Patria Finance Michal Křikava.

Moneta 6. května sdělila, že za akcie Air Bank zaplatí 25,9 miliardy korun. V roce 2018 požadovala PPF 19 miliard. „A to do hodnoty aktiv PPF, která mají přejít do nového subjektu, ničivě zasáhla pandemie. Troufám si tvrdit, že by se adekvátní částka měla nacházet pod touto úrovní,“říká Pfeiler.

„Za svým oceněním si stojíme, protože vychází z jasných faktů. Air Bank je mladá, dynamicky se rozvíjejíc­í digitální banka s velkým potenciále­m růstu,“oponuje mluvčí PPF Leoš Rousek. Dodává, že v letech 2017 až 2019 více než zdvojnásob­ila čistý zisk na 1,5 miliardy korun. V loňském pandemické­m roce její zisk sice mírně klesl na 1,4 miliardy, ale podařilo se jí získat 71 tisíc nových klientů. „Klienti Air Bank jsou zároveň výrazně mladší, než je průměr trhu. Lze očekávat, že s věkem poroste jejich zájem a poptávka po dalších produktech, jako jsou hypotéky či investiční instrument­y,“přidává další argument.

Atraktivní jsou podle něj i Home Credit a Zonky, které se umisťují na předních příčkách průzkumů zákaznické spokojenos­ti. Moneta se s odvoláním na blížící se hlasování akcionářů k otázkám LN nevyjádřil­a. Nicméně její šéf

Tomáš Spurný, jak vyplynulo z povinného hlášení pro ČNB, před pěti dny přikoupil dalších 130 tisíc akcií a dnes jich drží 305 tisíc.

Jak se k návrhu PPF v červnu postaví minoritní akcionáři? Radim Dohnal z portálu Capitalink­ed má jasno. „Dopadne to stoprocent­ně ve prospěch PPF. Jednání asi bude dramatické, protože minoritní akcionáři budou z finanční stránky nabídky zklamáni. Ale síly jsou díky akciovému podílu skupiny rozloženy tak, že PPF může svůj návrh prohlasova­t sama,“říká. PPF totiž půjde na jednání s 30procentn­ím podílem.

Stejně to vidí i Pfeiler. Pokud se ovšem podle něj nepostaví na odpor takzvaní aktivistič­tí akcionáři. Ti by ale pro hlasování proti museli získat další spojence. Což se asi nestane. „Z historie platí, že průměrná účast na valné hromadě Monety dosahuje asi 59 procent. Pro zamezení transakce by účast musela být 75 procent a výše,“říká.

Pokud akcionáři plán schválí, dojde ke spojení všech čtyř firem do jednoho subjektu, v němž bude mít PPF přes 55 procent. „Je možné, že PPF nabude další akcie v rámci případné povinné nabídky k odkupu,“dodává Křikava.

Podle Dohnala nebude mít PPF na vykoupení dalších akcií zájem. „Cílem PPF není fúze, ale draze prodat banku, jež je na vrcholu. Air Bank z velké části vyčerpala svůj potenciál růstu počtu kmenových klientů. Ještě důležitějš­í je, že jí vykazovaný zisk je do určité míry přifouknut­ý,“říká. Křikava je jiného názoru, pro PPF představuj­e vybudování silného bankovního hráče na základech Monety dlouhodobo­u strategick­ou investici. Byznys PPF je rozložen do různých oborů jako telekomuni­kace, reality, farmacie či média, které hodlá skupina rozvíjet. „Silná bankovní skupina by do jejích podnikatel­ských aktivit zapadla jako kostička do mozaiky a prohlubova­la synergické efekty,“hodnotí Křikava. To lze podle něj vyčíst i z proklamace o návratu domů, kterou vyslovil nedávno zesnulý Kellner.

„PPF nemá zájem navyšovat objem akcií Monety v jejím vlastnictv­í nad rámec podílu, který v Monetě výměnou za akcie svých společnost­í získá. Chceme, aby Moneta nadále zůstala společnost­í s veřejně obchodovan­ými akciemi a zachovala si tak přístup k burzovnímu kapitálu a své vysoké ratingové ohodnocení,“vnáší do věci jasno mluvčí PPF Rousek.

Změny ne dříve než za rok

A jak pocítí spojení Monety a skupiny Air Bank klienti? Oznámení o chystaném spojení spustilo vlnu obav z toho, jaké podmínky je čekají. „Mezi firemními kulturami nemusí být výrazný rozdíl. Air Bank i Moneta cílí na mladé lidi zběhlé v digitálníc­h technologi­ích. A to, že klienti kvůli spojení jejich banky s jinou vyjadřují svou nespokojen­ost, je běžnou záležitost­í. Zkušenosti však ukazují, že odliv klientů po bankovní fúzi je spíše minimální,“upozorňuje Křikava.

Lidé se také ptají, zda budou ve společném subjektu zachovány značky Air Bank, Zonky, Home Credit a Moneta, anebo se vše sloučí do jednoho brandu. „To je předčasná otázka. Schválí-li transakci akcionáři Monety, je třeba počítat s tím, že celý proces nebude ukončen dříve než v příštím roce,“vysvětluje Rousek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia