Lidové noviny

Falešné covid testy lze koupit i online

Odhalit padělané certifikát­y je podle policie obtížné. Pokud je člověk pozitivní, může jít o trestný čin

- KRISTÝNA MACHÁČKOVÁ

Se startující letní sezonou přibývá cest za hranice a s nimi i nutných certifikát­ů dokládajíc­ích negativní test na covid. Ne každý se ale chce neustále testovat, proto se někteří lidé poohlížejí i po nelegálníc­h alternativ­ách. Někdo si osvědčení sám zfalšuje, jiný si ho shání třeba na internetu.

Na poptávku už reaguje i černý trh. ,,Minulý týden jsem na Facebooku

objevil příspěvek paní, myslím, že z Ruska nebo Ukrajiny, která přímo nabízela, že poskytne potvrzení o testu za poplatek, a přiložila k tomu náš dokument s hlavičkou a logem. Ihned jsme na to upozornili policii,“popisuje v rozhovoru LN Michal Mikšík, mluvčí laboratoří GHC Genetics. Ty mimochodem testují i cestující přímo na letišti Ruzyně.

Výskyt nepravých potvrzení dokládá i policie, která však nemá k dispozici přesné statistiky. ,,Odhalit padělané testy je velmi obtížné, protože neexistuje jejich jednotná forma,“potvrdil LN policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

Drobnou výhodou pro záchyt „cinknutých“osvědčení je fakt, že řada amatérskýc­h padělatelů se pouští do volné tvorby, přičemž výsledky jsou mnohdy nevalné.

„Na zfalšované­m dokumentu většinou narazíme na jiný font písma, případně nesedí přesně rozložení dokumentu a jiné detaily. Nezřídka padělají lidé, kteří k tomu – naštěstí – nemají vhodné znalosti, aby to provedli tak, že zásah nikdo nepozná,“líčí Mikšík.

V kurzu jsou nejen zmíněné falzifikát­y negativníc­h testů, ale i falšované očkovací certifikát­y. Podle advokáta Tomáše Nahodila za trestný čin padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu hrozí až dva roky vězení či peněžitý trest.

Když někdo zfalšuje potvrzení o negativním testu, není však podle policie automatick­é, že se jedná o protiprávn­í jednání. Takové obcházení platných nařízení spadá spíše do správního řízení, které řeší hygiena.

Rozdíl nastává, když člověk zfalšuje potvrzení o negativitě, i když ví, že je pozitivní, pak jde o trestný čin šíření nakažlivé nemoci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia