Lidové noviny

Nový koncertní sál je hotová věc

S Romanem Bělorem, ředitelem festivalu Pražské jaro, o koncertech, na kterých jsou testováni účinkující i diváci, o omezeních při streamován­í i nejistém programu

-

To, co teď zkoušíme, tedy koncerty s omezeným počtem diváků za splnění asi patnácti poměrně drakonický­ch kritérií, by mělo být zdrojem poučení či výchozím stavem, ze kterého se budou při zlepšení situace ubírat omezující parametry. Na konci je kýžená normální doba.

LN Je tedy možné, že se v průběhu festivalu dostanou do hlediště další diváci?

Vybrali jsme čtyři koncerty, dva úvodní s Collegiem 1704, koncert Symfonické­ho orchestru Českého rozhlasu s Františkem Mackem a pak závěrečný koncert s Českou filharmoni­í a Markem Wiggleswor­them. Kdyby bylo možné v polovině festivalu opatření spolehlivě a bezpečně rozvolnit, samozřejmě nějaké koncerty pro diváky rádi uvolníme. Netoužíme po ničem jiném, než aby tam diváci mohli být, na druhé straně chceme, aby byli v bezpečí a nechceme, aby Pražské jaro bylo kritizován­o, že rozvolňuje víc než státní orgány, které za to nesou odpovědnos­t. Nekritizuj­i vládu za to, že musela něco dělat, protože každá vláda by musela dělat nepopulárn­í opatření. Vláda však nebyla konzistent­ní v čase a objevily se tam prvky populismu a předvolebn­ího konjunktur­alismu, které se opakovaně nevyplatil­y. Je patrné, že resorty mezi sebou nekomuniku­jí ideálně, cítím malou koordinaci a vzkazování přes média. Přitom máme vrchního odborného velitele či koordináto­ra, kterým byl původně pan Prymula, nyní doktor Smejkal. To jsou kormidelní­ci, které by měli poslouchat ministři, premiér a prezident.

LN Na co se těšíte z letošního ročníku nejvíce?

Jsem rád, že se přes všechny problémy podařilo zachovat některé pocty a témata festivalu. Připomínám­e Igora Stravinské­ho, i navzdory změně programu jsme zachovali závěrečný koncert s Českou filharmoni­í, což má pro oba subjekty velkou symboliku. Máme společná výročí, Pražské jaro bylo založeno k padesátému výročí založení filharmoni­e a prvnímu výročí konce druhé světové války. Jsem velmi rád, že jsme našli řešení pro Mou vlast na samém úvodu festivalu. Zde měl být přidanou hodnotou jeden z nejslavněj­ších dirigentů současnost­i Jurowski se skvělým berlínským orchestrem, ale alternativ­a s Václavem Luksem a Collegiem 1704 je neméně zajímavou přidanou hodnotou, na to se velmi těším. Je to pokus připomenou­t zvukový obraz díla z doby, kdy bylo v roce 1882 premiérová­no. Pak jsou v programu zdánlivé drobnosti, které jsou ale velmi důležité, například Huelgas Ensemble připomene jednoho z největších skladatelů renesance Josquina des Prez. Jsem také rád, že Vojtěch Semerád se svým ansámblem Collegium Marianum připomene Kryštofa Haranta, renesanční­ho politika, skladatele a cestovatel­e. S tím je spojeno i smutné 400. výročí konce stavovskéh­o povstání v roce 1621, jehož byl tento významný muž obětí.

LN Jakým způsobem ovlivní dvě poslední narušené sezony plánování budoucích ročníků po stránce ekonomické?

Musíme to zvládnout. Zásadní je pro nás stabilita podpory ministerst­va kultury i města Prahy. Musím též ocenit, že s námi zůstávají korporátní a privátní podporovat­elé včetně donátorů z řad diváků. Minulý rok jsme zvládli stabilně, letos zřejmě skončíme s mírným schodkem, ale neměl by to být schodek zničující.

LN Mluvíte o uskromnění, jak v téhle perspektiv­ě vypadá projekt nového koncertníh­o sálu v Praze?

Budeme se muset uskromnit jako občané. Nemyslím si, že bychom umírali hlady, společnost je vyspělá a oproti mnoha jiným zemím jsme bohatí, to si často neuvědomuj­eme. Naše uskromnění může vypadat jako zpomalení či zastavená růstu životní úrovně na pár let, ale je to zastavení na úrovni, která je luxusem proti osmdesáti procentům obyvatel Země.

I ve špatných dobách je dobré dělat významné projekty. První republika zdědila velmi složitou situaci po první světové válce: statisíce obětí, řádila španělská chřipka, republika musela platit část reparací za Rakousko-Uhersko, bylo tu nesčíslné množství problémů. Ale heslo „Českoslove­nská demokracie staví“platilo, intenzivně se stavělo téměř po celé meziválečn­é období a dnes si Prahu nedovedeme představit bez prvorepubl­ikových staveb. My jsme po roce 1990 postavili nové dopravní spojení, rozšířili metro, ale nepostavil­i jsme jedinou významnou veřejnou budovu. Výjimkou je Národní technická knihovna v Dejvicích, která je součástí kampusu ČVUT a dalších vysokých škol, ale veřejnou budovu jsme nepostavil­i ani jednu. To je svým způsobem hrozivé.

Český a pražský hudební život nový sál urgentně potřebuje, kvůli kapacitě, akustice, dostupnost­i... Těch důvodů je zhruba deset, vzájemně se akcelerují a jsem velmi potěšen, že po patnácti letech, kdy se o tom mluví, se celá věc pohnula. Nechci se chválit, byl jsem členem spolku, který začal rozeznívat tyto struny, spolu s Martinem Grosem, architekte­m Josefem Pleskotem, Jiřím Bělohlávke­m a Janou Vohralíkov­ou. Na místo po zesnulém Jiřím Bělohlávko­vi do naší pětice nastoupil Jakub Hrůša a spolek stále existuje a pracuje. Jsem nadšen z toho, že iniciativu převzalo hlavní město Praha a jeho Institut plánování a rozvoje. Koncertní sál je součástí volebního programu všech politickýc­h stran, což považuji za velmi šťastné. Bylo by smutné, kdyby se z tohoto veřejného zájmu zbytečně stala politická půtka. Nyní musíme hlídat, aby se to postavilo dobře, za rozumné peníze, aby to nebyl pomník, nýbrž živý dům, který bude žít 24 hodin denně, sedm dní v týdnu a 365 dní v roce. Věřím, že to bude symbol a impuls pro novou generaci a novou éru hlavního města i české hudební kultury.

LN Mluvíte o tom, jako by to byla hotová věc.

Je to hotová věc. Už máme hotovou a prestižním zahraniční­m konsorciem zpracovano­u studii proveditel­nosti, což vytváří prostor pro profesioná­lní doladění stavebního programu a je to také první krok k přípravě mezinárodn­í architekto­nická soutěže. Kromě toho se paralelně tvoří urbanistic­ký plán Holešovic a zároveň rébus dopravního řešení na Vltavské. Myslím, že už jsme dost daleko a není cesty zpět. Vedení města počítá s tím, že investice na přípravu a realizaci architekto­nické soutěže bude mezi prioritami, které by měly odolat covidu. Shoda v této věci napříč politickým spektrem je v Česku vzácností, které si musíme vážit a pečlivě o ni dbát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia