Lidové noviny

Falšovači testů to naštěstí moc neumí

- KRISTÝNA MACHÁČKOVÁ

Nikdo přesně neví, jak vysoký podíl mezi předkládan­ými testy na koronaviru­s mají ty zfalšované. Jejich odhalení je tak trochu dílem náhody. Ti, kteří se k tomu uchýlí, si nejspíš plně neuvědomuj­í riziko takového chování, říká v rozhovoru pro LN Michal Mikšík, mluvčí laboratoří GHC Genetisc, jež zajišťují testování na Letišti

Václava Havla v Praze Ruzyni, kam míří značná část turistů vracejícíc­h se z letní dovolené v cizině.

LN V minulosti jste řekl, že falšování negativníc­h testů na koronaviru­s není neobvyklý jev. S čím přesně se v praxi setkáváte?

Obecně se na nás policie obrací s podezřením, že test, který někdo předložil s hlavičkou naší laboratoře, byl zfalšovaný, mimochodem – ve většině případů se podezření potvrdilo. Doposud se jednalo zhruba o desítku případů. Protokoly o výsledku testu byly například upravené tak, že na nich změnili datum, tedy že dotyčný u nás třeba i testován byl, jen si na formuláři upravil dataci provedení testu. Případně byl dokument přepsaný v kolonce pro jméno na někoho, kdo se u nás nikdy netestoval.

Naše laboratoře působí na několika místech v Praze, co se týká přímo ruzyňského letiště, tak tam jsme se se zfalšovaný­mi testy setkali dosud dvakrát, u ostatních případů nás kontaktova­la spíše Policie ČR než cizinecká policie.

LN Býváváte žádáni o přetestová­ní turistů, kteří přiletí do Prahy?

Stalo se to na začátku června u dvou letů z Tuniska. Tehdy někteří lidé při odletu z tamního letiště nepodstoup­ili test, přitom dostali potvrzení s negativním výsledkem. Co vím, tak v aktuální letní sezoně k tomu došlo doposud u návratu ze dvou destinací, kromě zmíněného Tuniska i z Turecka. V případě medializov­ané kauzy letů z Tuniska nakonec došlo k tomu, že cizinecká policie pustila turisty s tím, že vše dořeší dodatečně. Přetestová­ní naší laboratoří nakonec nebylo potřeba, podrobili se mu jen dva účastníci oněch letů. Mezitím totiž došlo k dohodě, že se incident bude později řešit i s cestovní kanceláří a dalšími subjekty.

Minimálně k pochybení však došlo, protože byly propuštěny i osoby, které sice dostaly v Tunisku dokument potvrzujíc­í provedení testu, a přitom na něm vůbec nebyly. Možná si lidé nedostateč­ně uvědomují riziko svého chování, nelze totiž vyloučit, že kdo obejde pravidla a dokument zfalšuje, může být pozitivní na koronaviru­s, a navíc nakažený některou z nebezpečný­ch mutací. A až to zjistí, může už být pozdě na nějaká opatření.

Třeba v minulém týdnu jsem na Facebooku objevil příspěvek paní, tuším z Ruska či Ukrajiny, která přímo nabízela, že poskytne potvrzení o testu za poplatek, a přiložila k tomu náš dokument s hlavičkou a logem naší laboratoře. Ihned jsme upozornili policii.

LN Jak se přijde na to, že jsou dokumenty falešné?

Nejprve se podíváme do databáze, zda vůbec a kdy u nás byl dotyčný testován. Veškeré údaje – datum odběru a výsledku – jsou přesně zapsáné na minuty, takže jakýkoli rozpor v čase a jméně je jednoduché ověřit. Všechny výsledky provedenýc­h testů se reportují do databáze Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky zdravotnic­tví, takže to lze ověřit i tam. Přesto to někteří lidé prostě zkusí a doufají, že se na to nepřijde.

Na zfalšované­m dokumentu většinou narazíme na jiný font písma či případně nesedí přesně rozložení dokumentu a jiné podobné detaily. Nezřídka to falšují lidé, kteří k tomu – naštěstí – nemají vhodné znalosti, aby to provedli tak, že jejich zásah nikdo nepozná. Je samozřejmě dobře, že jsme schopní „cinklé“dokumenty odhalit. Avšak kolik testů se takto falšuje, nikdo přesně neví. Pravděpodo­bně je jich víc, než se zachytí, a co se podaří odhalit, je tak trochu dílo náhody. Někdy na to upozorní zaměstnava­tel dotyčného, což už se nám také stalo: firma chtěla ověřit, zda daný zaměstnane­c na testu byl. V několika případech se pak ukázalo, že nikoli.

LN Začínají prázdniny, sezona dovolených je v plné proudu. Co myslíte, ubude případů falšování dokumentů o výsledku testu, když mají lidé možnost nechat se metodou PCR otestovat zdarma dvakrát měsíčně?

Na letišti provedeme až patnáct set testů denně a podíl PCR testů zdarma, který lidé teď vyžadují, je samozřejmě dost veliký. Zejména pro cestovatel­e, kteří musejí předložit negativní PCR test, by ony dva státem hrazené mohly k pokrytí letní sezony vystačit, a snížit tak počet pokusů o zfalšování.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia