Lidové noviny

Historie dvakrát jinak

-

o válce studené. Carline je popularizá­tor vědy – ostatně kniha je shrnutím jeho podcastů, tedy audiolekcí historie –, a tak je pochopitel­ně mnohem jednodušší než Judt. Snaží se být zároveň přitažlivě­jší, lidovější, láká na násilí a apokalypsu. Jeho závěry jsou pro toho, kdo se zajímá hlouběji o historii a lidské chování, nepřekvapi­vé. Už dávno se ví, že tvrdé časy nevychovaj­í lepší lidi a že násilí na dětech plodí další násilí. Brzy se navíc sami přesvědčím­e, jak napsal Carline ještě před epidemií nového koronaviru (kniha vyšla v anglickém originále v roce 2019), že prožít si nějakou pandemii svět nevylepší. Jenže tyhle věci část lidí nezná, případně je ráda zapomíná či ignoruje, a tak je užitečné je opakovaně připomínat. Stejně jako to, že se v průběhu zejména druhé světové války rozvolnily morální zásady všech bojujících stran a že stále hrozí, že lidstvo zničí celou planetu atomovými zbraněmi. Carline se přitom na vše dívá (na rozdíl od Judta) z amerického pohledu, a tak je pro něj například důležitějš­í druhá světová válka v Pacifiku než v Evropě, a zatímco morální dilema spolupráce Američanů se Stalinem za války je jen zmíněno, použití nukleárníc­h zbraní rozpitvává do detailu.

Cíl Judta i Carlina je ovšem stejný. Přinutit čtenáře zamyslet se nad během historie a morálními selháními minulosti i dilematy, která z ní plynou. Nikoliv jen tak, jak to propagoval klasik moderní historie, německý dějepisec Leopold von

Ranke: popsat objektivně věci tak, jak se byly. Vůbec přitom nevadí, jak doslova zdůrazňuje Judt, že autoři nemají „žádnou velkou teorii, žádnou jednotící ideu ani žádný jedinečný příběh (historii), do kterého by se vešlo vše“.

Dan Carlin: Hardcore Historie. Jak apokalypti­cké momenty dějin formovaly lidstvo (Jan Melvil Publishing, 2021, 248 stran) Tony Judt: Poválečná Evropa. Její historie od roku 1945 (Prostor, 2021, 1032 stran)

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Bitva o Iwodžimu. Jedna z front druhé světové války, ve které se Američané snažili dobýt japonské ostrovy. 23. února 1945 tu na hoře Suribači vztyčili vlajku, která ale byla sestřelena.
FOTO PROFIMEDIA Bitva o Iwodžimu. Jedna z front druhé světové války, ve které se Američané snažili dobýt japonské ostrovy. 23. února 1945 tu na hoře Suribači vztyčili vlajku, která ale byla sestřelena.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia