Lidové noviny

Poničené moravské obce trápí tornádová turistika

- MICHAL BERNÁTH KATEŘINA SURMANOVÁ HODONÍNSKO, BŘECLAVSKO

Dobrovolní­ky, kteří by pomohli odklidit suť po řádění tornáda, vyhlížejí místní toužebně, mnohem méně rádi ale vidí jedince, kteří si z jejich neštěstí udělali turistiku. Do zničených obcí na jihu Moravy od prvního dne po tragédii přijíždějí zvědavci. „Celé rodiny, i s malými dětmi. Fotili se u vyvrácenýc­h stromů, u pohozených aut, jako by se kochali. Nechápu to,“vylíčila LN paní Vladislava, jež bydlí v Hodoníně kousek od zoo a psího útulku, kde ničivý vichr řádil také. Jejímu domovu se zkáza vyhnula, nad místní částí

Bažantnice se stočila k Lužicím. Největší zásah schytal pás obcí mezi Břeclaví a Hodonínem.

„Nemám teď o takových lidech zprávy, převažují nám tu dělníci. Horší to bylo bezprostře­dně poté,“řekl LN Jakub Buchta, místostaro­sta Lužic, kam se ještě v pátek nedalo dovolat, nefungoval­a elektřina ani sítě. Přátelé a rodiny z okolí nevěděli, zda jsou jejich blízcí v pořádku, hasiči žádali, aby se do oblasti nikdo zbytečně netrousil, ale čumilové se stejně objevili.

„Pitomce s foťákama už tu nevidíme“

Opad přímých fyzických návštěv potvrzuje také starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut. Přičítá to počasí. „První dny to bylo horší. Teď už jsou lidé líní, jsou moc velká vedra. Žádné pitomce s foťákama už tu nevidíme,“sdělil LN.

Zájemci o exkluzivní fotografie následků tornáda přišli i na vzdálený způsob, jak zasaženou oblast infiltrova­t: záchranáři zaregistro­vali, že vedle oblaků po nebi nad nimi táhnou také drony. Do práce se pletou integrovan­ým složkám podobně jako osobně přítomní turisti.

„Objevila se řada aktivistů, kteří nad územím využívají různé letecké prostředky. Od pondělí je vzdušný prostor nad oblastí otevřen pouze pro složky ministerst­va vnitra, armády a leteckou záchrannou službu,“ohlásil šéf jihomoravs­kých policistů Leoš Tržil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia