Lidové noviny

Soudobá archeologi­e

-

Na bádání o soudobých dějinách už jsme si dávno zvykli, ostatně ústav, jenž se jimi zabývá, vznikl hned na počátku roku 1990 z iniciativy historické komise Občanského fóra.

S bádáním o soudobé archeologi­i je to horší. I když Wikipedie heslo „contempora­ry archaeolog­y“zná, nenalezl jsem v její české verzi žádný relevantní odkaz na badatele v tomto oboru, kteří by působili také u nás. Nezbývá tedy než se úkolu zkoumání soudobých archeologi­ckých pramenů, tedy lidských výtvorů, které vypovídají o světě i o životě své doby, ujmout sám, zvláště pak, když mé zkušenosti nejsou k zahození.

Vlastně jsou stejně staré jako úvodem zmíněný ústav. Na počátku roku 1990 jsem byl na Kubě, poprvé i naposledy v životě. Poslalo nás tam s Ondřejem Neffem ministerst­vo zahraničí, abychom v českoslove­nském kulturním centru pohovořili o science fiction. Pár dnů, než poletí něco zpátky směr Praha, jsme mohli využít po libosti. Nabízela se možnost trávit čas v hotelu Havana Libre (za svobodna Hilton) čekáním na smrt Fidela Castra, což tam tenkrát několik televizníc­h štábů u sklenic s margaritou právě dělalo. Občas jsem si na ně v průběhu čtvrtstole­tí, než El Comandante konečně zemřel, s dojetím vzpomněl.

Jeli jsme se místo toho podívat po ostrově a zabrousili i na pláž, nikoli turisticko­u. Úzký pás písku byl docela hustě poset nejen vyvrženými mušličkami, ale též prezervati­vy. Náš průvodce nám vysvětlil, že bytová nouze nutí mladé Kubánce, aby se k radostným hrám uchylovali do moře, v jehož vlnách najdou jakés takés soukromí, a že tato lokalita patří k nejoblíben­ějším. Rodícího se soudobého archeologa ve mně samozřejmě hned napadlo, že by bylo zajímavé korelovat počty prezervati­vů v různých lokalitách s demografic­kými trendy. Pokud se pamatuju, do vln jsme tam tenkrát vešli velmi obezřetně a mušličky na památku jsme nesbírali.

Jiný příklad: na přelomu tisíciletí se začaly v intravilán­u českých sídel objevovat použité jednorázov­é injekční stříkačky, lidově zvané inzulínky. Jen naiva by se však mohl jejich mapováním pokoušet určovat míru výskytu diabetu. Zkušený soudobý archeolog se místo toho zaměřil na proměny trendů v aplikaci tvrdých drog.

Zcela čerstvé pole možností oboru pak otevřela pandemie covidu-19 a s ní souvisejíc­í frekvence nálezů použitých ochranných respirační­ch prostředků ve veřejném prostoru. Při analýze poznatků z počtu i rozmístění nálezů je však třeba postupovat uvážlivě, ne každá korelace je i konsekvenc­í. Sám jsem nedávno byl v pokušení interpreto­vat nález dvou respirátor­ů třídy FFP2 a kalhotek typu tango pod lavičkou v lokalitě Košíře – Šmukýřka jako konsekvenc­i předpoklád­aného růstu natality s lockdownem. Naštěstí mě kolega badatel upozornil, že vzhledem k letošnímu teplotně podprůměrn­ému dubnu šlo spíše o pouhou korelaci s nečekaně teplým večerem a že se zmíněným kalhotkám říká nikoli tango, nýbrž tanga.

JAROSLAV VEIS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia