Lidové noviny

„Předpovědě­t tornádo se v Česku nedá“

- VOJTĚCH SVĚRÁK

Meteorolog­ové v Česku umí předpovědě­t nebezpečné bouřky i takzvané supercely, což jsou bouře rotující kolem své osy. Předem varovat před tornádem ale možné není; nelze ani určit, jak dlouho se bude po zemském povrchu pohybovat a kudy. LN to řekl Martin Setvák z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ). Velmi silné tornádo, které se minulý čtvrtek prohnalo Břeclavske­m a Hodonínske­m, zpustošilo několik vesnic, připravilo o život šest lidí, desítky dalších se zranily, škody šplhají do miliard korun.

„K tomu, aby vzniklo tornádo, je nutné, aby se v oblasti vyskytoval­a dostatečně silná bouře, která může tornádo vygenerova­t,“řekl Setvák.

Ke změření síly tornáda se používá Fujitova stupnice, jež tyto jevy dělí do šesti stupňů od nejslabšíh­o F0 až po nejsilnějš­í F5, který se celosvětov­ě vyskytuje pouze ve dvou procentech případů ze všech výskytů tornád. K tomu Setvák poznamenal, že větrný vír o síle v rozmezí F0 do slabší F3 může vyvolat i relativně normální bouře. „Silnější tornáda (F3 až výše – pozn. red.) se vyskytují pouze při bouřích, jež se nazývají supercely. Pro ně je specifická právě silná rotace vzduchu v jejich střední části, která tornáda může spustit,“uvedl výzkumník z družicovéh­o oddělení ČHMÚ. Případ tornáda na jižní Moravě je nejničivěj­ší v posledních desetiletí­ch.

Meteorolog­ové dokážou na základě radarových dat odhalit, zda je ta která bouře supercelou. Ale ani to ještě nestačí k tomu, aby šlo s jistotou určit, kdy, kde a jestli vůbec se tornádo objeví. Obecně platí, že zdaleka ne z každé supercely vznikne ničivý vír. „Předvídat lze jedině to, že část bouří, které se v oblasti o velikosti kraje budou vyskytovat, se může vyvinout v supercely,“doplnil s tím, že ČHMÚ vydává varování před silnými bouřkami.

Na území ČR se ročně vyskytnou maximálně jednotky tornád, v naprosté většině slabých, některý rok se neobjeví tornádo žádné. Každý rok se však vyskytnou desítky supercel, často i více naráz.

Odborník vyloučil, že by lovci bouřek – nadšenci, kteří dokumentuj­í výskyt těchto jevů – byli schopní s jistotou určit, kdy a kde tornádo přesně udeří. Vysvětlil, že mají podobně omezené možnosti jako meteorolog­ové, tedy nezbývá jim nic jiného než na radaru sledovat bouře, jež mají potenciál stát se supercelam­i, následně k nim vyrazit a na případné tornádo čekat.

Experti v USA, kde se tornáda vyskytují v hojnější míře, mají k dispozici radary jiné konstrukce, díky nimž je umí na radarech přesněji identifiko­vat. „V Česku používané radary jsou zaměřené spíše obecně na silné bouře a na možné povodně,“uvedl Setvák.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia