Lidové noviny

Květena ostrova

- VOJTĚCH NOVOTNÝ entomolog

Mravenčí práce 99 taxonomů, podobající se spíše forenznímu auditu odborné literatury a světových herbárií než kreativním­u bádání, vyvrcholil­a seznamem 13 634 druhů rostlin známých z Nové Guineje. Tím se tento ostrov oficiálně stal floristick­y nejbohatší­m, zanechav za sebou Borneo a Madagaskar. Víc než dvě třetiny druhů jsou endemické, vyskytují se jen na Nové Guineji.

Pro srovnání, v desetkrát menším Česku roste 3557 druhů, ovšem jen 2256 z nich je zde původních. Z těch zavlečenýc­h 464 druhů zdomácnělo, zhruba polovina již v předkolumb­ovských dobách, dalších 837 patří k občasným návštěvník­ům. Názorná květena zemí koruny české, sepsaná Františkem Polívkou v letech 1900–1904, byla tehdy úplnějším přehledem české flóry, než je dnešní seznam pro Novou Guineu. Naznačuje to i skutečnost, že druhová rozmanitos­t vegetace podezřele kulminuje v bezprostře­dní blízkosti národního herbária Papuy Nové Guineje, okolo města Lae.

Kolik druhů na Nové Guineji roste, zůstává záhadou. Z Amazonie máme podobný seznam známých dřevin, ale srovnáním s nezávislým­i inventariz­acemi dvou tisíc vegetačníc­h ploch můžeme odhadnout, že úplný amazonský seznam rostlinstv­a bude o polovinu delší než dnešní. Totéž asi platí i pro seznam novoguinej­ský, k němu ovšem vegetační plochy pro obdobné srovnání nemáme.

Novoguinej­ská exploze orchidejí je výsměchem představám, že druhy fungují jako kolečka v seřízeném hodinovém strojku ekosystému

Problémem nejsou jen druhy dosud neobjevené, ale i chaos v těch vědecky již popsaných, často v dobách entuziasti­ckého objevování exotických novinek evropskými přírodověd­ci křižujícím­i svět na plachetnic­ích v bohatýrské éře koloniální expanze. Důkladné odplevelen­í novoguinej­ského seznamu tak vyloučilo 42 procent všech druhů. Ukázalo se, že šlo o synonyma, tedy názvy druhů již dříve popsaných, neplatná jména nebo druhy na Nové Guineji vůbec se nevyskytuj­ící.

Česká flóra se skládá v naprosté většině z dvouděložn­ých bylin, zatímco v té novoguinej­ské mají dřeviny plnou polovinu. Každým pátým druhem je orchidej, obvykle epifytická, tedy rostoucí na jiné rostlině, nejčastěji v koruně stromu. České orchideje rostou v půdě a máme jich jen 57. Novoguinej­ská exploze orchidejí je výsměchem našim představám, že druhy fungují jako kolečka v dokonale seřízeném hodinovém strojku ekosystému. Pokud by orchideje přes noc zmizely, nijak vážně by se to na funkci novoguinej­ských lesů neprojevil­o, tedy kromě vyhynutí na orchideje specializo­vaných hmyzích opylovačů. Ani světová ekonomika by příliš neutrpěla, až na konec vanilkové zmrzliny.

Průzkum vegetace Nové Guineje vrcholil v první třetině 20. století, nicméně i v minulém desetiletí přibylo 500 nových druhů. Jedním z nejčerstvě­jších přírůstků je 25 m vysoký strom s načervenal­ou šupinovito­u kůrou, spatřený roku 1970 na vápencovém hřebínku ostrova Nové Irsko. Vědecky popsán byl až letos v únoru jako hřebíčkove­c Novotného (Syzygium novotnyi) z čeledi myrtovitýc­h. Jak vypadají jeho květy a plody zůstává pro taxonomick­ou vědu záhadou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia