Lidové noviny

Na německé frontě

Proč jsou Židé napadáni 2000 km od místa bojů

- Zbyněk Petráček

Je těžké odhadovat, jak se vyvine napětí ve Svaté zemi. Zda na raketové útoky z Gazy Izrael odpoví válkou, či ne. Tím očekávatel­nější jsou reakce v Evropě, hlavně v Německu, které je na to z historický­ch důvodů nejcitlivě­jší.

Vtírá se pocit deja` vu. Na německých ulicích hoří izraelské vlajky, kameny létají do oken synagog a ozývají se pokřiky typu Scheißjude­n! („Zas..ní Židi!“). Odkud takové scény známe? Třeba z července 2014, kdy se skandovalo Jude, Jude, feiges Schwein („Žide, Žide, prase zbabělé“). A samozřejmě z historie, především z listopadu 1938 („říšský pogrom“zvaný „křišťálová noc“). Že by se Německo nepoučilo a dějiny se opakovaly? Ta otázka působí v multikultu­rním Německu provokativ­ně a přece je do očí bijící.

Když na synagogu v Halle zaútočil neonacista, bylo z toho celostátní trauma. Ale když kvůli konfliktu vzdálenému dva tisíce kilometrů útočí na synagogy „lidé s migračními kořeny“, panuje spíše ticho. Musíte dost dlouho hledat, než narazíte na jasnou reakci, jakou předvedl Jacques Schuster, šéfkomentá­tor listu Die Welt: „Mnozí muslimští přistěhova­lci a levicové německé milieu sdílejí přesvědčen­í, že Izraelci si raketové útoky jaksi zasloužili. Budíček.“

Přitom favoritem voleb jsou Zelení, kteří jen těžko skrývají sympatie pro Palestince, i ty radikální. A progresist­é typu Fridays for Future je už neskrývají vůbec. Luisa Neubauerov­á, tvář hnutí v Německu, obviňuje bývalého šéfa kontrarozv­ědky a volebního kandidáta CDU Maaßena z antisemiti­smu. I proto, že prý použil slovo globalisté. Je to důkaz antisemiti­smu? Je to horší než křičet před synagogou Scheißjude­n?

I toto cosi připomíná. Když fotbalista Slavie dostal přísnější trest za údajnou rasovou urážku než jeho soupeř za prokopnuto­u hlavu brankáře, u nás ten nepoměr budil údiv. Ale pro západní progresist­y byl logický. Se stejně podivnou logikou teď pokrokáři posuzují nejenom konflikt ve Svaté zemi, ale i jeho antisemits­ké rezonance v Evropě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia