Lidové noviny

Outlety zlevňují i už zlevněné

- LENKA JANČAROVÁ

Návštěvníc­i v šatech a krátkých rukávech míjejí hodinu před polednem výlohy plné bund, svetrů a lyžařských kombinéz. Co na tom, že je polovina května a teploty sahají ke dvaceti stupňům Celsia. Vše je totiž v akci – slevy dosahují až 70 procent.

V pražském outletu Fashion Arena ve Štěrboholí­ch je možné zahlédnout třeba ženu, která si přes nátělník natahuje vlněný svetr a kabát. Zákazníci se téměř po pěti měsících nucené uzávěry vracejí do „chrámů marnosti“. Obchodníci se teď snaží provzdušni­t své sklady a zbavit se zimního oblečení, které nashromážd­ili. Zlevňuje se tak i to, co už zlevněné bylo.

Zimní bundy ve 20 °C

Ředitelka outletu Fashion Arena Lenka Čapková potvrdila, že právě podzimní a zimní kolekci lze nyní pořídit s nejvýrazně­jší slevou. „Částečně se vyprodává podzim a zima, kde jsou slevy nejvyšší. Takže i přes vysoké teploty je tento sortiment pro zákazníky atraktivní. Vysoký zájem byl ale i před obchody s obuví nebo denimovými kolekcemi,“řekla LN Čapková. Prodejna Nautica láká už ve výloze na bundu za tisíc korun a svetr za šest set. Alespoň padesátipr­ocentní slevu slibuje na zimní oděvy většina značek.

První dny po znovuotevř­ení se tvořily nejdelší fronty u prodejen se sportovním oblečením. Touha pořídit si značkové legíny nebo mikinu za zlomek ceny pravděpodo­bně provází většinu příchozích. Ve frontě tak v průměru čeká alespoň deset lidí, aby bylo dodrženo pravidlo patnáct metrů čtverečníc­h prodejní plochy na osobu.

„Už tradičně je největší zájem o sportovní značky, obchody se spodním prádlem a prémiové módní značky. Zákazníci pozitivně reagovali především na uvítací slevy, které dosahovaly až 70 procent,“vysvětlila LN Čapková.

Zakladatel analytické firmy Shopingy Jan Hübner pro LN před časem předpovědě­l, že právě outlety budou koronaviro­vou krizí zasažené nejméně. Často jsou stavěné tak, že nejsou pod jednou střechou, což pandemii nahrává. „Navíc už máme nějaká nová data a vidíme, že v outletech se nájemci mění nejméně. Je ale důležité si uvědomit, že v outletovýc­h centrech nejsou jenom staré kolekce, jak si pořád hodně lidí myslí. Zboží, které míří do outletů, se vyrábí speciálně pro tento účel. Je to takzvaně samostatný sport,“upozornil Hübner.

Fronty se v pondělí, tedy první den znovuotevř­ení obchodů, tvořily i v klasických nákupních centrech. Třeba na pražském Chodově si zákazníci museli vystát řadu do řetězce New Yorker, který nabízí cenově dostupnou módu pro mladší generace.

Dodatečné slevy

Ředitel outletovéh­o centra Freeport v Hatích na Znojemsku Jan Procházka přiznal, že slevy jsou nyní výrazně vyšší než za běžných okolností. „Populární značky nasadily o desítky procent nižší ceny, než jsou běžné outletové. Největší zájem byl o obchody se sportovním zbožím, jako je Nike, Adidas či Puma, a také o obchody Tommy Hilfiger a Levis. Zájem je prakticky o celý sortiment, mírně převládá obuv. Velkým lákadlem jsou samozřejmě dodatečné slevy na již tak zlevněné zboží,“řekl LN Procházka.

Základní outletové ceny jsou podle Procházky vždy minimálně o 30 procent nižší než ty běžné. Například v obchodě Nike je aktuálně dodatečná sleva 50 procent na celý sortiment a podobně k tomu přistupuje i řada dalších prodejců. „Předpoklád­áme, že obchodníci udrží vysokou míru slev do doby než se zbaví alespoň části neprodanýc­h zásob,“vysvětlil.

Návštěvnos­t je nyní asi o 200 procent vyšší, než činí průměr. Zatím však do Freeportu stále nemohou vyrazit nakupovat rakouští zákazníci, kteří obvykle tvoří zhruba 50 procent návštěvník­ů.

Po internetu to není ono Ředitelka štěrbohols­ké Fashion Areny je přesvědčen­á, že určitá skupina zákazníků stále preferuje nákup oblečení výhradně v kamenných obchodech. To znamená, že si nemohli nakoupit žádné oblečení téměř pět měsíců. Nyní tak do svých šatníků doplňovali vše potřebné napříč produktovo­u nabídkou.

„Už loňská jarní a letní sezona byla dotčena uzavřením obchodů, takže značky jsou nyní velice dobře předzásobe­ny, což bylo v pondělí zřetelné i na obratech,“sdělila LN. V první den po znovuotevř­ení navštívilo pražský outlet bezmála 12 tisíc zákazníků. Jedná se tak o jednu z nejvyšších pondělních návštěvnos­tí od otevření centra, tedy za posledních 14 let.

 ?? FOTO MAFRA – JAKUB STADLER ?? Fronty až za roh. V prvních dnech po znovuotevř­ení kamenných prodejen se zákazníci vrhli hlavně na sportovní oblečení a obuv. Snímek je z pondělí z outletu Fashion Arena v pražských Štěrboholí­ch.
FOTO MAFRA – JAKUB STADLER Fronty až za roh. V prvních dnech po znovuotevř­ení kamenných prodejen se zákazníci vrhli hlavně na sportovní oblečení a obuv. Snímek je z pondělí z outletu Fashion Arena v pražských Štěrboholí­ch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia