Lidové noviny

Pomoc Moravě: zmrzlina za tisícovku

Kavárny i restaurace se zapojují do sbírek. Posílají část svých tržeb na konta pomoci postiženým tornádem

- MIROSLAV PETR PRAHA, PLZEŇ

Po desítkách tisíc korun z denní tržby teď posílají gastro podniky po celém Česku na konta pomoci tornádem postiženým lidem a oblastem na jižní Moravě. Princip pomoci je jednoduchý – přijďte v co největším počtu, hodujte, konzumujte, utraťte co nejvíc, celá tržba putuje na vybraná konta pomoci. A lidé na to slyší, neváhají utratit za nabízené pokrmy, pití a služby několikaná­sobně vyšší částky, než skutečně stojí.

„Zmrzka, která pomáhá,“vyzvala hosty k nedělnímu dobročinné­mu nákupu jako jedna z prvních Dobřanská kavárna v západočesk­ých Dobřanech (na snímku), podobná výzva se však šíří už celým Českem. „Zájem byl nečekaně velký. Akci jsme narychlo připravili v sobotu a v neděli už to jelo. Lidé často platili mnohem víc za zmrzlinu i dávali vedle do kasičky,“popsala nečekaný úspěch majitelka kavárny a v širokém okolí vyhlášené zmrzlinárn­y Lenka Žďánská.

K nejštědřej­ším patřil muž, který koupil kopeček zmrzliny v běžné ceně 25 korun za tisíc korun. V kavárně a na stánku u fotbalovéh­o hřiště vybrali dobřanští zmrzlináři celkem přes 27 tisíc korun, částku „zaokrouhli­li“na 35 tisíc a rozhodli se poslat nadaci Via, která za víc než dvě desetiletí své existence podpořila přes 5,5 tisíce projektů v pětině všech obcí Česka a patří i k nejaktivně­jším v pomoci tornádem postiženým na Břeclavsku a Hodonínsku.

Tržba vyšší než jindy Neziskovce Člověk v tísni poslala celou denní tržbu z neděle síť všech šesti pražských kaváren Mamacoffee. „Souhrn tržeb ještě nemáme finálně vyčíslený, ale zájem lidí mě příjemně překvapil, tržby budou vyšší než jindy v neděli,“uvedl provozní ředitel Mamacoffee Vojtěch Syrůček. S podobnou formou pomoci v těchto dnech přicházejí i mnohé hospody a restaurace po Česku. „Bylo to to první, co mě napadlo. Chtěl jsem lidi motivovat k nějaké takové formě pomoci. Kdybych sám byl v takové nouzi, určitě by mi ostatní také pomohli. Takže pondělní tržby jdou celé na pomoc lidem postiženým tornádem na Moravě,“popsal provozovat­el Hospůdky na Návsi v Plzni-Lhotě Jiří Škopek. Zatím ještě nevybral, komu konkrétně peníze pošle, zvažuje mezi Diecézní charitou a Českým červeným křížem. „Nechci poslat peníze někomu, kdo si z toho nechává pro sebe a peníze skončí kdoví kde,“řekl Škopek.

Jeho výzva na Facebooku během dne posbírala mezi místními 70 lajků a k návštěvě hospůdky se okamžitě začali svolávat i lidé, kteří tam běžně nechodí. Někteří přiznávají, že se jedná o poněkud neobvyklou formu pomoci, ale právě tento způsob může být přijatelně­jší pro řadu lidí. Třeba takových, kteří nezvládají komunikaci či placení přes internet nebo nedůvěřují posílání peněz na konkrétní účty zveřejněné různě v médiích, přitom ale chtějí nějak pomoci a přispět.

Pojištěna jen polovina škod Škody, které minulý čtvrtek večer utrpěli obyvatelé i celé obce na Břeclavsku a Hodonínsku při řáděním tornáda, se už odhadují na sumu čítající zhruba 15 miliard korun, nejspíš se vyšplhají až ke 20 miliardám. Pojištění nemovitost­í a majetku však dle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy pokryjí pravděpodo­bně jen zhruba polovinu.

O to větší význam pro mnoho lidí má finanční a materiální pomoc organizova­ná po celé republice. Finanční sbírky pořádají nejen zavedené a pro podobné krizové situace etablované neziskovky a společnost­i.

Na okamžitou pomoc do tornádem zasažených oblastí má jít část peněz ze sbírek, v nichž se ke včerejšímu ránu sešlo přes 700 milionů korun.

Zřejmě zatím nejvíce peněz vybrala Diecézní charita Brno, která měla včera vpodvečer na účtu 197,7 milionu korun, o 25 milionů více než ráno. Částka roste také Nadaci Via, která dosud vybrala přes 171 milionů.

Sbírky pořádá také řada obcí a měst, přidali se i obchodníci. Například e-shop Košík.cz přišel ve spolupráci s Českou federací potravinov­ých bank s projektem Dobroskutk­u – možností přispět konkrétní částkou přímo na e-shopu. S prosbou o pomoc se přímo na sociálních sítích obracejí na veřejnost i samotní postižení, včetně místních vinařů, jejichž vinohrady připomínaj­í po řádění tornáda měsíční krajinu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia