Lidové noviny

Velkorysos­t vs. morální hazard

WWW.LIDOVKY.CZ

- PETR KAMBERSKÝ

Každá plošná pomoc bude vždy k někomu nadmíru vstřícná a k někomu možná až krutě nespravedl­ivá. To je axiom, který musíme vzít před následnou úvahou jako fakt.

V těch částech bohatého světa, kde jsou tornáda běžným jevem, je lidé i pojišťovny berou jako známé riziko: domy bývají ze dřeva, pojištěné, a když je vichr složí jako leporelo na placičku, nikdo není až tak překvapen. Vlády pak pomáhají opravit silnice a elektřinu – ale bydlení, do toho se lidem žádnou pomocí nemíchá. Ve stejné fázi jsme dnes i my v případě velké vody. Jestliže máte nepojištěn­ý dům v zátopové oblasti, každá vláda řekne: váš problém.

S tornádem jsme na tom jinak: ani hasiči, ani meteorolog­ové zatím nepředpokl­ádali, že v našich končinách zděné domy zcela zdemoluje. V tomto smyslu je vládní nabídka pomoci dobrá – pojištěná rodina se teoreticky vzato může dostat na svoje. A že někdo nepojištěn­ý a neschopný splácet úvěr dům za dva miliony již nepostaví? Pokud nemá přátele, příbuzné a známé, i to se může stát. Jsme bohatá a solidární společnost, ale ani ta nemůže zaručovat náhradu všech škod a vybízet k morálnímu hazardu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia