Lidové noviny

Otrava Bečvy: policie obvinila osobu a firmu

-

Kvůli loňské otravě řeky Bečvy zahájila policie trestní stíhání. Vyšetřovat­el obvinil jednoho člověka a jednu firmu, z vyjádření ředitele společnost­i Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm Oldřicha Havelky pro Českou televizi vyplývá, že obviněnou je právě tato společnost. Havelka řekl, že firma podá proti trestnímu stíhání stížnost. Zda policie stíhá i jeho osobně, nechtěl komentovat.

Sama policie neuvedla, koho konkrétně obvinila. Dozorující státní zástupce i policejní mluvčí Petr Jaroš však serveru iRozhlas.cz potvrdili, že mezi obviněnou nepatří firma Deza, která patří do skupiny Agrofert ze svěřenskýc­h fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). „Je to mezi řádky. Napsali jsme, že firma je z Rožnovska, což Deza není,“řekl serveru mluvčí Jaroš. Podle něj ale není vyloučené, že se bude okruh obviněných ještě rozšiřovat. Policie uvedla, že v případu jde o spáchání dvou trestných činů. „Obviněnému člověku hrozí až pětiletý trest odnětí svobody, firmě zákaz činnosti a peněžitý trest,“uvedl mluvčí Jaroš.

Firma Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v areálu i čištění odpadních vod, odcházejí z něj kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy.

Ekologická havárie, již dle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Jedovaté látky unikly do vody loni 20. září, podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na 40 kilometrec­h toku. Do kafilerie odvezli rybáři 40 tun ryb. dom, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia